dinsdag 26 augustus 2008

Persbericht

PERSBERICHT
Stichting Openbare Bibliotheken Hardenberg
25 augustus 2008

Bibliotheekactie
Vanaf 1 september introduceert de bibliotheek een nieuwe service. Vanaf die datum is het mogelijk om op de bibliotheekpas een deposito-bedrag te zetten om betalingen van leengelden, reserveringen buiten Overijssel en ook boetes te verrekenen. Met de invoering van zelfbediening kunnen bibliotheekbezoekers steeds meer zelf regelen. Door een depositobedrag op de bibliotheekpas te zetten, hebben bibliotheekbezoekers straks nog meer gebruikersgemak met hun bibliotheekpas. Deze betaalwijze is steeds meer in opkomst. Bij de bibliotheken met zelfbediening hoeven klanten straks niet meer apart naar de balie om bijvoorbeeld leengeld of een boete te betalen. Zij kunnen dit zelf afhandelen met de bibliotheekpas. Voordeel is daarnaast dat niet voor iedere (kleine) betaling de portemonnee nodig is. Op de bon die bij iedere uitlening wordt verstrekt, staat de actuele hoogte van het saldo op de pas. Opwaarderen is gemakkelijk als het saldo (bijna) op is. Om deze nieuwe betaalwijze te introduceren houden de bibliotheken in Balkbrug, Bergentheim, Dedemsvaart, Gramsbergen, Hardenberg en Slagharen een actie.
Elk nadeel hep z’n voordeel
Deze uitspraak van Johan Cruijff is de komende maanden van toepassing als leden van bovengenoemde bibliotheken een deposito-saldo op hun pas zetten. Van 1 september 2008 tot 31 december 2008 verdubbelt de bibliotheek het beginsaldo dat op de pas gezet wordt (tot maximaal € 10). Zo kan een boete voor te laat terugbrengen van materialen ineens een leuk meevallertje worden! De bibliotheek houdt deze bonus-actie om klanten te laten kennismaken met deze nieuwe service. In de bibliotheken van Dedemsvaart en Hardenberg is een betaalautomaat waar klanten zelf een bedrag op de pas kunnen zetten (chippen of pinnen). Tegen inlevering van het bonnetje bij de balie wordt de bonus op de pas gezet. In de overige bibliotheekvestigingen kan het deposito bij de balie op de pas gezet worden, en wordt het gestorte bedrag gelijk verdubbeld met het bonusbedrag! Uw bibliotheekpas straks nog meer waard !
Voorwaarden
Natuurlijk zijn er nog wat voorwaarden bij deze actie. Iedereen kan tot het eind van het jaar éénmalig profiteren van de actie. Bij beëindiging van het lidmaatschap van de bibliotheek vervalt het resterende bonusbedrag. Dit kan dus niet in contant geld worden uitgekeerd. Verder is het helaas nog niet mogelijk de kosten van kopiëren via het deposito te verrekenen. Maar verder kunnen alle (bestaande en nieuwe) bibliotheekleden van de actie profiteren. Wat trouwens nog niet iedereen blijkt te weten is dat de bibliotheekpas nog veel meer voordelen biedt. In alle bibliotheken staan computers waarvan leden gratis gebruik kunnen maken, ook van internet of e-mail. Tevens kunnen materialen uit bibliotheken in heel Overijssel gratis gereserveerd worden en opgehaald in een bibliotheek naar eigen keuze. Wie nog geen bibliotheekabonnement heeft, kan overwegen dat nog voor het eind van het jaar te regelen, om van al deze voordelen en van de actie te profiteren. Met het abonnement kan gebruik gemaakt worden van alle bibliotheekfilialen en –servicepunten in de gemeente Hardenberg. Op de website van de bibliotheek staat meer informatie over alle vestigingen en de openingstijden: www.bibliotheekhardenberg.nl
Zelfbediening
Intussen is zelfbediening ingevoerd bij de meeste bibliotheekvestigingen in de gemeente Hardenberg. Vanaf 18 augustus is ook Balkbrug overgegaan op zelf-service, en zijn daar de medewerkers en veel bezoekers intussen gewend aan de nieuwe werkwijze. Het werkt heel gemakkelijk, maar wie vooraf wil weten hoe het gaat, kan op de webpagina van Balkbrug op de website nog twee filmpjes bekijken over het inleveren en zelf lenen van materialen. Dit jaar staat als laatste de bibliotheek van Slagharen in de planning voor de invoering van zelfbediening, en daarmee hebben straks alle grotere bibliotheekvestigingen in de gemeente Hardenberg de beschikking over alle moderne faciliteiten van de bibliotheek.

Geen opmerkingen: