donderdag 11 december 2008

Boekenwurm 26

Boekenwurm 26

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Leespluimen
De Leespluim van de Maand, kortweg de Leespluim, is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen, tot stand gekomen op initiatief van het vaktijdschrift Leeskraam , in samenwerking met een breed platform van kinderboekenliefhebbers en leesbevorderaars.

In deze Boekenwurm de Leespluimen januari t/m april 2008 op een rijtje.

Pluim van de maand januari 2008


Keepvogel: de kijktoren van Wouter van Reek Tungsten, de hond van Keepvogel, besluit zijn verzameling plaatjes in te plakken. Keepvogel verveelt zich en kan het niet zo goed hebben dat Tungsten iets ‘nuttigs’ doet en leent de lijm. Maar wat moet hij lijmen? Keepvogel gaat het dak op. Na een tafel volgt een kijktoren. Telkens komt hij in huis terug om iets weg te halen dat hij voor de toren kan gebruiken. Dan kan Keepvogel eindelijk de wolken raken. Grappig prentenboek waarin voor oudste peuters en kleuters diverse herkenbare elementen zitten: speelgoed afpakken, wankele torens bouwen, vormen en groottes.


De sprookjesverteller, van Thé Tjong-Khing Lang, lang geleden. Zo beginnen de elf overbekende sprookjes die door de schrijver en bekroond illustrator (een Zilveren Penseel en drie Gouden Penselen) opnieuw geschreven om voor te lezen. Het boek begint met ‘De nieuwe kleren van de keizer’ van Andersen en eindigt met ‘Klein Duimpje’ van Perrault. Daar tussenin klassiekers als ‘Sneeuwwitje’, ‘Assepoester’, ‘Doornroosje’ en ‘Roodkapje’ van de gebroeders Grimm.


Olivia van Ian Falconer Olivia: toevallig een varkentje, maar het zou net zo goed een meisje kunnen zijn van vier à vijf jaar, druk met imiteren, verkleden, make-up van mama proberen, zelf de schilderijen uit het museum 's middags thuis op de muur tekenen, dromen over zelf optreden en gala's, kortom: 'altijd' bezig. Ze drijft haar moeder soms tot wanhoop, maar ze vinden elkaar ook heel lief. Verschenen als “Gouden Boekje”. Een grappig prentenboek met grijze tekeningen, hier en daar rood ingekleurd.


Eén muisje kan geen optocht zijn van Lida Dijkstra en Noëlle Smit Muisje Willemijn wil een optocht te zijn, wat volgens haar moeder niet kan omdat ze alleen is. Verdrietig stept Willemijn weg, waarbij ze niet merkt dat ze algauw gevolgd wordt door twee hazen op een tandem, drie ganzen met een doedelzak, vier biggetjes op skelters enz. Op de mooie gekleurde tekeningen zie je dat wel. Het is tegelijk ook een telboek: van een tot tien. Een prentenboek om als voorlezer en kind samen van te genieten.

Geen opmerkingen: