donderdag 5 november 2009

Boekenwurm 2009-29

Boekenwurm 2009, nr. 29

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Beren zijn geliefd als dieren in een prentenboek, of het nou een knuffelbeer is, een “echte” beer , of een grappig getekende beer. Beren zijn herkenbaar, aandoenlijk, lekker zacht, en soms een beetje eigenwijs of stout.
De boeken over Kleine Beer en Grote Beer zijn misschien wel bekend. Veel kinderen kennen ook Lars de kleine ijsbeer van de boeken of de films. Maar er zijn er nog meer.

Kleine Beer gaat logeren, door Judith Koppens
Kleine Beer krijgt een briefje van Big. Die vraagt of kleine Beer komt logeren. Daar heeft kleine Beer wel zin in! Hij begint meteen zijn koffertje te pakken. Kleine Beer wil van alles meenemen. Maar heeft hij dat echt allemaal nodig?
Vrolijk prentenboek dat door herkenbaarheid en herhaling goed aansluit bij de belevingswereld van een peuter. De gestileerde, zwartomlijnde tekeningen in heldere kleuren, zijn van een grappige eenvoud en nodigen uit tot aanwijzen en benoemen.
Balotje en de beren, door Yvonne Jagtenberg
Balotje heeft een heleboel beren. Dan krijgt ze van haar tante die veel op reis is, een beer uit een ver land en met maar één oog. Balotje moet tante beloven goed voor de beer te zorgen. Als Balotje hem in bed wil stoppen, blijkt dat niet te lukken. Haar hele bed ligt al vol met beren! Dan zoekt Balotje een plekje voor alle beren: bij oom Ben, bij oma, en ook tante krijgt er een aantal mee. Die avond gaat Balotje tevreden naar bed, met alleen de lieve beer met het ene oog.
Allemaal de liefste, door Sam MacBratney en Anita Jeram
Drie beertjes worden elke avond door een van hun ouders ingestopt met de woorden: 'Jullie zijn de liefste beertjes van de hele wereld.' Ze willen weten hoe hun ouders dat weten, er kan er toch maar een de allerliefste zijn? Alle drie maken ze zich zorgen: een van hen heeft een donkere snoet, de tweede is een meisje en de derde is de kleinste. Papa verzekert hen dat ze voor hem 'allemaal de liefste' zijn. De prenten stralen vooral veel gezinswarmte en geborgenheid uit.
Welterusten sterren, door Anu Stohner
Beer Bruna is overdag stukken actiever dan zijn vriendjes. Alleen 's avonds wordt hij trager en trager, dus ook met het naar bed gaan. Hij wil geen verhaaltje, maar het 'Welterustenspel'. Samen met papa en mama beer zegt hij alles en iedereen welterusten. Heerlijk 'knuffel-prentenboek' om voor te lezen voor het slapen gaan.
En nu lekker slapen, Sam, door Amy Hest en Anita Jeram
Een sfeervol vierkant prentenboek over het ritueel van het gaan slapen van beertje Sam die door zijn moeder naar bed wordt gebracht. Het bestaat uit: voorlezen, lekker instoppen, een beetje melk en vooral veel nachtzoenen. Buiten is het herfst en binnen geven de beren elkaar liefde en geborgenheid. . Er komen veel herhalingen voor in de tekst die begrijpelijk is voor het jonge kind.

http://www.bibliotheekhardenberg.nl/

Geen opmerkingen: