woensdag 6 augustus 2008

Historisch Informatie Punt

Historie leeft!Dit is de slogan van het Historisch Centrum Overijssel en dat onderschrijven we helemaal! Wat in het verleden gebeurde, houdt ons nog alle dagen bezig. Denkt u maar aan al die mensen die hun familiestamboom uitpluizen. Ook de streekgeschiedenis mag zich in grote belangstelling verheugen! In de Overijsselcollectie vindt u veel informatie over de geschiedenis van Overijssel. In de bibliotheek vindt u deze collectie bij het Historisch Informatie Punt (HIP). Wat vindt u in het HIP? Behalve boeken en tijdschriften treft u hier ook folders en brochures aan op het gebied van streekcultuur. Via de computer bij het HIP heeft u toegang tot interessante historische websites en databanken die voor u zijn geselecteerd door medewerkers van het HCO in Zwolle. Daarnaast vertonen we doorlopend historische films op het grote scherm. Rondom het HIP organiseren we met enige regelmaat activiteiten die te maken hebben met onze historie en ons culturele erfgoed. Hebt u ideeën of tips voor activiteiten rond het HIP? Laat het ons weten via onze ideeënbus (link) op onze website of vertel het onze medewerkers in de bibliotheek. Het Historisch Informatie Punt wordt in de toekomst uitgebreid met:
  • De regionale krant op microfiche
  • Het bevolkingsregister op microfiche
  • Een spreekuur van een deskundige van het Historisch Centrum Overijssel
  • Een cursus of instructiemiddag

Voor wie verder wil zoeken: het Historisch Centrum Overijssel Heeft u in de bibliotheek de eerste stappen in het verleden gezet en wilt u dieper graven? Het HCO bezit een schat aan informatie over de geschiedenis van Overijssel en brengt daarmee het verleden weer tot leven. U kunt het Historisch Centrum gratis bezoeken en ook het raadplegen van archiefstukken kost u niets. Uiteraard moeten fotokopieën wel vergoed worden. Kijk ook eens op de website van het HCO.

Interessante links:

Historische vereniging Hardenberg

Historische vereniging Avereest

Het oale meestershuus (Slagharen)

Museum Gramsbergen

Wie is wie in Overijssel?

Het geheugen van Nederland

De woonomgeving; Nederland zoals het was

Archieven.nl Op deze website zijn archievenoverzichten, inventarissen en nadere toegangen van ongeveer dertig archiefdiensten in Nederland te vinden, waaronder veel gemeentearchieven. U kunt alle archieven tegelijk doorzoeken.

Instituut voor Beeld en Geluid Grote collectie audiovisueel materiaal, te doorzoeken via de catalogus op de website. Veel van het materiaal is ooit uitgezonden op radio of televisie, vertoond in een bioscoop of afkomstig uit collecties van de overheid, maatschappelijke en politieke organisaties, bedrijven of particulieren.

KICH Een diversiteit aan cultuurhistorische informatie, afkomstig uit verschillende kennisinstituten (Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Rijksdienst Oudheidkundig Bodemonderzoek, Ministerie LNV en Alterra) wordt gebundeld en digitaal beschikbaar gesteld. Een digitale kaart van Nederland maakt het mogelijk een grote hoeveelheid cultuurhistorische data weer te geven.

Historische kranten in beeld Op deze website kunt u de digitale historische krantencollectie van de Koninklijke Bibliotheek raadplegen. Het betreft vier landelijke dagbladen uit de periode 1910 tot en met 1945: het Centrum, de Nieuwe Rotterdamsche Courant, het Vaderland en het Volk. De 76 gepresenteerde jaargangen hebben een omvang van ongeveer 350.000 pagina's.

Cultuurwijzer Op deze website bieden musea, bibliotheken, archieven en instellingen op het gebied van monumenten en archeologie hun informatie aan. Er worden artikelen gepubliceerd over specifieke onderwerpen, altijd met links en literatuurbronnen om verder onderzoek te doen. Op het gebied van architectuur staan er al meer dan honderd artikelen online. Met één database zijn de collecties van verschillende culturele instellingen doorzoekbaar.

Transisalania Geschiedenis van Overijssel, interessante nieuwtjes, boeken en achtergronden. Met een overzicht van alle historische verenigingen in Overijssel.


Geen opmerkingen: