vrijdag 20 november 2009

Boekenwurm 2009-30

Boekenwurm 2009, nr. 30

Voor jongeren is er een nieuwe serie boeken, de serie “Slash”.
Slash- boeken zijn boeken van bekende jeugdboekenschrijvers met het waargebeurde levensverhaal van een jongere. In nauwe samenwerking en vanuit interviews zijn de verhalen tot stand gekomen. Er zijn 5 delen verschenen.

De gelukvinder door Edward van de Vendel / Anoush Elman
Hamayun zit in Havo 4 en werkt mee aan de voorstellingen van het schooltoneel. Hij schrijft een stuk over zijn eigen verleden. Over het dagelijkse leven in Kaboel, en de grappen die hij uithaalt met zijn vriendjes. Over de nacht dat de Taliban zijn vader gevangen nemen. Over de vlucht van het gezin, over de lange tocht die hij met zijn ouders en jongere broer en zusje moet ondernemen, voordat hij in Nederland terecht komt. Hier lijkt een toekomst mogelijk. Maar mogen ze wel blijven? Dit verhaal is opgezet als een verzameling filmpjes uit het leven van een zestienjarige jongen. Vanuit de Nederlandse-en-tegelijk-niet-Nederlandse Hamayun zien we niet alleen een kindertijd in oorlogsjaren, maar ook een jeugd in het bonte Nederland.
Edward van de vendel heeft voor dit boek een prijs gekregen: De glazen globe.
Voor jou 10 anderen, door Mirjam Oldenhave/Cynthia van Eck
Tot haar twaalfde woont Cynthia in een illegaal kindertehuis, waar ze met haar halfbroer Frankie direct na haar geboorte door haar moeder is achtergelaten. In een kleine flatje woont mama Riet met haar dochter en ongeveer tien andere kinderen. Naar school mag Cynthia niet en lezen en schrijven kan ze niet. Op een dag worden de kinderen door hulpverleners weggehaald en ondergebracht bij pleeggezinnen en instellingen. Cynthia mist de andere kinderen en probeert contact met hen op te nemen.
Alles is weg, door Anke Kranendonk/Lieke Kranendonk
In een raamvertelling waarin Fae de hoofdpersoon is, staat de jongen Muis centraal, omdat hij omkomt door een noodlottig ongeval. Beiden maken deel uit van een hechte vriendengroep met kinderen die elkaar kennen van de kleuterschool en die met hen meegroeit. De tieners leiden een intens leven en vooral Muis en zijn vriend Billy zoeken steeds naar nieuwe gevaarlijke uitdagingen. Na het ongeluk gaat iedereen op zijn eigen manier met het verdriet om.
Hou van mij, door Corien Botman /Yasmine van Leur
Monisha en haar jonge moeder zijn onafscheidelijk, tot haar moeder verliefd wordt. Opeens moet Monisha de liefde delen met een stiefvader en later ook nog met twee halfzusjes. Als haar moeder duidelijk kiest voor haar nieuwe gezin, gaat ze ervandoor. Ze komt terecht in een ‘wegloopmeidenhuis’ van jeugdzorg. De liefde en aandacht die ze zoekt bij talloze jongens vindt ze vooral bij Lewis. Maar hij heeft een vriendin, een pasgeboren baby en gaat bijna trouwen. Zal hij echt voor Monisha kiezen? Of kiest Monisha voor een baby, net als haar moeder toen die zeventien was?
Als niemand kijkt, door Marjolijn Hof /Iris Kuijpers
Julia heeft bijna haar hele leven gedanst. Maar de balletopleiding die ze volgt valt haar steeds zwaarder. Doorzetten of opgeven? Ze moet een besluit nemen.

http://www.bibliotheekhardenberg.nl/

Geen opmerkingen: