maandag 21 september 2009

Boekenwurm 2009-23

Boekenwurm 2009, nr. 23

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

De boeken van schrijver Roald Dahl zijn nog steeds zo populair dat zijn verjaardag op 13 september, nog steeds gevierd wordt. Die dag is uitgeroepen tot 'Roald Dahl-dag'.
Zijn kinderboeken zijn vooral grappig, griezelig en onvoorspelbaar.

De bekendste boeken zijn Sjakie en de chocoladefabriek, Matilda, De heksen, de GVR en Daantje de wereldkampioen. Verhalen die ook verfilmd zijn en op dvd verschenen. Van verschillende boeken zijn ook luisterboeken gemaakt.

Boeken van Roald Dahl die (misschien) wat minder bekend zijn:

De reuzenkrokodil
Prentenboek over een reusachtige krokodil, die kinderen wil opeten in de stad. Andere oerwouddieren weten echter steeds op tijd de kinderen te waarschuwen. Uiteindelijk wordt het dier gestraft voor zijn gulzigheid. Een humoristisch verhaal met griezeleffecten voor kinderen vanaf 5 jaar.
De tovervinger
Het buurmeisje van de familie Kreitjes kan toveren. Meneer Kreitjes en zijn zonen jagen op eenden. Daar heeft het buurmeisje een ontzettende hekel aan. Zij probeert hen duidelijk te maken dat ze echt moeten ophouden, maar ze wordt gewoon uitgelachen. Dan doet ze het enige wat ze nog kan doen: ze zwaait met haar tovervinger! Wanneer de Kreitjes de volgende morgen wakker worden, merken ze dat hun armen in vleugels zijn veranderd. En dat is nog niet alles. Vier grote wilde eenden pikken hun huis in, en de Kreitjes merken dat zij niet langer de jagers zijn, maar dat er op hen wordt gejaagd. Vanaf 8 jaar.
De giraffe, de peli en ik
In een oude, vervallen snoepwinkel ontdekt Billy een wel heel bijzonder trio: een Pelikaan, een Giraffe en een bruine Aap. De Aap zingt voor iedereen in de buurt: 'Wij staan met elkaar, dag en nacht voor u klaar. De Giraffe, de Peli en Ik.' Wat voeren zij in hun schild?

De fantastische meneer Vos
Meneer vos is een echte slimmerik. De drie boeren Bolus, Bits en Biet hebben gezworen de vos te doden, maar die ontsnapt zelfs aan hun graafmachines….

Joris en de geheimzinnige toverdrank
Joris, enig kind, haat zijn inwonende grootmoe omdat ze hem commandeert, bang maakt en altijd moppert. Van tientallen huismiddeltjes brouwt Joris een toverdrank. Grootmoeder wordt meters te lang!
De griezels
Meneer en mevrouw Griezel zijn twee misselijke, miezerige misbaksels die elkaar en de hen omringende dieren het leven zuur maken. De dieren nemen op hun beurt wraak op de “griezelmanier”.

http://www.bibliotheekhardenberg.nl/

Geen opmerkingen: