donderdag 23 april 2009

Boekenwurm 2009-12

Boekenwurm 2009; nr. 12

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

De Koninginnedag staat weer voor de deur. Daarbij horen boeken over Koninginnedag, paleisgeheimen, de koningin, prinsen en prinsesjes.

Paleisgeheimen, alles wat je wilt weten over het koningshuis, door Peter van der Vorst
Dit boek geeft kinderen een antwoord op 116 vragen over het Nederlandse koningshuis. De vragen zijn verdeeld over acht hoofdstukken, o.a. koningin Beatrix, de koningen voor haar, Willem-Alexander en Máxima, de troonswisseling, Koninginnedag en Prinsjesdag, werken voor de koningin en de geschiedenis van de Oranjes. Wat wil je weten over de koningin? Hoe de werkweek van de koningin eruit ziet? Wat haar hobby’zijn? Waarom de koningin zo’n bijzonder kapsel heeft? En wat je moet doen als je de koningin ontmoet? De antwoorden vind je in dit boek.
Rood, wit, blauw en oranje, door Arend van Dam
Op Koninginnedag doen Hugo en Britta mee aan de rommelmarkt. Ze verkopen per ongeluk opa's vlag en daar is opa niet blij mee. Opa heeft de vlag dringend nodig, want het is al bijna 4 en 5 mei. Opa vertelt spannende verhalen over het koningshuis, de kleuren van de vlag, oorlog en bevrijding. Zal het Hugo en Britta lukken opa’s vlag terug te vinden? Om zelf te lezen vanaf groep 4, voorlezen vanaf groep 2/3.
De koningin komt, door Henk Hokke
Om in de gunst te komen bij Ella, een klasgenootje, verzint William dat de koningin tijdens haar werkbezoek aan het dorp ook op hun school zal komen. In vol vertrouwen geeft groep vier vragen aan William door die hij de koningin zal stellen.Maar komt de koningin wel? Voor kinderen van groep 4 en 5.
Ik en de koningin, door Ted van Lieshout
Een bloemenkind word je natuurlijk niet zomaar. Daar moet je flink je best voor doen. Maar als het uiteindelijk lukt, en je je goed voorbereid hebt, kan er toch niets meer fout gaan? Vanaf ong. 7 jaar
Rovers op de rommelmarkt, door Bert Wiersema
Op Koninginnedag gaat Koos met zijn vader en Iris naar de rommelmarkt. Hij ziet daar twee jongens die zich verdacht gedragen. Hij gaat als een echte speurder op onderzoek uit. Vanaf ca. 9 jaar.
Ik wil twee verjaardagen, door Tony Ross
De Kleine Prinses wil, net als haar moeder, twee verjaardagen. Of meer. Is het wel leuk om elke dag jarig te zijn?
Een nieuw prentenboek over de eigenzinnige Kleine Prinses. De tekeningen zijn eenvoudig, maar er valt veel te zien; zo zijn vooral de gezichtsuitdrukkingen treffend weergegeven, en beleven een kat en een hond op sommige platen nog een klein eigen avontuur. Vanaf ca. 3 jaar.

Geen opmerkingen: