dinsdag 14 juli 2009

Aangepast lezen





Loket-Nieuws (samenvatting)Zomer 2009
Wat is het Loket aangepast-lezen?Het Loket aangepast-lezen is er voor iedereen van jong tot oud die als gevolg van een visuele of andere leesbeperking niet ‘gewoon’ kan lezen. Het lenen van boeken in braille of in gesproken vorm (Daisy-formaat) is gratis. De gewenste leesvorm wordt via de post zonder kosten thuis bezorgd. Voor het afluisteren van gesproken Daisy-boeken is een Daisy speler nodig. Kijk voor meer informatie over de dienstverlening op http://www.aangepast-lezen.nl/
Het raadplegen van de online catalogus is voor iedereen vrij toegankelijkZie http://www.aangepast-lezen.nl/ onder de knop ‘online catalogus’.
Online dienstenDe nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de dienstverlening voor klanten van het Loket op een rij.

· Vernieuwde online catalogus met bestelknop
Vanaf eind januari is het voor klanten van het Loket mogelijk om via de online catalogus rechtstreeks boeken te bestellen bij het Loket aangepast-lezen. De gewenste boeken voegt de klant toe aan zijn bestellijst en met één druk op de knop kan hij deze boeken aan zichzelf uitlenen, zonder tussenkomst van een medewerker van Klantencontact. Voor het gebruik van de online catalogus met bestelknop dient de klant zich éénmalig te registreren. Meer informatie hierover? Zie de handleiding die te vinden is op de website onder de knop van de online catalogus.

· Streaming
Het Loket biedt klanten vanaf eind maart een nieuwe vorm van distributie aan, namelijk het streamen. Dit is een techniek om audio (maar ook video) via het internet ‘uit te zenden’. Op dit moment zijn ca. 9000 boeken via streaming te lezen. Het geselecteerde boek uit de online catalogus wordt, als de klant voor streaming kiest, op een digitaal boekenplankje geplaatst. Het voordeel is dat de klant meteen kunt beginnen met lezen en niet meer hoeft te wachten op de verzending van de Daisy-rom per post. Het lezen zelf lijkt op het lezen met een Daisy-speler. De navigatie werkt ongeveer hetzelfde. Om gebruik te kunnen maken van streaming dient de klant te beschikken over een computer met internetaansluiting of een voor streaming geschikt afspeelapparaat zoals de Komfox performer of de ORIONWebbox. De medewerkers van Klantencontact kunnen over deze apparaten meer informatie geven.

· Telefonische bestellijn
Via optie 3 van het telefoonmenu van het Loket kan de klant boeken bestellen zonder tussenkomst van een medewerker van Klantencontact. Op deze manier kunnen 24 uur per dag en 7 dagen per week brailleboeken en gesproken boeken worden besteld bij het Loket. Het enige dat de klant bij de hand moet hebben is: postcode, huisnummer, lenersnummer en het boeknummer van het gewenste boek.
Het blijft uiteraard altijd mogelijk om tijdens de openingstijden van het Loket via de opties 1 en 2 van het telefoonmenu de vertrouwde medewerkers van Klantencontact persoonlijk aan de lijn te krijgen voor boekbestellingen en vragen.

Bladmuziek in aangepaste leesvorm
Ook bladmuziek is beschikbaar in toegankelijke vormen. Dedicon heeft een collectie bladmuziek in braille en in gesproken vorm. Daarnaast kan de klant op verzoek eigen bladmuziek laten vergroten of omzetten naar braille of gesproken vorm. Voor het omzetten van eigen bladmuziek zijn er abonnementen van 50 euro of 90 euro. Bij beide abonnementen is dit inclusief de mogelijkheid om uit de collectie te lenen. De brochure Inleiding tot het lezen van het braillemuziekschrift in zwartdruk of braille en een catalogus van gesproken bladmuziek zijn gratis verkrijgbaar. Meer informatie over de dienst bladmuziek vindt u in de brochure Bladmuziek in aangepaste leesvorm te bestellen bij Dedicon, telefoon (0486) 486 486 of per e-mail mailto:mstudie@dedicon.nl

Vrijwillige bijdrage 2009
De dienstverlening van het Loket is zonder kosten. Er wordt alleen een vrijwillige bijdrage gevraagd waarvan de hoogte door de klant zelf wordt bepaald.
Postbus 51 brochuresIn samenwerking met de Rijksvoorlichtingsdienst en Postbus 51 wordt ieder kwartaal, speciaal voor mensen met een leeshandicap, een verzamel Daisy-rom uitgegeven met overheidsbrochures.
Editie twee van 2009 bestaat uit de volgende 10 titels:
• Werkloosheidswet (WW). Informatie voor werknemers over de WW
• Adoptie van een kind in Nederland
• Minimumloon, iedereen heeft er recht op
• Geld terug voor bijzondere ziektekosten
• Alimentatie
• WIA: Wet werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen
• Loondoorbetaling bij ziekte. Informatie voor werknemers
• Verlof. Informatie over verlofregelingen voor werknemers
• Wet werk en bijstand. Zo snel mogelijk aan het werk
• 1-1-2. Als elke seconde telt
Postbus 51 verschijnt vier keer per jaar (in januari, april, juli en oktober) en is op aanvraag gratis verkrijgbaar bij Klantencontact. De laatste drie edities blijven altijd aan te vragen.
Studie- en vakliteratuur Voor studie- en vakliteratuur is Dedicon en het juiste adres. Kijk voor om laten zetten van studie- of vakliteratuur in de gewenste leesvorm op http://www.dedicon-educatief.nl/.
Kranten en tijdschriften
Via het Loket kan men zich abonneren op tientallen tijdschriften en kranten in groteletters, braille of in gesproken vorm. De klant betaalt een abonnementsbijdrage die een afgeleide is van het tarief dat voor zienden geldt. Een greep uit het aanbod: Margriet, Op Stap, Hitkrant, Trouw, Volkskrant, Luister, AO-reeks, regionale kranten, Autoweek, Kijk, Zo zit dat, etc.
Consumentenwerk
Bijsluiter van nieuwe medicatie onleesbaar, dagplanning van een aankomende rondreis bestuderen? Dan biedt Consumentenwerk uitkomst. Naast de bibliothecaire dienstverlening in aangepaste leesvormen, biedt het Loket aangepast-lezen voor haar klanten ook de mogelijkheid om persoonlijke documentatie om te zetten in een aangepaste leesvorm. De documenten worden met discretie behandeld en zo zorgvuldig mogelijk overgezet naar braille, gesproken vorm of groteletterdruk. Consumentenwerk is een gratis service van het Loket aangepast-lezen. Maximaal 25 pagina’s kunnen omgezet worden. Een medewerker van Klantencontact vertelt graag hoe gebruik gemaakt kan worden van deze service.

Reliëfwerk
- Wat is een reliëfkaart?Landkaarten, situatietekeningen, plattegronden van de meest uiteenlopende situaties worden zó weergegeven dat alle elementen voelbaar zijn en dus op de tast kunnen worden onderscheiden. De teksten op de kaarten worden weergegeven in brailleschrift. Reliëfwerk is een gratis service van het Loket.
Welke reliëfprodukten zijn er?Reliëfproducten zijn ingedeeld in 5 categorieën:
· Topografische kaarten
· Stadsplattegronden
· Terreinplattegronden
· Bouwkundige plattegronden
· Diversen / Specials
In de categorie diversen/specials vallen de atlassen maar ook allerlei onderwerpen die mogelijk in reliëf zijn weer te geven. Bijvoorbeeld: een kaart met de provincie Uruzgan in Afghanistan waar de Nederlandse ISAF-soldaten voor hun vredesmissie gelegerd zijn.
2009 is onder andere het internationale jaar van de Sterrenkunde. De afgelopen maanden was de belangstelling voor de reliëfkaart met het zonnestelsel erg groot. Deze kaart kan door klanten van het Loket nog steeds besteld worden.
Aansluitend op deze eerder aangeboden kaart biedt het Loket nu een andere kaart aan met de sterrenbeelden van de dierenriem. Deze uitgave geeft inzicht hoe die sterrenbeelden er vanaf de aarde in het heelal uitzien. Op een drietal bladen met Nederlandse en Latijnse namen worden niet alleen de afbeeldingen, maar ook de baanbeweging van de aarde met die sterrenbeelden rond de zon en het dertiende sterrenbeeld weergegeven. De bijgevoegde cd biedt in gesproken vorm aanvullende informatie over het onderwerp. Via deze twee uitgaven kunnen ook mensen met een visuele beperking meedoen met het motto van dit internationaal jaar van de Sterrenkunde: ‘Het heelal: ontdek het zelf!’. Deze uitgaven zijn voor klanten gratis te bestellen bij de afdeling Klantencontact.
Raadpleeg via website http://www.aangepast-lezen.nl/ de hele collectie reliëfkaarten. Klik op Bibliotheekdiensten en vervolgens op Reliëfkaarten.
Publiekscatalogi
De Aanwinstenlijst 2009 is gereed en bevat circa 2000 titels. De aanwinstenlijst is verkrijgbaar in braille (gratis) en groteletterdruk (€ 12,50) bij Klantencontact. Ook de aanwinstenlijsten van 2007 en 2008 zijn nog te bestellen.
Deelcatalogi gesproken boekcollectie in groteletterdruk
De volgende deelcatalogi van de gesproken boekcollectie in groteletterdruk zijn leverbaar:
- Detectives
- Familieromans, doktersromans, romans over ouderen, romans vooroudere meisjes
- Protestants-christelijke romans, rooms-katholieke romans
- Literaire catalogus
- Streekromans, romans in dialect en Vlaamse romans
- Jeugd A: tot en met 8 jaar
- Jeugd B: 9 tot en met 12 jaar
- Jeugd C: 13 jaar en ouder
- Jeugd informatief voor alle leeftijden
De verkoopprijs per catalogus in groteletterdruk is €12,50 inclusief verzendkosten. De deelcatalogi zijn aan te vragen bij Klantencontact. Deelcatalogi zijn ook te raadplegen via de website: http://www.aangepast-lezen.nl/.
Actuele brailleboeken en gesproken boeken
Een greep uit de actuele boeken die met voorrang worden geproduceerd zodat ook mensen met een visuele of andere leesbeperking snel over deze titels kunnen beschikken:
- De verbouwing, Saskia Noort
- Ander licht, Rosita Steenbeek
- Is er hoop, Renate Dorrestein
- Caesarion, Tommy Wieringa
- De uitnodiging, W.P. Young
- Dwalingen, Alex Verburg
- Fabrieksmeisjes, Leslie T. Chang
Klantencontact: 070 - 3381 500
Voor alle vragen. Bijvoorbeeld hoe boeken in braille of Daisy aangevraagd kunnen worden. Het telefoonnummer is maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Adres
Loket aangepast-lezen
Postbus 84010
2508 AA Den Haag
e-mail: klanten@aangepast-lezen.nlwebsite: http://www.aangepast-lezen.nl/

Deze Nieuwsbrief van het Loket is een samenvatting gemaakt door Thea Bruijn, consulent unit LEeZ, Overijsselse bibliotheek dienst, thea.bruijn@obd.nl
De onverkorte uitgave: http://www.aangepast-lezen.nl/ Klik op Voorlichting/Nieuwsbrief.

Geen opmerkingen: