maandag 21 december 2009

Academica debutantenprijs

NOMINATIES ACADEMICA DEBUTANTENPRIJS 2010 BEKEND

De vijf genomineerden voor het beste literaire fictiedebuut - de Academica Debutantenprijs 2010 - zijn bekend. De nominatiejury heeft uit de 72 ingezonden Nederlandse en Vlaamse fictiedebuten vijf kanshebbers geselecteerd. De hoofdprijs bestaande uit de Academica Award en 15.000 euro wordt in september 2010 voor de vijftiende keer uitgereikt.

Alle door de uitgeverijen ingezonden boeken in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig fictiedebuut, zijn uitgegeven tussen 1 oktober 2008 en 30 september 2009. De jury heeft na een voorselectie- een longlist van 16 titels - de onderstaande vijf debuten geselecteerd. Enkele eerdere winnaars van de prijs waren Anna Enquist (1994), Erwin Mortier (2000) en Marieke van der Pol (2007). Vorig jaar won Ricus van de Coevering met zijn boek Sneeuweieren.


De nominaties voor 2010 zijn:


Paul Baeten Gronda Nemen wij dan samen afscheid van de liefde (De Bezige Bij)


Ellen Heijmerikx Blinde wereld (Nieuw Amsterdam)


Stine Jensen Dokter Jazz (Anthos)


Michiel Klein Nulent De tram van half zeven (Contact)


Joost Vandecasteele Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij (Arbeiderspers)

Publieksprijs

Vanaf heden tot en met augustus 2010 brengen lezers hun stem uit op wat volgens hen het beste debuut van Nederland is. De winnaar wordt in september 2010 bekend gemaakt. De werkwijze, waarin een vakjury de voorselectie doet en de lezers de winnaar bepalen, is uniek voor een literaire prijs. Vakjury
De vakjury bestaat uit:

* Casper Markesteijn (voorzitter) schrijver, recensent en publicist
* Marijke Arijs literair vertaler en recensent bij Standaard der Letteren
* Brigitte Raskin schrijver
* Kees Snoek schrijver en hoogleraar Nederlandse literatuur aan de Sorbonne te Parijs
* Pauline Slot schrijver

Historie
Sinds de instelling van de Academica Debutantenprijs in 1995 werd deze achtereenvolgens toegekend aan:

* Anna Enquist voor haar roman 'Het Meesterstuk' in 1995
* Russel Artus voor zijn roman 'Zonder Wijzers' in 1996
* Marco Kamphuis voor zijn roman 'De Medische Encyclopedie' in 1997
* Jessica Durlacher voor haar roman 'Het Geweten' in 1998
* Mirjam Boelsums voor haar roman 'Slangen aaien' in 1999
* Erwin Mortier voor zijn roman 'Marcel' in 2000
* Bas van Putten voor zijn roman 'Doorn' in 2001
* Joyce Roodnat voor haar roman ''t Is zo weer nacht' in 2002
* Harmen Wind voor zijn roman 'Het Verzet' in 2003
* Esther J. Ending voor haar roman 'Na Valentijn' in 2004
* Lucette ter Borg voor haar roman 'Het cadeau uit Berlijn' in 2005
* Gerbrand Bakker voor zijn roman 'Boven is het stil' in 2006
* Marieke van der Pol voor haar roman 'Bruidsvlucht' in 2007/2008
* Ricus van de Coevering voor zijn roman ‘Sneeuweieren’ in 2009

Organisatie
De Academica Debutantenprijs is een gezamenlijk initiatief van Stichting Perspektief, financieel adviescentrum Academica, Gemeente Dordrecht en de Nederlandse Bibliotheek Dienst/Biblion.

maandag 14 december 2009

Zoeken naar materialen

De website van de Stichting Openbare Bibliotheken Hardenberg is recent ingrijpend veranderd. Dat levert bij het zoeken in onze catalogi naar boeken en andere materialen soms wat problemen en onduidelijkheden op. Hopelijk biedt onderstaande informatie u daar wat hulp bij.

Zoeken in de Aquabrowser

Rechtsboven in het scherm vindt u de Aquabrowser.
Deze catalogus werkt net als Google: u typt een woord in en er komt een resultaat.
U hoeft zich hierbij vooraf niet af te vragen of u op schrijver, titel of trefwoord wilt zoeken, u begint gewoon.
In dat resultaat kunt u dan daarna wel verder gericht zoeken , door de verfijnopties rechts van de resultatenlijst te gebruiken. U klikt op een van de opties (bijvoorbeeld: Materiaal > Boek) en u krijgt dan binnen die eerste zoekopdracht alleen de boeken gepresenteerd.
U kunt hier dus direct beginnen met zoeken en daarna gericht verder zoeken naar het resultaat dat u wenst.

Deze manier van zoeken heeft als voordeel dat je in één zoekactie vele bestanden doorzoekt en dat je direct kunt beginnen met zoeken. Daarom staat het zoekscherm van deze catalogus ook prominent rechtsboven op onze homepage.

Maar er is ook nog een andere manier van zoeken, die met name voor bibliotheekmaterialen wel handig kan zijn:

Zoeken in de Bicatcatalogus

De Bicatcatalogus is onze basis-bibliotheekcatalogus. Hierin zitten de beschrijvingen van alle materialen van de bibiotheek (boeken, tijdschriften, dvd’s, etc.) en gegevens van de exemplaren. Veel van onze klanten zoeken graag in deze catalogus.
Hier moet men wel eerst een keuze maken tussen bijvoorbeeld schrijver, titel of trefwoord.
Deze catalogus is beschikbaar via onze website > bibliotheek > catalogi. Op deze pagina kunt u kiezen voor de bicatcatalogus van uw vestiging.

Voor meer informatie over onze catalogi, kijk op onze website.

Mijn gegevens / Verlengen

Vroeger kon je via de knop Mijn gegevens direct de Bicatcatalogus in. Dat kan niet meer, als u de Bicatcatalogus wilt gebruiken, kan dat via de hierboven beschreven zoekweg.

Boekenwurm 2009-34

BOEKENWURM 2009; NR. 34

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Spannende boeken voor ongeveer 11 jaar en ouder

Serie Fluisteraars, door Hans Kuyper.
De serie heeft 4 delen: De fluisterkelders, Walviseiland, Woud van de wind, Operatie Noorderlicht
Stel je voor dat je altijd en overal gefilmd wordt. Ben je dan veilig? En ben je dan nog wel vrij? Hans Kuyper schreef een boekenreeks over een wereld vol beveiligingscamera’s. Een serie vol actie en avontuur, maar ook over onze maatschappij.
De verhalen spelen in de toekomst waarin de mensen nergens onbespied blijven. Er hangen overal camera’s en iedereen heeft een chip in zijn/haar arm en is zo overal te volgen. De enige plek waar de mensen nog vrij zijn, is in het geheime ondergrondse gangenstelsel van de fluisteraars. In het eerste boek ontdekt Lev de fluisterkelders, hij komt daar Roz tegen en samen gaan ze op zoek naar de ouders van Lev. Zij zijn fluisteraars en er wordt gezegd dat ze naar Ijsland zijn gegaan. Daar is men nog vrij.
En vanuit Ijsland willen de fluiteraars vechten tegen de camera’s en de chips in de rest van Europa. Lev en Roz krijgen in het tweede deel Walviseiland hulp om naar Ijsland te gaan. Maar wie is er te vertrouwen en wie niet? Komen ze levend en wel in Ijsland aan? Als ze eindelijk op het spoor zijn van de ouders van Lev, en dan lijkt het pas echt goed mis te gaan in Woud van de wind als Roz Lev ook nog in de steek laat.Tot op het laatste moment in Operatie Noorderlicht vraag je je af of het nog goed komt met de fluisteraars. De boeken zijn wel apart te lezen, omdat er wordt uitgelegd wat er al gebeurd is.






















Bloed van de papaver, door Anneke Wiltink
Jorre en Roos zijn met oom Noud mee op een reis door Uretan. Als Roos in het Klooster van Djampha het beeldje van de godin Gilhra aanraakt, wordt ze opgepakt. De vakantiestemming slaat daarna om. Nadat ze in de bergen verdwaald zijn, komen ze terecht bij het Paleis van Dhulan. Ze worden als eregasten onthaald, maar Roos en Jorre hebben al snel door dat er iets gaande is in het paleis. Spannend detectiveverhaal, vol heldendaden, gastvrijheid, drugssmokkel en ceremonies, waarin de papaver een belangrijke rol heeft. Er zijn nog 2 spannende boeken over Jorre en Roos: Het gebarsten kompas, De verboden vallei.

Aangespoeld, door Anna Woltz
Tomas is pas een paar uur op het eiland Kavos wanneer het avontuur van zijn leven begint. Het half-Griekse meisje Nika neemt hem mee naar het strand. Ze weten niet wat ze zien als er een meisje aanspoelt.haar favoriete baai: een eenzaam strand met heftige golven en puntige rotsen. Een meisje met bloedende schrammen en gebarsten lippen. Tomas en Nika willen hulp inschakelen, maar het meisje maakt duidelijk dat ze geen dokter wil, geen ouders en zeker geen politie. In het geheim proberen Toma en Nika het mysterie op te lossen. Hoeveel is er waar van de verhalen van het aangespoelde meisje? Nog meer boeken met mysteries door Anna Woltz: Onweer, en Tien dagen in een gestolen auto.

www.bibliotheekhardenberg.nl

donderdag 10 december 2009

Boekenwurm 2009-33

Boekenwurm 2009, nr. 33

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Leespluimen
De Leespluim van de Maand, kortweg de Leespluim, is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen, tot stand gekomen op initiatief van het vaktijdschrift Leeskraam, in samenwerking met een breed platform van kinderboekenliefhebbers en leesbevorderaars.
Een aantal leespluimen 2009 op een rijtje.

Wie?, door Guido van Genechten
“Wie?", vraagt de giraf op het omslag. "Wie heeft een neus die zo lang is als een slang?" De slang is er naast getekend. Het grootste deel van de slang staat op een pagina die je kunt uitklappen en dan zie je... een olifant. Wat is het geval? Het laatste stukje van de slang is tegelijk onderdeel van de slurf van een olifant. En wat hebben een varken en een vlinder hetzelfde? Zo maken peuters kennis met 14 heel verschillende dieren, die toch iets met elkaar gemeen hebben.

Konijn uit de hoed, door Annette LeBlanc Cate
Rob is goochelaar en Kootje het konijn helpt hem. Ze zijn dikke maatjes. Elke zaterdag treden ze op straat op voor enthousiast publiek. Op een dag raken ze elkaar bij een voorstelling kwijt. Nu is Kootje helemaal alleen. Hoe moeten hij en Rob elkaar ooit terugvinden in het lawaai en alle drukte?
Wie knipt de tenen van de reus, (samengesteld) door Jan Smeekens
Gedichtjes voor de allerkleinsten van makkelijk naar moeilijk. Van eenvoudig rijmpje tot ‘echt’ gedicht, in een boek dat meegroeit met het niveau van peuters en kleuters. Over zoemende bijtjes, het Kiele Kiele Kereltje, stampende voetjes, lichtjes in je ogen, samen in bad, gel in je haar, een schaap met slaap, de eerste veter, verstoppertje spelen, mompelversjes en de lekkerste koekjes.
Een ballon voor opa, door Annemiek Neefjes en Alice Hoogstad
De opa van Tara (ca. 4 jaar) is overleden. Tara voelt zich raar, ze moet de hele tijd aan opa denken. Ze stelt haar ouders vragen over dood zijn. De antwoorden die vader en moeder geven in het verhaal zijn goed doordacht. De gedachten van Tara zijn ook goed verwoord. Het gevoel van ontreddering, de eerste momenten nadat ze gehoord heeft dat opa is overleden, is mooi beschreven. Dit voorleesboek is bedoeld voor rouwverwerking en is daarvoor zeker goed te gebruiken. Hoe Tara zich voelt en met welke vragen ze zit, zal voor kleine en iets oudere kinderen herkenbaar zijn.
Welterusten sterren, door Anu Stohner en Henrike Wilson. Beer Bruna is overdag stukken actiever dan zijn vriendjes. Alleen 's avonds wordt hij trager en trager, dus ook met het naar bed gaan. Hij wil geen verhaaltje, maar wel het 'Welterustenspel'. Samen met papa en mama beer zegt hij alles en iedereen (op rijm) welterusten, Heerlijk 'knuffel-prentenboek' om voor te lezen voor het slapen gaan.

www.bibliotheekhardenberg.nl