donderdag 23 april 2009

Boekenwurm 2009-13

Boekenwurm 2009; nr.13

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

In verband met de herdenking van de Tweede Wereldoorlog boeken die in de spelen in de oorlogsjaren, speciaal geschreven voor kinderen.

Oorlogswinter, door Jan Terlouw
Michiel, de 16-jarige hoofdpersoon, woont aan de route waarlangs de hongerende westerlingen trekken in de hongerwinter 1944-1945 op zoek naar eten. Michiel komt bij toeval terecht in het verzetswerk, waardoor hij in vele spannende situaties belandt.
Voor het eerst verschenen in 1973, vele malen herdrukt en in 2007 verfilmd.
Het verhaal van Else, door Michail Krausnick e.a.
Else (8) wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog opgesloten in een concentratiekamp, omdat ze zigeunerin is. Ze vertelt over deze ervaring en over de invloed die het ook nu nog op haar leven heeft. Vanaf ong. 11 jaar.
Honger, door Stasia Cramer
Joop (13) woont tijdens de Tweede Wereldoorlog in Den Haag. Hij heeft altijd honger en gaat met zijn vader langs de boeren voor eten. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. Vanaf ong. 9 jaar.
Pirandellosaus, door Els Weisbrod
De opa van de 11-jarige Niels is een gevierd toneelspeler geweest en stond bekend om zijn enorme geheugen. Maar nu Niels tussen de middag vaak een boterham bij hem moet eten, valt hem op dat opa zich anders gedraagt sinds de dood van oma. Hij vergeet dingen en wordt soms zomaar kwaad. En waarom mag Niels niet in de kelder komen van opa? Een geheim uit de Tweede Wereldoorlog maakt dat het boek ook spannend is. Vanaf ong. 10 jaar
Soldaat Wojtek, door Bibi Dumon Tak
Op een dag in 1942 vonden Poolse soldaten een beertje langs de weg. Het was nog heel jong en er zat weinig leven meer in. Ze namen het mee in hun truck, ook al waren ze op weg naar het oorlogsfront. De soldaten noemden hem Wojtek en hij werd hun beste vriend. Langzamerhand wordt hij ingezet voor oorlogsdoeleinden, zoals bommen dragen en spionnen laten praten. Een waargebeurd verhaal. Vanaf ong. 10 jaar
De ontdekking, (en vervolg: De zoektocht) door Eric Heuvel
Jeroen vindt bij zijn oma op zolder allerlei spullen uit de Tweede Wereldoorlog, waaronder ook haar dagboeken. Oma vertelt hem over die moeilijke tijd waarin haar ene broer in Rusland sneuvelt voor Hitler en de andere broer in het verzet gaat en bij de geallieerden terechtkomt. Oma helpt als koerierster , haar vader helpt als Amsterdamse politieagent bij het oppakken van joden. Daarbij hoort ook oma’s beste vriendin Esther. Twee stripverhalen voor kinderen vanaf ong. 11 jaar.


Geen opmerkingen: