donderdag 11 december 2008

Boekenwurm 27

Boekenwurm 27

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Leespluimen
De Leespluim van de Maand, kortweg de Leespluim, is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen, tot stand gekomen op initiatief van het vaktijdschrift Leeskraam , in samenwerking met een breed platform van kinderboekenliefhebbers en leesbevorderaars.

In deze Boekenwurm de Leespluimen mei tot en met augustus op een rijtje.

Leespluim van de maand mei 2008

Een speurtocht door het jaar van Annette Fienieg De kinderen Fabian en Eva maken samen met hun ouders Karel en Anneke een speurtocht door de verschillende seizoenen. Het is een kleurig zoek- en kijkboek. Elke dubbele bladzijde bevat een seizoen. De randen zijn wit met daarin verschillende onderdelen die op de platen te vinden zijn, zoals nest in de lente, ijsje in de zomer, paddenstoel in de herfst en sneeuwpop in de winter. Op de platen is er van alles te ontdekken dat bij het seizoen past. Leuk om over te praten en te benoemen.

Leespluim van de maand juni 2008

Ik wil een hond van David LaRochelle & Hanako Wakiyama Een kleuter wil graag een hond, maar mama vindt dat niet goed want een hond maakt herrie, rommel, etc. Dan vraagt hij een draak en dat mag. Hij vindt er een in de winkel om de hoek, maar draken blijken veel erger te zijn dan honden. De enige manier om de draak weg te krijgen, blijkt een hond te zijn. Gaaf, humoristisch, heel herkenbaar, in de ik-vorm geschreven verhaal, waarin de hoofdpersoon, via een omweg, toch zijn zin krijgt. Het herhalingselement (op maandag vroeg ik..., op dinsdag...) zal kinderen erg aanspreken.


Leespluim van de maand juli 2008

Pissebed Fred van Imme Dros & Harrie Geelen Iedereen in de klas van Bas heeft een huisdier, maar hij niet omdat hij in een flat woont. Gelukkig woont oma in een huis met een tuin. En in die tuin, onder een steen, vindt Bas een pissebed. Hij noemt hem Fred en zorgt geweldig goed voor hem. Fred mag overal mee naartoe en leert hem van alles over het verkeer, het park en zelfs het zwembad. Maar als Bas na de logeerpartij bij oma weer naar huis gaat, mag Fred niet mee. Een paar dagen later komt er een kaart voor Bas, van Fred. Fantastisch, liefdevol, prentenboek over het niet mogen of kunnen hebben van een huisdier.


Ik voel een voet van Maranke Rinck en Martijn van der Linden Schildpad, Vleermuis, Octopus, Vogel en Bok slapen in een hangmat hoog boven de grond. Het is nacht, er is geen maan. Opeens hoort Schildpad iets. De dieren gaan op onderzoek uit en Schildpad voelt een voet. Vleermuis voelt een vleugel en Octopus voelt een tentakel. Vogel voelt een snavel en Bok voelt tot zijn verrassing een sik. Wat voor dier zal het zijn? De collage-achtige platen op zwarte achtergrond vormen samen met verhaal een spannend prentenboek.

Geen opmerkingen: