vrijdag 15 mei 2009

Boekenwurm 2009-15

Boekenwurm 2009; nr. 15

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg


Kinderboekenschrijfster Marjon Hoffman is in april op basisscholen geweest in Dedemsvaart; zij heeft in de groepen 5 en 6 verteld over haar boeken.
Marjon heeft een vlotte manier van schrijven en er zit veel humor en fantasie in haar verhalen.

De regels van Floor, Floor gaat door, Floor gaat ervoor, Floor regelt het even
.Drie boeken over Floor , een eigenzinnig meisje dat zelf regels opstelt.
Regel 1: Alle kinderen mogen zelf regels maken.
Andere regels: Ga nooit met je vader een cadeau voor je moeder kopen, Pas op voor mensen met ogen in hun achterhoofd.Zo stelt Floor in elk boek wel 14 regels op. Over wat je mag en niet. Wat moet en wat niet. Wat zij vindt dat kan en wat niet. Aan elke regel hangt een verhaal vast. Iets wat ze zelf beleefd heeft… De boeken nodigen uit om zelf ook regels te bedenken en er een verhaal bij te maken. Vanaf 7 jaar.
















Mijn vreemde vriendin Hag en ik
Nina is net verhuisd en moet naar een nieuwe school. Daar ontmoet ze de vreemde Hag, die Nina vriendelijk onthaalt. Maar Nina vindt haar een beetje te vreemd en zoekt liever de vriendschap van Wolfje. Die doet echter alle moeite van de wereld om bij een vriendengroepje te komen van oudere meisjes. Daar is Nina dan weer niet in geïnteresseerd dus belandt ze toch bij Hag. Stilaan leert ze Hag kennen en zoeken ze elkaar meer op. Tot Nina denkt dat Hag tegen haar gelogen heeft. Ze wil geen vriendin meer met haar zijn. Maar heeft Hag gelogen? Vanaf 7 jaar.


Sem = eruit!
Ouders hebben soms rare ideeën over waar je een kind blij mee kunt maken. Zo heeft de moeder van Sem een borduurmachine gekocht. Als Sem een paar dagen later zijn klerenkast opendoet, zijn overal ‘coole’ teksten op geborduurd, zoals ‘I love rabbits’…Korte humorverhalen met dit keer een jongen in de hoofdrol. Vanaf 7 jaar.

De Boskampi’s
Rik Boskamp wordt gepest als hij van school naar huis loopt. Zelfs zijn vader wordt uitgescholden als hij thuiskomt. Rik is ontevreden over zijn vader, zo’n verstrooide sukkel. Door een spannende film over de maffia te zien, raakt hij geïnteresseerd in dat wereldje. Wanneer hij met zijn vader moet verhuizen voor diens werk, probeert hij vanaf de eerste dag in de nieuwe buurt stoer over te komen. Hij verandert zijn naam in Rikki Boskampi en verzint allerlei verhalen over zijn vader die bij de maffia is. Zelfs op school slaagt Rikki er in om het maffiaverhaal echt te doen lijken. Maar dan ontmoeten ze Gina, van het Italiaanse winkeltje Mama Mia. Zij zal heel hun wereld op z’n kop zetten...Dit is een grappig verhaal over een jongen die het beu is om gepest te worden.
Vanaf 9 jaar
De dochters van Sjeik Boul-Boul
De vader van Narous is een schatrijke, koopzieke sjeik. Op een dag kondigt hij aan dat hij een dierentuin wil aanschaffen. Voor de moeder van Narous is de maat vol. Ze sluit een weddenschap met hem af: als hij honderd dagen als een gewoon mens kan leven, mag hij zijn dierentuin kopen. En dus vertrekt het gezin naar een gewoon huis met maar één bediende. Voor Narous en haar zus verandert alles. Ze gaan ineens naar school, eten friet en spelen met andere kinderen. Narous vindt het gewone leven geweldig, maar de honderd dagen gaan snel voorbij?. Vanaf 9 jaar.

Surprise! ( Het internaat.com)
Max is bijna jarig. Hij voelt dat zijn verjaardag dit jaar heel bijzonder zal worden, want zijn ouders doen erg spannend. Zou hij een surprise-party krijgen? Maar als hij de dag voor zijn verjaardag thuiskomt en zijn sleutel past niet meer in het slot, krijgt hij een akelig voorgevoel. Voor hij het weet zit Max in de auto en wordt hij door zijn ouders naar een onbekende bestemming gereden... Dit is het begin van een heleboel onprettige en spannende gebeurtenissen, met humor en fantasie beschreven. Vanaf ong. 10 jaar. Het vervolg op Surprise heet: Wegwezen!




Geen opmerkingen: