maandag 23 november 2009

Boekenwurm 2009-32

Boekenwurm 2009, nr. 32

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Leespluimen
De Leespluim van de Maand, kortweg de Leespluim, is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen, tot stand gekomen op initiatief van het vaktijdschrift Leeskraam, in samenwerking met een breed platform van kinderboekenliefhebbers en leesbevorderaars.
Een aantal leespluimen 2009 op een rijtje.

Telfeest, door Jaak Dreesen en Soetkine Aps
Groot formaat telboek voor wie van tellen en van feestjes houdt. Het gaat over een klein konijn (ik-figuur) dat altijd telt: sokken, stoeptegels, vogels, bomen, auto's, etc. Wanneer hij jarig is, telt hij uitnodigingen, ballonnen en kaarsjes. Er komt geen einde aan tellen. Een prentenboek, waarin een heleboel te zien is.
Agent en boef, door Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer
Boef is voor de zoveelste keer ontsnapt. Hij heeft alle lijm van de school gestolen en de kinderen en de juf aan het schoolplein vastgeplakt. Natuurlijk wil Agent Boef pakken. Zal hem dat lukken? Een stoer prentenboek.
Spin op sokken, door Ted van Lieshout en Sieb Posthuma
Vrolijke, grappige gedichten met bijzondere tekeningen over cijfers en tellen: over één spin, drie paarden, zeven peren etende heren, negen schelpen, dertien eendjes en zesentwintig parelmoeren knoopjes.
Stadsmuis en veldmuis, door Kathrin Schrärer
Stadsmuis komt logeren bij Veldmuis en maakt kennis met het leven op het land. Als Veldmuis een bezoek aan de stad brengt, merkt ze dat ook zij niet alles van de andere omgeving even mooi of prettig vindt. Ze leren graag elkaars wereld kennen, maar zijn blij naar hun eigen plekje te kunnen terugkeren. Een sfeervol prentenboek, waarin kinderen ook het verschil stad-platteland duidelijk gemaakt wordt.
De kleren van Sinterklaas, door Paul Biegel en Sanne te Loo
Anouk weet het zeker: Sinterklaas komt bij haar logeren! Zij heeft op de logeerkamer zijn koffer gezien en Sints kleren zaten erin. Haar klasgenootjes kunnen haar bijna niet geloven en mama wil eigenlijk geen antwoord geven op haar vragen. Anouk blijft de gebeurtenissen op de logeerkamer echter nauwgezet volgen en op een avond ontdekt ze dat Sinterklaas zich daar echt aan het aankleden is.
http://www.bibliotheekhardenberg.nl/

Geen opmerkingen: