woensdag 6 mei 2009

De Proefkolonie


Lezing in Balkbrug
Auteur Wil Schackmann van het boek "De proefkolonie: vlijt, vaderlijke tucht en het weldadig karakter onzer natie" vertelt op donderdag 14 mei in basisschool CNS Balkbrug over de proefkolonie en de strafkolonie Ommerschans.
Dat doet hij op uitnodiging van de Vereniging Ommerschans in samenwerking met de bibliotheken van Ommen en Balkbrug.
Zoals in zijn boek vertelt Schackmann persoonlijke verhalen van strafkolonisten. Soms vermakelijk, omdat weldadig-doeners en bewelddadigden veel moeite hadden elkaar te begrijpen, soms in onze ogen ouderwets, want de meest voorkomende reden voor verbanning was ongehuwde zwangerschap, maar altijd menselijke verhalen.
Ook de vrijboeren die werden gevestigd op boerderijen rond de schans, en waarvan tot op heden nazaten in de omgeving wonen, komen aan bod.
Vanaf 1818 trekken arme gezinnen uit het hele land naar de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid (bijvoorbeeld Frederiksoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen) om daar te proberen een nieuw bestaan op te bouwen. Velen van hen komen in conflict met de strenge koloniediscipline en worden "voor onbepaalde tijd verbannen" naar een strafkolonie op de wallen van de verlaten vesting De Ommerschans.
Enkele jaren later wordt op de binnenplaats een gesticht gebouwd voor duizend bedelaars.
Schackmann weet in zijn boek ,dankzij het archief van de Maatschappij van Weldadigheid, heel dichtbij de eerste bewoners van de koloniën te komen en volgt bijna van dag tot dag hun belevenissen en hun gevoelens.
De lezing begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 4 euro, inclusief koffie/thee. Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij de bibliotheken van Ommen en Balkbrug, en via het secretariaat van de Vereniging de Ommerschans , tel. nr. 06-13629524.

Meer historie in de bibliotheek
Veel mensen zijn geïnteresseerd in ons erfgoed en de historie van bijvoorbeeld eigen land of gemeente. In de meeste bibliotheken is een zogenaamde "Overijsselcollectie" ; boeken over onze eigen provincie. In de Hardenbergse bibliotheek is bovendien een Historisch Informatie Punt, met veel aandacht voor de eigen gemeente. Dit HIP biedt ook ruimte voor (bescheiden) tentoonstellingen en het is de bedoeling om in de toekomst meer lezingen en andere activiteiten te organiseren.
Naast het bovengenoemde boek van Wil Schackmann, dat ook in de collectie aanwezig is, is er het veelgeprezen boek van Suzanna Jansen "Het pauperparadijs" , over de kolonie Veenhuizen.
Onlangs verscheen een cultuurhistorisch boek met alle monumenten in de gemeente Hardenberg, geschreven door Arnoud Pullen en Erwin Wolbink, onder de titel "Monumenten in Hardenberg". Een andere nieuwe aanwinst: "Mijn succes", de biografie van Jan de Wilde, oprichter van de bekende groothandel De Wildkamp in Lutten.

Geen opmerkingen: