vrijdag 12 december 2008

Boekenwurm 28

Boekenwurm 28

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Leespluimen
De Leespluim van de Maand, kortweg de Leespluim, is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen, tot stand gekomen op initiatief van het vaktijdschrift Leeskraam, in samenwerking met een breed platform van kinderboekenliefhebbers en leesbevorderaars.

In deze Boekenwurm de Leespluimen september tot en met december 2008 op een rijtje.

Leespluim van de maand september 2008

Ik zie je wel, ik hoor je wel van Miep Diekmann en Soms zie ik 1000 lichtjes van Nannie Kuiper Met het oog op de kinderboekenweek zijn 2 leespluimen uitgedeeld voor boeken met kindergedichtjes .Op een speelse manier brengen beide boeken de dagelijkse gebeurtenissen uit een kinderleven ter sprake. Bij Diekmann is het de eerste verkenning van de grote wereld: de trap oplopen, zelf eten, de straat oversteken, jarig zijn, met de tram mee. Dat alles in korte versjes die erom vragen te worden voorgelezen. Bij Kuiper zijn we een paar jaar verder en gaan vriendjes en vriendinnetjes een belangrijke rol spelen: ruzie op het schoolplein, prille liefde, je pestbui wegsnoepen, het kringgesprek in de klas, uit logeren, kleren kopen en bijna filosofische gedichtjes over tijd, dood en wie je eigenlijk bent. Voor thuis en in de klas, om nog eens over na te praten. Even vrolijk als de gedichtjes zijn de illustraties in beide boeken.



Schatje en Scheetje van Elle van Lieshout & Erik van Os, met illustraties van Mies van Hout Schatje en Scheetje zitten samen opgesloten in de donkerste kerker van Katta Kombe, omdat ze een paar blauwe sokken hebben gestolen bij de sokkensuper! Gelukkig hebben ze elkaar, maar verder is er niets te zien in de grauwe kerker! Scheetje gaat hier, voor zijn Schatje, verandering in brengen: hij haalt (letterlijk) een stukje van de zee en de zon, hij vangt een halve maan en een hele sterrenhemel, en hij ‘plukt’ een appelboom, zodat ze eens wat anders te eten hebben. Hij gaat elke dag uit stelen, brengt iets moois mee en samen hebben ze het goed. Totdat ze worden vrijgelaten! De illustraties in het boek zijn van Mies van Hout.
Leespluim van de maand november 2008
Kiekeboe van Chih-Yuan Chen Krokodil Kiekeboe is opgegroeid tussen de eenden.Op een dag komen drie gemene krokodillen naar het meer. Zij verwachten dat Kiekeboe zich gedraagt als een krokodil en dat hij hen meehelpt om de eenden te vangen. Kiekeboe bedenkt een slim plan, zodat hij de eendenfamilie kan redden. De tekeningen en de woorden drukken de gevoelens uit van de eenden en de gemeneriken.
Leespluim van de maand december 2008

Het boompje van Loek Koopmans Een klein boompje is niet gelukkig, want het heeft geen zachte groene blaadjes, maar harde stekelige naaldjes. En hij wil graag net zo mooi zijn als de andere bomen. Met Kerstmis gaat ten slotte zijn wens in vervulling, maar anders dan hij had gedacht. Loek Koopmans heeft naar aanleiding van een oud gedicht een winterverhaal gemaakt dat eenvoud en warmte uitstraalt en ook nog iets te zeggen heeft over tevreden zijn met wie je bent. De sfeervolle waterverfillustraties, laten steeds hetzelfde stukje bos zien, maar telkens zijn er verschillen die de sfeer doen veranderen.


Geen opmerkingen: