donderdag 23 april 2009

Boekenwurm 2009-13

Boekenwurm 2009; nr.13

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

In verband met de herdenking van de Tweede Wereldoorlog boeken die in de spelen in de oorlogsjaren, speciaal geschreven voor kinderen.

Oorlogswinter, door Jan Terlouw
Michiel, de 16-jarige hoofdpersoon, woont aan de route waarlangs de hongerende westerlingen trekken in de hongerwinter 1944-1945 op zoek naar eten. Michiel komt bij toeval terecht in het verzetswerk, waardoor hij in vele spannende situaties belandt.
Voor het eerst verschenen in 1973, vele malen herdrukt en in 2007 verfilmd.
Het verhaal van Else, door Michail Krausnick e.a.
Else (8) wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog opgesloten in een concentratiekamp, omdat ze zigeunerin is. Ze vertelt over deze ervaring en over de invloed die het ook nu nog op haar leven heeft. Vanaf ong. 11 jaar.
Honger, door Stasia Cramer
Joop (13) woont tijdens de Tweede Wereldoorlog in Den Haag. Hij heeft altijd honger en gaat met zijn vader langs de boeren voor eten. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. Vanaf ong. 9 jaar.
Pirandellosaus, door Els Weisbrod
De opa van de 11-jarige Niels is een gevierd toneelspeler geweest en stond bekend om zijn enorme geheugen. Maar nu Niels tussen de middag vaak een boterham bij hem moet eten, valt hem op dat opa zich anders gedraagt sinds de dood van oma. Hij vergeet dingen en wordt soms zomaar kwaad. En waarom mag Niels niet in de kelder komen van opa? Een geheim uit de Tweede Wereldoorlog maakt dat het boek ook spannend is. Vanaf ong. 10 jaar
Soldaat Wojtek, door Bibi Dumon Tak
Op een dag in 1942 vonden Poolse soldaten een beertje langs de weg. Het was nog heel jong en er zat weinig leven meer in. Ze namen het mee in hun truck, ook al waren ze op weg naar het oorlogsfront. De soldaten noemden hem Wojtek en hij werd hun beste vriend. Langzamerhand wordt hij ingezet voor oorlogsdoeleinden, zoals bommen dragen en spionnen laten praten. Een waargebeurd verhaal. Vanaf ong. 10 jaar
De ontdekking, (en vervolg: De zoektocht) door Eric Heuvel
Jeroen vindt bij zijn oma op zolder allerlei spullen uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder ook haar dagboeken. Oma vertelt hem over die moeilijke tijd waarin haar ene broer in Rusland sneuvelt voor Hitler en de andere broer in het verzet gaat en bij de geallieerden terechtkomt. Oma helpt als koerierster , haar vader helpt als Amsterdamse politieagent bij het oppakken van joden. Daarbij hoort ook oma’s beste vriendin Esther. Twee stripverhalen voor kinderen vanaf ong. 11 jaar.


Boekenwurm 2009-12

Boekenwurm 2009; nr. 12

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

De Koninginnedag staat weer voor de deur. Daarbij horen boeken over Koninginnedag, paleisgeheimen, de koningin, prinsen en prinsesjes.

Paleisgeheimen, alles wat je wilt weten over het koningshuis, door Peter van der Vorst
Dit boek geeft kinderen een antwoord op 116 vragen over het Nederlandse koningshuis. De vragen zijn verdeeld over acht hoofdstukken, o.a. koningin Beatrix, de koningen voor haar, Willem-Alexander en Máxima, de troonswisseling, Koninginnedag en Prinsjesdag, werken voor de koningin en de geschiedenis van de Oranjes. Wat wil je weten over de koningin? Hoe de werkweek van de koningin eruit ziet? Wat haar hobby’zijn? Waarom de koningin zo’n bijzonder kapsel heeft? En wat je moet doen als je de koningin ontmoet? De antwoorden vind je in dit boek.
Rood, wit, blauw en oranje, door Arend van Dam
Op Koninginnedag doen Hugo en Britta mee aan de rommelmarkt. Ze verkopen per ongeluk opa's vlag en daar is opa niet blij mee. Opa heeft de vlag dringend nodig, want het is al bijna 4 en 5 mei. Opa vertelt spannende verhalen over het koningshuis, de kleuren van de vlag, oorlog en bevrijding. Zal het Hugo en Britta lukken opa’s vlag terug te vinden? Om zelf te lezen vanaf groep 4, voorlezen vanaf groep 2/3.
De koningin komt, door Henk Hokke
Om in de gunst te komen bij Ella, een klasgenootje, verzint William dat de koningin tijdens haar werkbezoek aan het dorp ook op hun school zal komen. In vol vertrouwen geeft groep vier vragen aan William door die hij de koningin zal stellen.Maar komt de koningin wel? Voor kinderen van groep 4 en 5.
Ik en de koningin, door Ted van Lieshout
Een bloemenkind word je natuurlijk niet zomaar. Daar moet je flink je best voor doen. Maar als het uiteindelijk lukt, en je je goed voorbereid hebt, kan er toch niets meer fout gaan? Vanaf ong. 7 jaar
Rovers op de rommelmarkt, door Bert Wiersema
Op Koninginnedag gaat Koos met zijn vader en Iris naar de rommelmarkt. Hij ziet daar twee jongens die zich verdacht gedragen. Hij gaat als een echte speurder op onderzoek uit. Vanaf ca. 9 jaar.
Ik wil twee verjaardagen, door Tony Ross
De Kleine Prinses wil, net als haar moeder, twee verjaardagen. Of meer. Is het wel leuk om elke dag jarig te zijn?
Een nieuw prentenboek over de eigenzinnige Kleine Prinses. De tekeningen zijn eenvoudig, maar er valt veel te zien; zo zijn vooral de gezichtsuitdrukkingen treffend weergegeven, en beleven een kat en een hond op sommige platen nog een klein eigen avontuur. Vanaf ca. 3 jaar.

maandag 20 april 2009

Kinderleesclub

KINDERLEESCLUB ACTIEF

Ieder schooljaar kunnen kinderen uit groep 6, 7 of 8 van basisscholen uit de gemeente Hardenberg naast sportcursussen (“Kies je sport”) kiezen voor culturele activiteiten. Het cursusboekje “Ken je kunst” geeft hierbij veel suggesties.
Eén van de onderdelen is de Kinderleesclub van de Bibliotheek.

Negen meisjes, afkomstig uit Bergentheim en Hardenberg, hebben zich hiervoor ingeschreven: Sharon Klokkers, Laura Willems en Lisa de Jong uit Bergentheim, en Melissa Geertjes, Sarena Hulzebosch, Shama Hussin, Thamara Mol, Lisa de Roo en Hanneke Schroten uit Hardenberg.

Zij komen drie keer bijeen in de bibliotheek in het LOC in Hardenberg. De eerste keer werd een keuze gemaakt uit een aantal kinderboeken die verschenen zijn in 2008 en beoordeeld worden door de Nederlandse Kinderjury.
Van het gekozen boek maken de clubleden een verslag voor de volgende keer.




In de tweede bijeenkomst is over het gelezen boek verteld en werden de leeservaringen uitgewisseld met elkaar. Sommige meisjes hadden niet één, maar twee boeken gelezen!

Een paar reacties:

Shama : heeft het boek “Kidnep” gelezen, geschreven door Karen van Holst Pellekaan. Een boek uit de serie Rugzakavontuur.
Het gaat over Bo, zoon van rijke ouders, die ontvoerd wordt en bevriend raakt met zijn ontvoerder, Fred. Bo bedenkt een slim plan om Fred uit handen van de politie te houden.
Shama vond het boek “grappig en spannend, en raadt andere kinderen aan dit boek te lezen, want “jij wordt er door gekidnept!”

Melissa en Thamara : zij lazen beiden “Juffrouw Pots”, geschreven door Tosca Menten.
Klasgenoten Kaya en Simon, bij wie het op school niet echt meezit, besluiten in winterslaap te gaan. Ze zijn immers dom! Maar dan komt er een nieuwe juf: Juffrouw Pots. Zij is afschuwelijk en geeft veel straffen. Er is iets vreemds aan haar en Kaya en Simon gaan het ontdekken. Thamara vond het boek “super gaaf” en Melissa wist maar liefst 4 kantjes vol te schrijven over het boek.

Lisa (de Roo) en Sarena: zij hadden ook hetzelfde boek gekozen: “Moeder nummer nul” van Marjolijn Hof. Het gaat over een geadopteerde jongen, Fejzo, die op zoek gaat naar zijn biologische moeder, zijn “moeder nummer nul”. Eerst wilde hij niets weten over zijn adoptie, maar hij wordt steeds nieuwsgieriger. Beide meisjes vonden het “een leuk en interessant boek”.

Sharon las “Sem= er uit” , geschreven door Marjon Hoffman. Sem verzint erg veel smoezen. Zo gaat hij opeens met een mitella lopen om zielig te doen en krijgt zomaar geld van een oud vrouwtje. Daar koopt Sem snoep van. Hij houdt erg van grapjes maken.

Laura: haar boek heette “Zoektocht door de nacht”, ook een titel in de serie Rugzakavontuur, geschreven door Niels Rood. Een spannend verhaal over Martje, Stonehenge en de beroemde Koning Arthur. Laura: “het is een spannend boek; moet je lezen!”

Hanneke deed verslag van twee boeken: “De wondere wereld van Charlie Haddon”, geschreven door Petra Cremers, en “Igraine zonder vrees” van Cornelia Funke.

Charlie’s opa was een beroemde schrijver. Wanneer Charlie’s moeder ook een boek gaat schrijven, wordt het een succes. Dat komt volgens Charlie alleen maar door de naam van zijn beroemde opa. Hij vindt het maar een flutboek. Er komt een gemene man, Meneer Moretti, die het huis van Charlie’s opa tot een attractie wil maken. Dit wil Charlie voorkomen. Mooiste zin in het boek volgens Hanneke: “Misschien zijn ze uit een ander verhaal uit mijn hoofd geslopen”.

Igraine, de hoofdpersoon van het andere boek, wil graag ridder worden. Hiervoor moet zij aan allerlei voorwaarden voldoen. Wanneer haar ouders een fout maken bij het toveren gaat er iets verkeerd: haar vader verandert in een roze varken en haar moeder in een zwarte. Igraine moet nu tegengif halen: rood reuzenhaar!
Na veel avonturen en een heus duel komt alles uiteindelijk goed.
De mooiste zin volgens Hanneke: “De gevangene zijn weggevlogen”, zei Sisyphus. Wat moest ik doen? Achter ze aanvliegen?”

Leestip van de bibliotheek: “Kleine Felix” , geschreven door Peter van Gestel. Over een klein uitgevallen jongen, die een buitenbeentje is. Zijn ouders besteden weinig aandacht aan hem, op school wordt hij gepest, zijn beste vriendinnetje Veertje emigreert naar Australië, en, alsof dat niet genoeg is: zijn ouders besluiten om naar Amerika te gaan en Felix onder te brengen in Kindertehuis Vreugdevol. Dat dat kindertehuis helemaal niet vreugdevol is blijkt uit de vreselijke dingen die hij daar meemaakt. Gelukkig weet hij te ontsnappen. Uiteindelijk komt alles weer goed: hij woont weer bij zijn teruggekeerde ouders en op een dag is er goed nieuws: Veertje komt terug!
Het boek is ondanks alle trieste gebeurtenissen met humor geschreven.

De derde bijeenkomst van de Kinderleesclub is op 13 mei. Dan wordt ook gestemd voor de Nederlandse Kinderjury 2009.

Boekenwurm 2009-11

Boekenwurm 2009; nr. 11

Achtstegroepers die meedoen aan de Vechtdal-kinderjury geven hun mening over boeken die ze gelezen hebben.

De verschrikkelijke steen, door Tosca Menten
Het verhaal gaat over Foppe en zijn tweelingbroer Stef die erg klein is en daarom wordt gepest. Stef krijgt een steen waar je mee kunt toveren. Hij kan daar allerlei dingen mee doen en zo de pesters ermee te pakken nemen. Foppe is jaloers en wil ook zo’n steen. Het is een grappig en spannend boek met fantasie. Er staan ook veel tekeningen in het boek die goed bij het verhaal passen.

Igor, beer in nood, door Rindert Kromhout
Het boek gaat over Igor de beer en “de dunne dieren”. Dat zijn de mensen die hem gevangen nemen. Igor wordt meegenomen naar een onbekende plek. Hij krijgt een grote ring door zijn neus en daardoor een zware ketting. Hij moet op hete platen dansen. Moet Igor dit zijn hele leven blijven doen? Het is een mooi dierenverhaal met avontuur, maar wel zielig en verdrietig.

Overleven op Drakeneiland, door Lydia Rood
Het boek gaat over Mark, kinderen op Drakeneiland en de parlevinkers.Mark is vervelend en wordt naar Drakeneiland gestuurd en moet daar zien te overleven. Hij dacht dat een onbewoond eiland was, maar er wonen veel meer vervelende kinderen. Hij wil eerst terug, maar later niet meer. Een fantasieverhaal met avontuur over vriendschap. Het is een mooi en grappig boek.

Control en copy, door Mirjam Oldenhave
Vijf kinderen: Rogier, Barbara, Nina, Bo en Stijn, die hebben talent. En dan komt Stefan Zoet van een organisatie Top in de Dop. Hij nodigt de kinderen uit om topsporter te worden, maar ze worden opgesloten en erworden alleen maar rare testjes gedaan. Hij wil hen klonen. Een spannend boek met avontuur. Het gaat over sport en is spannend en superleuk.

De gevangene van de gele draak, door Ad Hoofs
Het boek gaat over Sjan die wordt verdacht van een bomaanslag op een vliegveld in China waar hij naar toe gaat om zijn vader te bezoeken. Daarom pakken ze hem op en komt hij in een gevangenis terecht. Daar beleeft hij allerlei dingen samen met Gedhun. Gedhun is zijn celmaatje, en wordt zijn beste vriend. De gele draak is de geheime dienst. Het is een spannend en interessant verhaal.

100 % love, door Niki Smit
Tara is verhuisd naar Parijs en is de beste vriendin van Lot. Ze mailen elkaar elke daghun verhalen over school, shoppen en jongens in smeuïge details. Prachtig boek over vriendschap en verliefdheid.

Boekenwurm 2009-11

Boekenwurm 2009; nr. 11

Achtstegroepers die meedoen aan de Vechtdal-kinderjury geven hun mening over boeken die ze gelezen hebben.

De verschrikkelijke steen, door Tosca Menten
Het verhaal gaat over Foppe en zijn tweelingbroer Stef die erg klein is en daarom wordt gepest. Stef krijgt een steen waar je mee kunt toveren. Hij kan daar allerlei dingen mee doen en zo de pesters ermee te pakken nemen. Foppe is jaloers en wil ook zo’n steen. Het is een grappig en spannend boek met fantasie. Er staan ook veel tekeningen in het boek die goed bij het verhaal passen.

Igor, beer in nood, door Rindert Kromhout
Het boek gaat over Igor de beer en “de dunne dieren”. Dat zijn de mensen die hem gevangen nemen. Igor wordt meegenomen naar een onbekende plek. Hij krijgt een grote ring door zijn neus en daardoor een zware ketting. Hij moet op hete platen dansen. Moet Igor dit zijn hele leven blijven doen? Het is een mooi dierenverhaal met avontuur, maar wel zielig en verdrietig.

Overleven op Drakeneiland, door Lydia Rood
Het boek gaat over Mark, kinderen op Drakeneiland en de parlevinkers.Mark is vervelend en wordt naar Drakeneiland gestuurd en moet daar zien te overleven. Hij dacht dat een onbewoond eiland was, maar er wonen veel meer vervelende kinderen. Hij wil eerst terug, maar later niet meer. Een fantasieverhaal met avontuur over vriendschap. Het is een mooi en grappig boek.
Control en copy, door Mirjam Oldenhave
Vijf kinderen: Rogier, Barbara, Nina, Bo en Stijn, die hebben talent. En dan komt Stefan Zoet van een organisatie Top in de Dop. Hij nodigt de kinderen uit om topsporter te worden, maar ze worden opgesloten en erworden alleen maar rare testjes gedaan. Hij wil hen klonen. Een spannend boek met avontuur. Het gaat over sport en is spannend en superleuk.
De gevangene van de gele draak, door Ad Hoofs
Het boek gaat over Sjan die wordt verdacht van een bomaanslag op een vliegveld in China waar hij naar toe gaat om zijn vader te bezoeken. Daarom pakken ze hem op en komt hij in een gevangenis terecht. Daar beleeft hij allerlei dingen samen met Gedhun. Gedhun is zijn celmaatje, en wordt zijn beste vriend. De gele draak is de geheime dienst. Het is een spannend en interessant verhaal.
100 % love, door Niki Smit
Tara is verhuisd naar Parijs en is de beste vriendin van Lot. Ze mailen elkaar elke daghun verhalen over school, shoppen en jongens in smeuïge details. Prachtig boek over vriendschap en verliefdheid.

Persbericht 20 april 2009

Persbericht Stichting Openbare Bibliotheken Hardenberg 20 april 2009

Na inspanning: ontspanning

Tijdens de Vrieling Hardenberg City-Run zijn onder het publiek flyers uitgedeeld door bibliotheekmedewerkers. Deze (oranje) flyers kunnen bij de bibliotheek ingewisseld worden voor een gratis mini-abonnement van twee maanden.
Dit aanbod is geldig tot 1 juni 2009 en het abonnement loopt automatisch af na 2 maanden.
Een mooie gelegenheid om kennis te maken met het ruime aanbod van de bibliotheek!

Hoogsensitiviteit

Op 14 april is een lezing gehouden over hoogsensitiviteit in het LOC in Hardenberg. Maar liefst 160 bezoekers luisterden met grote aandacht naar Paulien Gruintjes van Adviesbureau IntrinsiEQ.
In de toekomst zullen vaker activiteiten rond bepaalde thema’s worden gehouden. Dit kan een maatschappelijk thema zijn, maar bijvoorbeeld ook een onderwerp rond opvoeding, onderwijs, gezondheid, historie of iets geheel anders.
Suggesties hiervoor zijn van harte welkom.

Schrijvers op school

De jaarlijkse bezoeken van jeugdboekenschrijvers aan de basisscholen lopen zo langzamerhand ten einde. Donderdag 23 april is Els Rooyers de laatste schrijver die de gemeente Hardenberg aandoet. Zij bezoekt basisscholen De Langewieke en De Groen van Prinsterer in Dedemsvaart. Hiermee wordt een periode afgesloten waarin 1087 leerlingen uit de groepen 3 en 4, 411 leerlingen uit groep 5 en 6 en 663 leerlingen uit groep 7 en 8 hebben kennisgemaakt met een kinderboekenschrijver.
Daarnaast is het voortgezet onderwijs bezocht door Maren Stoffels. Dat zij zo populair is onder jongeren bleek op 15 april maar weer eens: zij is opnieuw winnaar van de Prijs van de Jonge Jury, dit jaar voor haar boek “Sproetenliefde”.
De schrijversbezoeken zijn een onderdeel van het programma van de Culturele Commissies voor het onderwijs.

Sluiting bibliotheken

Donderdag 30 april, Koninginnedag, zijn alle bibliotheekvestigingen gesloten.

Maandag 4 mei sluiten de bibliotheken om 17.30 uur, i.v.m. dodenherdenking.

donderdag 2 april 2009

Boekenwurm 2009-10

Boekenwurm 2009/10

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

April is de maand van de filosofie.
Filosoferen is niet alleen iets voor volwassenen. Kinderen kunnen ook heel goed nadenken over de “geheimen van het leven” en daarover praten en soms mooie woorden voor vinden.
Er zijn speciale filosofie- en filosofeerboeken voor kinderen, maar er zijn ook veel “gewone”verhalen en gedichten die kinderen daartoe uitnodigen.

Filosofie voor jonge denkers
Waarom ben ik er? Hoe komt het dat er goed is en kwaad, en hoe weet je het verschil? Bestaat er een perfecte wereld? Kun je naar een andere tijd reizen? Wat is denken eigenlijk? Denken mensen als ze slapen?Als je deze vragen stelt, ben je een filosoof. Een filosoof vraagt zich af hoe de wereld in elkaar zit. Sommige grote filosofen hebben daar veel over nagedacht en de mensen om hen heen sterk beïnvloed. Daarom zijn we die filosofen nog steeds niet vergeten.In dit boek lees je over de ideeën van verschillende filosofen, over het tijdperk waarin ze leefden en de manier waarop ze nadachten. Grote denkers zoals Socrates, Descartes en Plato komen aan bod. Bij elke filosoof vind je tekeningen en kaartjes met bijzonderheden. Het tweede gedeelte van het boek geeft een meer gedetailleerd overzicht van de verschillende denkrichtingen binnen de filosofie.Dit boek laat zien dat filosofie niet saai en ingewikkeld is, maar juist boeiend en verrassend concreet!

Philo & Sophia, de kleine filosofen
Philo en Sophia, de kleine filosofen is een serie filosofieboekjes voor kinderen vanaf 10 jaar. In deze serie zijn verschillende thema’s verschenen:
Goed en slecht, Leven en dood, Jongens en meisjes, Wat je weet en wat je niet weet,
Aan de hand van situaties die Philo en Sophia meemaken in hun dagelijks leven, word je gedwongen na te denken over deze zaken.

Groeipijntjes, door Liza van Sambeek
Korte verhalen over onderwerpen als oorlog, stelen, pesten en te dik zijn. Met reacties van kinderen. Met gekleurde tekeningen. Vanaf ca. 7 t/m 9 jaar.

Dat is waar, door Menno Lievers en Tjalling Houkema
Een filosoof houdt met een jongen en een meisje aan de hand van alledaagse gebeurtenissen speelse gesprekken waarin belangrijke filosofische problemen zoals o.a. toeval of vrije wil, schijn en werkelijkheid, lichaam en geest aan de orde komen. Ondanks de zware onderwerpen worden de problemen op een duidelijke, natuurlijke manier uitgelegd in een heldere stijl. Voor die kinderen die over de wereld en de mensen daarin nadenken.

Filosofie voor kids
Een eerste kennismaking met filosofie. Voor kinderen die een heleboel vragen in hun hoofd hebben. Aan de hand van vragen bij tekeningen worden kinderen aangezet om na te denken. Er zijn verschillende delen: Wie ben ik? Waarom leef ik? Wat is goed, wat is kwaad? Samenleven, hoe doe je dat?

Misschien wisten zij alles, door Toon Tellegen
“Misschien wisten zij alles” is de titel van de verzamelbundel met dierenverhalen met een filosofisch tintje.