donderdag 5 november 2009

Boekenwurm 2009-28

Boekenwurm 2009; nr. 28

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Het is inmiddels volop Herfst. Een leuk seizoen, vooral voor kleuters, om eikels, kastanjes en bladeren te zoeken. Over de herfst zijn prentenboeken gemaakt en verhalen om voor te lezen geschreven. En dan zijn er ook nog boeken met tips om te knutselen met dingen die buiten te vinden zijn.


Anton en de blaadjes, door Ole Konnecke
Anton is blaadjes aan het harken en bijna klaar. Hij ziet nog een laatste blaadje vallen. Daar moet hij achteraan. Zijn vrienden Lucas, Gina en Nina willen hem wel helpen het blaadje te pakken te krijgen.
Veel kinderen kennen Anton wel van “het prentenboek van het jaar”: Anton kan toveren.

Ook Olivier gaat een blaadje achterna:
Wat nu, Olivier, door Phyllis Root
Het is herfst en mama en papa beer zijn bezig in de tuin. Beertje Olivier speelt rondom het huis. Dan ziet Olivier een mooi geel herfstblad en rent er achteraan. Pas als hij het blad niet meer ziet, krijgt hij in de gaten dat hij verdwaald is. Eerst gaat Olivier heel hard huilen, maar als dat niet helpt, zet hij het op een brullen. Mama en papa beer brullen terug en zo vindt Olivier de juiste weg naar huis. Prentenboek met het beertje Olivier en zijn omgeving in herfsttinten.

Ik wil iets heel moois geven, door Jonathan Emmett
Als het buiten nat en koud is, blijft Mol het liefst onder de grond. Maar hij mist zijn vriendjes. Hoe kan hij bij ze komen? Mol besluit een gang naar Konijn te graven. Onderweg ontmoet hij Eekhoorn en Egel, die ook graag bij Konijn op bezoek willen. Ze nemen alle drie iets mee, maar het cadeau van Mol is wel het allermooiste!
Prentenboek met grote platen in herfstkleuren

De herfstkleuren kom je ook tegen in het prentenboek
Noten, door Paula Gerritsen
Het is herfst, en Muis gaat op zoek naar noten voor haar wintervoorraad. Dieren als Meeuw en Haas en de schapen waarschuwen dat er storm op komst is, maar Muis hoort hen niet. Als de storm op z'n heftigst is, kan Muis zich niet langer staande houden en valt onder een boom in slaap. De volgende dag zijn alle noten verdwenen en teleurgesteld en zonder noten gaat ze terug naar haar holletje, waar haar een grote verrassing wacht!

Herfst in het bos, door Vivian den Hollander
"Herfst in het bos" is een boek vol weetjes en knutselideeƫn over de herfst voor binnen en buiten. Tips om bladeren te drogen, een leuke herfstwandeling te maken, herfstversieringen als slingers, eikelmannetjes, informatie over eekhoorns en paddestoelen en nog veel meer.

http://www.bibliotheekhardenberg.nl/

Geen opmerkingen: