dinsdag 23 december 2008

Expositie Wilna Salomons

Tot half januari zijn de wanden van de bibliotheek van Gramsbergen opgesierd met acrylschilderijen van Wilna Salomons . Zij heeft gewerkt als freelance etaleur, is binnenhuisarchitect en is 12 jaar geleden schilderlessen gaan volgen bij Jan Oosting. Op dit moment schildert ze voornamelijk portretten. Daarnaast schildert ze landschappen aan de hand van vakantiefoto’s en ze heeft een serie kinderschilderijtjes gemaakt onder de naam “ieniemienekes”, waarbij de boerderij centraal staat.




























woensdag 17 december 2008

Boekenactiviteiten 2009

2009 staat weer bol van allerlei activiteiten rond boeken en lezen:

januari
8
Bekendmaking titel Nederland Leest 2009 (website)
18
Bekendmaking laureaat Gouden Ganzeveer
21
Het Nationale Voorleesontbijt, de officiële opening van De Nationale Voorleesdagen 2009 (website)
21 tm 31
De Nationale Voorleesdagen 2009 (website)
29
Gedichtendag


februari
2
Vers voor de Pers, Passengers Terminal Amsterdam
2
Persbijeenkomst Boekenweek 2009 (website)
4 feb tm 15 mei
Start stemperiode 22ste Nederlandse Kinderjury (website)
16
Bekendmaking CPNB Top-100 2008
20
Bekendmaking selectie Best Verzorgde Boeken 2008 (website)

maart
5
Uitreiking Woutertje Pieterse Prijs
10
Boekenbal, officiële opening 74ste Boekenweek (website)
11 tm 21
Boekenweek 2009, thema: TJIELP TJIELP - De literaire zoo (website)
19
Dag van de Literatuur (website)
23 tm 26
Bologna Children's Book Fair
28
Uitreiking Gouden Uil

april
7
Bekendmaking thema en auteur Boekenweek 2010 (website)
15 april
Dag van de Jonge Jury / Uitreiking Prijs van de Jonge Jury 2009
16
Uitreiking Gouden Ganzeveer
20 tm 22
London Book Fair
23
World Book and Copyright Day, Unesco
medio april
Uitreiking Gouden en Zilveren Zoenen 2009


mei
5
Publicatie voordrachten 4 en 5 mei, i.s.m. Nationaal Comité 4 en 5 mei
11
Uitreiking Libris Literatuur Prijs 2009
15*
Sluiting stemperiode Nederlandse Kinderjury 2009 (website)
medio mei
Bekendmaking en uitreiking Penselen 2009
16 en 17
Elspeetconferentie
20
Persbijeenkomst Juni - Maand van het Spannende Boek 2009 (website)
26 tm 31
Book Expo America, New York
27
Finale Nationale Voorleeswedstrijd 2009
29 mei t/m 30 juni
Juni - Maand van het Spannende Boek 2009 (website)

juni
2
The Power of Plots - Avond van het Spannende Boek (website)
2
Uitreiking Gouden Strop
8
Bekendmaking Zilveren Griffels 2009 (website)
24
Uitreiking Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2009 (website)
juni/juli
Zomerlezen 2009


september
6 en 7
Manuscripta, Amsterdam (website)
6
Bekendmaking nominaties NS Publieksprijs, Boek van het Jaar 2009 (website)
6 sept tm 22 okt
Stemperiode NS Publieksprijs, Boek van het Jaar 2009 (website)
7
Persbijeenkomst Kinderboekenweek 2009 (website)
8
International Literacy Day, Unesco


oktober
6
Groot Griffeldiner, uitreiking Zilveren Griffels 2009 (website)
6
Kinderboekenbal, officiële opening van de 55ste Kinderboekenweek en uitreiking/bekendmaking Gouden Griffel 2009 (website)
7 tm 17
Kinderboekenweek 2009 (website)
14 tm 18
Frankfurter Buchmesse, thema: China
23 okt tm 20 nov
Nederland Leest 2009 (website)
27
Uitreiking/bekendmaking NS Publieksprijs, Boek van het Jaar 2009 (website)
31 okt tm 11 nov
Boekenbeurs Antwerpen

november
2
Bekendmaking thema en auteur Kinderboekenweek 2010 (website)
2
Uitreiking AKO Literatuurprijs
20
Slotavond Nederland Leest 2009 (website)
15
Elspeetconferentie

2010

9 maart
Boekenbal, officiële opening van de 75ste Boekenweek (website)
10 tm 20 maart
Boekenweek 2010 (website)
5 oktober
Kinderboekenbal, officiële opening van de 56ste Kinderboekenweek en bekendmaking en uitreiking Gouden Griffel 2010 (website)
6 tm 16 oktober
Kinderboekenweek 2010 (website)

De activiteiten van de CPNB worden mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor NS.

bron: CPNB

Chicklit


Chicklit is de, oorspronkelijk licht neerbuigende, benaming voor een vorm van eigentijdse romantische fictielectuur die in de eerste plaats is bedoeld voor vrouwen tussen de 20 en 30 jaar. Chicklit is een verkorting van het Engelse chick literature.
Het is in eerste instantie een Angelsaksisch verschijnsel. De uitdrukking chick flick voor een "typische vrouwenfilm" was al langer gebruikelijk. De in 1995 verschenen bloemlezing Chick-Lit: Postfeminist Fiction is waarschijnlijk de vroegste gedrukte bron van het woord chicklit. In die uitgave wordt het werk van vrouwelijke "postfeministische" schrijvers gepresenteerd. Het werk van die schrijvers wordt door samensteller Cris Mazza gekarakteriseerd als brutaal en inventief, voornamelijk omdat het onderwerpen verkent die traditioneel niet in typische vrouwenliteratuur werden behandeld (bijvoorbeeld: bizarre seks, krankzinnigheid).
Met het succes van Bridget Jones's Diary (1996) van Helen Fielding en Candace Bushnells Sex and the City (1997) werd chicklit een aanduiding voor werk met minder literaire pretentie. Het succes van die boeken zorgde ervoor dat uitgevers het woord gingen gebruiken als marketingterm voor werk dat was gericht op jonge vrouwen van de girlpowergeneratie die niet noodzakelijk over veel literaire belangstelling beschikken. De heldinnen in dergelijke boeken zijn vaak alleenstaande, vlotte vrouwen uit de grote stad met een interessante baan en een levendige belangstelling voor seksualiteit.
In Nederland wordt het werk van Heleen van Royen niet zelden in verband gebracht met chicklit. Fielding, Bushnell en Van Royen schrijven tevens (lifestyle)columns. De vlotte (of volgens critici oppervlakkige) schrijfstijl van hun boeken sluit vaak naadloos aan op dat genre. Zowel Bridget Jones's Diary als Sex and the City werden in eerste instantie als een serie columns gepubliceerd.

Bron: wikipedia


Meer informatie op chicklit

Tot eind 2008 stemmen op het chicklit-boek van 2008 kan via dezelfde site, klik hier.

vrijdag 12 december 2008

Boekenwurm 28

Boekenwurm 28

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Leespluimen
De Leespluim van de Maand, kortweg de Leespluim, is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen, tot stand gekomen op initiatief van het vaktijdschrift Leeskraam, in samenwerking met een breed platform van kinderboekenliefhebbers en leesbevorderaars.

In deze Boekenwurm de Leespluimen september tot en met december 2008 op een rijtje.

Leespluim van de maand september 2008

Ik zie je wel, ik hoor je wel van Miep Diekmann en Soms zie ik 1000 lichtjes van Nannie Kuiper Met het oog op de kinderboekenweek zijn 2 leespluimen uitgedeeld voor boeken met kindergedichtjes .Op een speelse manier brengen beide boeken de dagelijkse gebeurtenissen uit een kinderleven ter sprake. Bij Diekmann is het de eerste verkenning van de grote wereld: de trap oplopen, zelf eten, de straat oversteken, jarig zijn, met de tram mee. Dat alles in korte versjes die erom vragen te worden voorgelezen. Bij Kuiper zijn we een paar jaar verder en gaan vriendjes en vriendinnetjes een belangrijke rol spelen: ruzie op het schoolplein, prille liefde, je pestbui wegsnoepen, het kringgesprek in de klas, uit logeren, kleren kopen en bijna filosofische gedichtjes over tijd, dood en wie je eigenlijk bent. Voor thuis en in de klas, om nog eens over na te praten. Even vrolijk als de gedichtjes zijn de illustraties in beide boeken.



Schatje en Scheetje van Elle van Lieshout & Erik van Os, met illustraties van Mies van Hout Schatje en Scheetje zitten samen opgesloten in de donkerste kerker van Katta Kombe, omdat ze een paar blauwe sokken hebben gestolen bij de sokkensuper! Gelukkig hebben ze elkaar, maar verder is er niets te zien in de grauwe kerker! Scheetje gaat hier, voor zijn Schatje, verandering in brengen: hij haalt (letterlijk) een stukje van de zee en de zon, hij vangt een halve maan en een hele sterrenhemel, en hij ‘plukt’ een appelboom, zodat ze eens wat anders te eten hebben. Hij gaat elke dag uit stelen, brengt iets moois mee en samen hebben ze het goed. Totdat ze worden vrijgelaten! De illustraties in het boek zijn van Mies van Hout.
Leespluim van de maand november 2008
Kiekeboe van Chih-Yuan Chen Krokodil Kiekeboe is opgegroeid tussen de eenden.Op een dag komen drie gemene krokodillen naar het meer. Zij verwachten dat Kiekeboe zich gedraagt als een krokodil en dat hij hen meehelpt om de eenden te vangen. Kiekeboe bedenkt een slim plan, zodat hij de eendenfamilie kan redden. De tekeningen en de woorden drukken de gevoelens uit van de eenden en de gemeneriken.
Leespluim van de maand december 2008

Het boompje van Loek Koopmans Een klein boompje is niet gelukkig, want het heeft geen zachte groene blaadjes, maar harde stekelige naaldjes. En hij wil graag net zo mooi zijn als de andere bomen. Met Kerstmis gaat ten slotte zijn wens in vervulling, maar anders dan hij had gedacht. Loek Koopmans heeft naar aanleiding van een oud gedicht een winterverhaal gemaakt dat eenvoud en warmte uitstraalt en ook nog iets te zeggen heeft over tevreden zijn met wie je bent. De sfeervolle waterverfillustraties, laten steeds hetzelfde stukje bos zien, maar telkens zijn er verschillen die de sfeer doen veranderen.


donderdag 11 december 2008

Boekenwurm 27

Boekenwurm 27

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Leespluimen
De Leespluim van de Maand, kortweg de Leespluim, is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen, tot stand gekomen op initiatief van het vaktijdschrift Leeskraam , in samenwerking met een breed platform van kinderboekenliefhebbers en leesbevorderaars.

In deze Boekenwurm de Leespluimen mei tot en met augustus op een rijtje.

Leespluim van de maand mei 2008

Een speurtocht door het jaar van Annette Fienieg De kinderen Fabian en Eva maken samen met hun ouders Karel en Anneke een speurtocht door de verschillende seizoenen. Het is een kleurig zoek- en kijkboek. Elke dubbele bladzijde bevat een seizoen. De randen zijn wit met daarin verschillende onderdelen die op de platen te vinden zijn, zoals nest in de lente, ijsje in de zomer, paddenstoel in de herfst en sneeuwpop in de winter. Op de platen is er van alles te ontdekken dat bij het seizoen past. Leuk om over te praten en te benoemen.

Leespluim van de maand juni 2008

Ik wil een hond van David LaRochelle & Hanako Wakiyama Een kleuter wil graag een hond, maar mama vindt dat niet goed want een hond maakt herrie, rommel, etc. Dan vraagt hij een draak en dat mag. Hij vindt er een in de winkel om de hoek, maar draken blijken veel erger te zijn dan honden. De enige manier om de draak weg te krijgen, blijkt een hond te zijn. Gaaf, humoristisch, heel herkenbaar, in de ik-vorm geschreven verhaal, waarin de hoofdpersoon, via een omweg, toch zijn zin krijgt. Het herhalingselement (op maandag vroeg ik..., op dinsdag...) zal kinderen erg aanspreken.


Leespluim van de maand juli 2008

Pissebed Fred van Imme Dros & Harrie Geelen Iedereen in de klas van Bas heeft een huisdier, maar hij niet omdat hij in een flat woont. Gelukkig woont oma in een huis met een tuin. En in die tuin, onder een steen, vindt Bas een pissebed. Hij noemt hem Fred en zorgt geweldig goed voor hem. Fred mag overal mee naartoe en leert hem van alles over het verkeer, het park en zelfs het zwembad. Maar als Bas na de logeerpartij bij oma weer naar huis gaat, mag Fred niet mee. Een paar dagen later komt er een kaart voor Bas, van Fred. Fantastisch, liefdevol, prentenboek over het niet mogen of kunnen hebben van een huisdier.


Ik voel een voet van Maranke Rinck en Martijn van der Linden Schildpad, Vleermuis, Octopus, Vogel en Bok slapen in een hangmat hoog boven de grond. Het is nacht, er is geen maan. Opeens hoort Schildpad iets. De dieren gaan op onderzoek uit en Schildpad voelt een voet. Vleermuis voelt een vleugel en Octopus voelt een tentakel. Vogel voelt een snavel en Bok voelt tot zijn verrassing een sik. Wat voor dier zal het zijn? De collage-achtige platen op zwarte achtergrond vormen samen met verhaal een spannend prentenboek.

Boekenwurm 26

Boekenwurm 26

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Leespluimen
De Leespluim van de Maand, kortweg de Leespluim, is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen, tot stand gekomen op initiatief van het vaktijdschrift Leeskraam , in samenwerking met een breed platform van kinderboekenliefhebbers en leesbevorderaars.

In deze Boekenwurm de Leespluimen januari t/m april 2008 op een rijtje.

Pluim van de maand januari 2008


Keepvogel: de kijktoren van Wouter van Reek Tungsten, de hond van Keepvogel, besluit zijn verzameling plaatjes in te plakken. Keepvogel verveelt zich en kan het niet zo goed hebben dat Tungsten iets ‘nuttigs’ doet en leent de lijm. Maar wat moet hij lijmen? Keepvogel gaat het dak op. Na een tafel volgt een kijktoren. Telkens komt hij in huis terug om iets weg te halen dat hij voor de toren kan gebruiken. Dan kan Keepvogel eindelijk de wolken raken. Grappig prentenboek waarin voor oudste peuters en kleuters diverse herkenbare elementen zitten: speelgoed afpakken, wankele torens bouwen, vormen en groottes.


De sprookjesverteller, van Thé Tjong-Khing Lang, lang geleden. Zo beginnen de elf overbekende sprookjes die door de schrijver en bekroond illustrator (een Zilveren Penseel en drie Gouden Penselen) opnieuw geschreven om voor te lezen. Het boek begint met ‘De nieuwe kleren van de keizer’ van Andersen en eindigt met ‘Klein Duimpje’ van Perrault. Daar tussenin klassiekers als ‘Sneeuwwitje’, ‘Assepoester’, ‘Doornroosje’ en ‘Roodkapje’ van de gebroeders Grimm.


Olivia van Ian Falconer Olivia: toevallig een varkentje, maar het zou net zo goed een meisje kunnen zijn van vier à vijf jaar, druk met imiteren, verkleden, make-up van mama proberen, zelf de schilderijen uit het museum 's middags thuis op de muur tekenen, dromen over zelf optreden en gala's, kortom: 'altijd' bezig. Ze drijft haar moeder soms tot wanhoop, maar ze vinden elkaar ook heel lief. Verschenen als “Gouden Boekje”. Een grappig prentenboek met grijze tekeningen, hier en daar rood ingekleurd.


Eén muisje kan geen optocht zijn van Lida Dijkstra en Noëlle Smit Muisje Willemijn wil een optocht te zijn, wat volgens haar moeder niet kan omdat ze alleen is. Verdrietig stept Willemijn weg, waarbij ze niet merkt dat ze algauw gevolgd wordt door twee hazen op een tandem, drie ganzen met een doedelzak, vier biggetjes op skelters enz. Op de mooie gekleurde tekeningen zie je dat wel. Het is tegelijk ook een telboek: van een tot tien. Een prentenboek om als voorlezer en kind samen van te genieten.

woensdag 10 december 2008

Familieromans


Zoeken naar actuele familieromans?
Dat kan ook op internet.

De actuele aanwinsten van de bibliotheek vindt u hier:


Informatie over de VCL-serie vindt u hier.

De Spiegel-serie is ook een bekende leverancier van familieromans.

De Banier is een uitgever die familieromans levert met een christelijke achtergrond.

Uitgeverij Kok geeft familieromans uit in de serie Zomer & Keuning familieromans.

U kunt gevonden titels ook in de Overijssel Catalogus opzoeken, ziet hiernaast. U kunt ze dan ook direct reserveren.

Informatie over schrijvers van familieromans:
Ina van der Beek
Greetje van den Berg
Julia Burgers - Drost
Anke de Graaf
Willy Heemskerk - Burggraaf
Jelle Tjalsma
Leida Verhagen
Gerda van Wageningen
Henny Thijssing-Boer
Johanne A. van Archem
Seija Berends
Margreet Maljers
Jos van Manen Pieters
Ynskje Penning
Karin Peters
Anne Sietsma
Leni van der Ster - Bouwmeester
Gerry Velema
Ria van der Ven - Rijken
Nel van der Zee

Dit overzicht van uitgevers en schrijvers is niet compleet, maar biedt u een kleine handreiking.

Midwinterhoornblazen in het LOC-gebouw

Woensdag 17 december tussen de middag komen 3 midwinterhoornblazers uit Ootmarsum naar het LOC-gebouw aan de Parkweg in Hardenberg.
De klanken zullen vanaf half twaalf door het hele gebouw te horen zijn.
Daarna zullen de blazers uitleg geven over de midwinterhoorn, het blazen en de traditie.
Het is misschien ook wel buiten het gebouw te horen, maar iedereen wordt uitgenodigd om binnen te komen luisteren naar de muziek en het verhaal eromheen.
Regelmatig wordt in het LOC een “broodje cultuur” opgediend voor de werkers, studenten en de bezoekers van het LOC.

De organisatie ligt bij de werkgroep Cultuurmix, samengesteld uit de verschillende organisaties binnen het gebouw.

Na 17 december is de volgende activiteit gepland op donderdag 29 januari=gedichtendag.

Prentenboek van het jaar


Anton kan toveren gekozen tot Prentenboek van het Jaar
Anton kan toveren van Ole Könnecke is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar. Een jury van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos dit boek uit het aanbod van prentenboeken die in 2007 verschenen. In totaal selecteerde de jury tien titels voor peuters en kleuters. Deze boeken staan centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen 2009 (van woensdag 21 januari t/m zaterdag 31 januari). Doel van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen.Het belangrijkste criterium bij het kiezen van het Prentenboek van het Jaar is dat het boek, naast een goed verhaal en aantrekkelijke illustraties, voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met de peuter en verwerking in hun spel na het voorlezen.Anton kan toveren (uitgeverij Gottmer) verscheen in 2007 en is het tweede prentenboek in Nederlandse vertaling van de Duitse Ole Könnecke (Göttingen, 1961). In 2006 verscheen ook een prentenboek over Anton, getiteld Anton en de meisjes. De Nationale Voorleesdagen 2009 - van woensdagochtend 21 januari t/m zaterdag 31 januari - start met Het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 21 januari. Deze elfdaagse campagne is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB en vindt in 2009 voor de zesde keer plaats.
De 10 titels voor De Nationale Voorleesdagen 2009 zijn (alfabetisch, op auteursnaam):
Welterusten Dikkie Dik van Jet Boeke (uitgeverij Gottmer)
Muis in het ziekenhuis van Lucy Cousins (uitgeverij Leopold)
Eén muisje kan geen optocht zijn van Lida Dijkstra (uitgeverij Gottmer)
Broertjes van Mylo Freeman (uitgeverij Maopé)
Balotje op vakantie van Yvonne Jagtenberg (uitgeverij Leopold)
De Lamboeroe van Diana Kimpton (uitgeverij De Vries-Brouwers)
Anton kan toveren van Ole Könnecke (uitgeverij Gottmer)
Aankleden met Fien en Milo van Pauline Oud (uitgeverij Clavis)
Mijn trui van Audrey Poussier (uitgeverij Van Goor)
Waar is papa van Marianne Witvliet (uitgeverij Mozaïek Junior)

dinsdag 9 december 2008

Persbericht 8 december 2008

PERSBERICHT
Stichting Openbare Bbiliotheken Hardenberg

Decemberactiviteiten in verschillende bibliotheken:

Bergentheim: tot 13 februari exposeren Henk en Tineke Duistermaat uit Balkbrug foto’s in de Bergentheimse bibliotheek. Tijdens hun reis in Zuid-Afrika heeft het echtpaar bijzondere opnames gemaakt van wilde dieren (soms van heel nabij) en het prachtige Afrikaanse landschap.

Gramsbergen: acrylschilderijen van Wilna Salomons sieren de wanden van de bibliotheek in Gramsbergen. Zij heeft gewerkt als freelance etaleur, is binnenhuisarchitect en is 12 jaar geleden schilderlessen gaan volgen bij Jan Oosting. Op dit moment schildert ze voornamelijk portretten. Daarnaast schildert ze landschappen aan de hand van vakantiefoto’s en ze heeft een serie kinderschilderijtjes gemaakt onder de naam “ieniemienekes”, waarbij de boerderij centraal staat.

Slagharen: vrijdag 12 december a.s. is de bibliotheek present op de Kerstmarkt in Slagharen, die van 18.00 tot 21.00 uur wordt gehouden op het Kerkplein. In de kraam laat de bibliotheek zien wat zij te bieden heeft. Aanbieding: wordt men lid van de bibliotheek tijdens de kerstmarkt dan leent men de eerste 3 maanden gratis!
Volwassenen kunnen meedoen aan een Titelpuzzel. Deze kan thuis worden opgelost en later bij de bibliotheek ingeleverd. Onder de goede inzendingen wordt een boekenbon verloot. Voor kinderen is er een kleurplaat waarmee eveneens een boekenbon is te winnen.

Hardenberg:
Cultuurmix LOC laat van zich “hoorn” met een oud midwinters volksgebruik in een nieuw gebouw:
Op woensdag 17 december a.s. vanaf 11.30 uur door het hele gebouw en later op het Podiumplein, voor iedereen van binnen én van buiten het LOC aan de Parklaan in Hardenberg.

Diezelfde woensdag 17 december organiseren de Bibliotheek en De Koppel samen een kindermiddag waarbij het om Kerst draait. Kinderen van 6 t/m 10 jaar zijn welkom van 14.00 tot 16.00 uur. Ze kunnen luisteren naar kerstverhalen en gaan creatief aan de slag. Meedoen kost €2,50 (inclusief warme chocolademelk en materialen) en opgave vooraf wordt op prijs gesteld. Deze activiteit wordt gehouden in natuuractiviteiten centrum De Koppel, Vechtstraat 8 te Hardenberg.

maandag 1 december 2008

Persbericht 1 december 2008

PERSBERICHT
Stichting Openbare Bibliotheken Hardenberg
1 december 2008

Digitale informatiepunten WMO-Ingang
In iedere bibliotheekvestiging binnen de gemeente Hardenberg is een digitaal informatiepunt voor vragen rond de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Dat betekent dat er een speciale computer in de bibliotheek staat waarop informatie rond de WMO te raadplegen is. De gemeente wil hiermee haar inwoners zo goed mogelijk van dienst zijn. In Hardenberg is een fysiek loket van WMO-Ingang gevestigd in het LOC-gebouw, waar medewerkers van de gemeente informatie verschaffen en zaken regelen. Vaak wil men zich eerst eens rustig verdiepen in alle mogelijkheden wanneer men vragen heeft op het gebied van welzijn, zorg en wonen. Dat kan door de speciale website http://www.wmo-ingang.nl/ te raadplegen, thuis of in de plaatselijke bibliotheek.
Komt men er zelf niet uit, dan zijn bibliotheekmedewerkers behulpzaam bij het vinden van de juiste informatie. Ook is het mogelijk, al dan niet met hulp van de medewerker van de bibliotheek, contactgegevens door te geven. De medewerkers van WMO-Ingang nemen dan contact op met de vraagsteller. Vanzelfsprekend geven de bibliotheekmedewerkers geen inhoudelijke informatie of adviezen. Hiervoor kan men bij de deskundige medewerkers van WMO-Ingang terecht. De bibliotheek wil slechts ondersteunen bij de zoektocht naar de juiste informatie.

December, van Sint tot Oudjaar
December is een speciale maand. De maand bij uitstek om weer eens een boek ter hand te nemen. Kerstmis wordt dit jaar gevierd op donderdag en vrijdag. Met het weekend er achteraan betekent dit voor veel mensen een aantal vrije dagen. De bibliotheek heeft speciale kerstboeken in de collectie; niet alleen kerstverhalen, gedichten, maar ook boeken over decoraties en lekkere suggesties voor het kerstdiner.
Deze maand zijn er gewijzigde openingstijden van de bibliotheken:

Vrijdag 5 december zijn de bibliotheken in Hardenberg, Balkbrug en Slagharen vanaf 17.30 u. gesloten

Woensdag 24 december zijn de bibliotheken in Hardenberg en Gramsbergen vanaf 17.30 u. gesloten

Van 25 t/m 31 december zijn alle vestigingen gesloten

N.B. De vestigingen Hardenberg en Dedemsvaart zijn echter wel geopend op 29 en 30 december

Vanaf 2 januari is iedereen weer welkom.

Voor de servicepunten Kloosterhaar en Lutten geldt:
Vanaf 24 december tot 5 januari gesloten
Servicepunt Sibculo is op dinsdag 23 december al gesloten.

Voor de bibliobus in De Krim en Mariënberg gelden eveneens afwijkende tijden:
In december rijdt de bibliobus iets anders dan u gewend bent:
Maandag 22 december rijdt de bibliobus niet naar de scholen.
Dinsdag 23 december: 16.45 - 17.45 uur - Marienberg 18.45 - 20.30 uur - De Krim
Tussen Kerst en Oud en Nieuw rijdt de bibliobus niet.
Vanaf maandag 5 januari 2009 kunt u weer op de gewone tijden bij de bus terecht.

vrijdag 28 november 2008

Boekenwurm 25

Boekenwurm 25

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg


Kind onder vuur is de titel van de tentoonstelling van het Rode Kruis over het leven van kinderen in oorlogsgebieden.
Veel kinderen uit de gemeente Hardenberg hebben de afgelopen weken de tentoonstelling bezocht. De thema’s dagelijks leven in oorlog, vluchten, gevangenschap, kindsoldaten en landmijnen geven kinderen een beeld wat er elders in de wereld gebeurt, en van hoe kinderen dat beleven.
Daar zijn ook jeugdboeken over geschreven. Geen vrolijke onderwerpen, maar het maakt wel indruk

Een boek, dat vorige week pas verschenen is, is
Ramiro, door Ineke Holtwijk
Ramiro wordt geronseld door het 'bevrijdingsleger' in Colombia. In het begin voelt hij zich belangrijk en sterk. Er wordt tegen hem opgekeken. Maar al snel begint het leven als soldaat hem zwaarder te vallen. Als het 'bevrijdingsleger' een rijk meisje ontvoert, besluit Ramiro met gevaar voor eigen leven haar te helpen en ook zelf te ontsnappen. Het meisje kan wel echt vrij komen, maar Ramiro niet.Voor War Child reisde Ineke Holtwijk naar Zuid-Amerika om als het ware in de huid van een kindsoldaat te kruipen en het leven van de door het 'bevrijdingsleger' geronselde kinderen in beeld te brengen. Een bijzonder portret van een dappere en moedige jongen.


Kind van de oorlog, door Anne de Graaf
Het 10-jarige meisje Nopi en haar twee jaar jongere broertje Lucky zitten op school als soldaten de klas binnenstormen, de kinderen oppakken, vastbinden en meenemen. Op gewelddadige wijze worden ze vervolgens klaargestoomd om mee te vechten in het leger. Tegen wie ze moeten strijden of wie ze moeten doodschieten en waarom, is onbekend. Vijf jaren gaan voorbij. Met de komst van VN-soldaten breekt er een nieuwe vrede aan. De auteur voerde in Liberia gesprekken met kinderen en jongeren die in het leger vochten, en met hulpverleners. Daarna schreef ze het verhaal over Nopi en Lucky, die in het boek model staan voor onschuldige jongeren die het slachtoffer worden van geweld.


Leven achter prikkeldraad, door Bert Wiersema
De Birmese Saw Po Poh (11) komt samen met zijn familie in een vluchtelingenkamp in Thailand terecht. De schrijver vertelt hoe het leven voor Saw Po Poh van de ene op de andere dag zo verandert. Van leven in een dorp waar zijn vader dorpoudste was, plotseling moeten vluchten voor je leven zonder ook maar iets van huis mee te kunnen nemen en dan terechtkomen in een enorm vluchtelingenkamp, waar iedereen bovenop elkaar leeft.
Net als “Kind van de oorlog” is dit ook een boek uit de serie wwkidz.
Bij deze serie hoort ook een website: http://www.wwkidz.nl/



Een leven voor een leven, door Nicole Boumaaza
De 14-jarige Tjetsjeense Sergej gaat aan het begin van het verhaal weer naar school. De Russen hebben zijn vaderland verlaten na jarenlange oorlogsstrijd. In een terugblik lezen we dat ook Sergej deel uitmaakte van het rebellenleger en zelfs een vijandelijke soldaat doodde. Halverwege het boek gaat het verhaal weer over het heden. Sergej leert zijn nieuwe klasgenootje, de Russische Ivan, kennen en dat brengt veel herinneringen naar boven. De twee jongens staan symbool voor de hoop op een betere toekomst.

Sluier over Kabul, door Deborah Ellis
Het 11-jarige meisje Parvana woont in Afghanistan als de Taliban aan de macht zijn. Verkleed als jongen probeert ze wat te verdienen, omdat haar vader gevangen is genomen.

Alle kinderen tellen mee, door Ellen Tijsinger
Een boek met veel foto’s, waarin tien kinderen uit zes landen vertellen over hun leven en hun toekomst aan de hand van tien Rechten van het Kind.

maandag 24 november 2008

Boekenwurm 24

Boekenwurm 24

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg


Afgelopen dinsdag is de boekverfilming van Oorlogswinter in première gegaan. De film is gebaseerd op het boek van Jan Terlouw.

Oorlogswinter vertelt over de 14-jarige jongen Michiel in de hongerwinter van 1944. Jan Terlouw schreef het boek in 1972. Hij baseerde het verhaal op zijn eigen oorlogservaringen. Terlouw was twaalf toen de hongerwinter uitbrak.
Vanaf 27 november is de film ook in de bioscopen te zien.

Oorlogswinter is niet het eerste jeugdboek dat wordt verfilmd. Andere boeken voor 12 jaar en ouder die verfilmd zijn, en waarvan de film inmiddels op dvd is verschenen:

Kruistocht in spijkerbroek, door Thea Beckman
De klassieke jeugdroman Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman uit 1973. Ben Sombogaart verfilmde in een internationale co-productie dit tijdloze avontuur over de 15-jarige Dolf die via een tijdmachine vanuit het nu in de Kinderkruistocht van 1212 terechtkomt. 8000 kinderen zijn vanuit Duitsland op weg naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de ongelovige Arabieren (niet-christenen).

De bende van de Bokkerijders ( 4 delen), door Ton van Reen
Van deze jeugdboeken is een televisieserie gemaakt met als regisseur Karst van der , die in 1994 is uitgezonden en op dvd uitgebracht.
In Limburg rond 1760 hebben de mensen het zwaar onder de Oostenrijkse overheersing. Veel landarbeiders zijn door zware belastingen gedwongen in de levensgevaarlijke mijnen te gaan werken. Martijn, een veertienjarige boerenzoon, moet aan geld zien te komen om zijn zusje te helpen en komt daarbij in aanraking met de Bokkenrijders, een ondergrondse roversbende.


Afblijven, door Carry Slee
Afblijven is verfilmd door Maria Peters, die eerder De tasjesdief, Kruimeltje en Pietje Bell verfilmde. Het verhaal is gebaseerd op het boek van Carry Slee. Melissa mag meedansen in een videoclip van een bekende rapper, maar slikt pillen voor de zenuwen. Ze raakt verslaafd en haar vrienden kijken machteloos toe. Hoe kunnen ze haar helpen?


Timboektoe, door Carry Slee
Verfilming van de Timboektoe-boeken van Carry Slee De tieners Isa en Kars verhuizen naar Frankrijk omdat hun ouders in de Dordogne een camping hebben gekocht. Dat bevalt ze helemaal niet, en als ze de verwaarloosde Franse camping zien denken ze dat ze in Timboektoe zijn beland. Maar natuurlijk valt het allemaal mee en maken ze ook daar vrienden. Net als ze denken dat camping Timboektoe het zal redden, wordt er vlakbij een andere camping geopend. De eigenaar probeert op allerlei manieren Timboektoe de vernieling in te helpen.


4 vriendinnen, 1 spijkerbroek, door An Brashares
De film heet The sisterhood of the traveling pants.Vier vriendinnen, tieners, worden tijdens de zomer gescheiden, maar op hun laatste gezamenlijke winkeluitstapje, vinden ze een spijkerbroek die ieder van hen perfect past. Ze besluiten de 'magische' broek te gebruiken als bindmiddel tijdens de vakantie. Ze dragen ieder een week de broek en sturen hem door. Ondanks dat ze ver van elkaar verwijderd zijn, ervaren ze een zomer die ze nooit meer zullen vergeten.

Persbericht 24 november 2008

PERSBERICHT
Stichting Openbare Bibliotheken Hardenberg
24 november 2008

Beelden in Balkbrug
Tot januari 2009 wordt in de vitrine van de bibliotheek in Balkbrug keramiek van Thea Dijkema tentoongesteld.
Thea maakt gebruik van steengoedklei. Haar werk is met de hand opgebouwd en ze maakt gebruik van zelf gemaakte mallen. In de klei verwerkt ze kleurpigmenten en sulfaten. Daarna worden de vormen gebakken, vaak op een primitieve stookwijze, bijvoorbeeld in een veldoven, zaagseloven of open vuur. De elementen aarde, lucht en vuur bepalen uiteindelijk de prachtige kleuren van haar werk.
Meer informatie is te vinden op: http://www.atelierwitharen.nl/

Lezen, luisteren…. of kijken?
Tegenwoordig verschijnen veel titels niet alleen in boekvorm, maar ook als luisterboek. De bibliotheek heeft inmiddels al een aardige collectie luisterboeken. Een greep uit het aanbod: voor de jeugd is er een luisterversie van het klassieke boek “Robinson Crusoë” , maar ook “Sprookjes van Andersen” of “De Kameleon op volle toeren” en de boeken over Harry Potter.
Volwassen lezers kunnen o.a. genieten van boeken van Baantjer, Nicci French, “De Vliegeraar” en het bekende “Knielen op een bed violen”, voorgelezen door schrijver Jan Siebelink zelf.
Naast lezen en luisteren kunnen boeken bekeken worden, als dvd. Verfilmde boeken zijn bijvoorbeeld “Kruistocht in spijkerbroek”, “Minoes”, “Da Vinci Code”, “Lord of the Rings”.
Vanaf 27 november draait de film “Oorlogswinter” in de bioscoop. Dit is de verfilming van het beroemde boek van Jan Terlouw, al jarenlang een veel geleend boek in bibliotheken. Informatie over de film is te vinden op http://www.oorlogswinterdefilm.nl/
Het boek is uiteraard in de bibliotheek te leen. Er is een gelijknamige televisieserie geweest, waarvan de bibliotheek de dvd-uitgave bezit.
Ook van andere televisieseries als bijvoorbeeld “Lost” en “Waking the dead” of BBC- detectives zijn dvd’s te leen. Voor boeken en luisterboeken wordt geen leengeld gevraagd. Het leengeld per dvd is €1, 50.

Tijdschriften
In deze drukke maatschappij grijpen mensen soms sneller naar een tijdschrift om even te ontspannen in plaats van een boek. Bibliotheken bieden ook hier voor elk wat wils. Populaire bladen als Libelle, Margriet, Donald Duck en De Boerderij, maar ook opinietijdschriften als Vrij Nederland, Elsevier en HP/De Tijd. Woonbladen, opvoedtijdschriften, kunsttijdschriften, auto- en motorbladen, alle interesses komen aan bod. Ook voor de allerjongsten zijn er tijdschriften als Pippo, Bobo en Sesamstraat. Het aanbod kan per vestiging verschillen.

donderdag 20 november 2008

Boekenwurm 23

Boekenwurm 23

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Informatieve boeken, m.n. die voor de jeugd, verschijnen vaak in series.
Een zo’n serie is de Serie Ooggetuigen. Niet alleen interessant voor de jeugd, maar ook voor volwassenen.
Deze serie bestaat uit boeken, maar er zijn ook dvd’s van gemaakt.

De tekst is misschien wat moeilijk, maar de (mooie) foto’s maken veel duidelijk.
Dat maakt deze boeken ook zo interessant als informatieve kijkboeken.
De dvd’s geven dezelfde informatie als in het boek alleen dan met filmmateriaal en een verteller. Ook voor kinderen en volwassenen die lezen lastig vinden en wel geïnteresseerd zijn in diverse onderwerpen.
Er zijn veel boeken over onderwerpen die met natuur en landschappen te maken hebben, maar ook over geschiedenis, godsdiensten, landen en bijv. algemene onderwerpen als de toekomst. 39 hiervan (vooral onderwerpen die met de natuur en de geschiedenis van de aarde te maken hebben) zijn ook op dvd te krijgen.

Een greep uit de serie Ooggetuigen:

Olifanten
Dit boek uit de serie Ooggetuigen gaat over de geschiedenis van de olifant, het gedrag en over hoe de mens hun leven heeft veranderd.

Reptielen
Ontdek de wereld van de reptielen, hun ontstaan, hun gewoonten en hun levenswijze. Veel gegevens, bekende maar ook vrij onbekende, over hagedissen, slangen, krokodillen, tuatara's, zee- en landschildpadden worden op een speelse doch duidelijke manier weergegeven.


Dinosauriërs
In korte hoofdstukken worden thema’s behandeld: het landschap waarin ze leefden, de soorten, hun verdediging, voedsel enz.


Gesteenten/rotsen en mineralen
Hoe stenen een verslag bijhouden van de geschiedenis van onze planeet, kun je zien op de dvd en bekijken/lezen in het boek.

Afrika
Het boek belicht aan de hand van vele gekleurde afbeeldingen van voorwerpen (uit de geschiedenis van) het traditionele Afrika. De afbeeldingen hebben betrekking op vele aspecten en culturele uitingen van het leven in het traditionele Afrika, zoals kleding, voeding, religie, mythen, handel, ambacht, vrijetijdsbesteding, oorlog, enz. Niet alle volken en culturen komen aan bod; er is een keuze gemaakt.


Middeleeuwen
Een kennismakeing met de middeleeuwen.. Aan de orde komen o.a. Het leven van de boer, Van de keuken naar de tafel, Het koninklijk hof, Religieuze orden, De islamitische wereld en Markten en feestdagen.

Toekomst
In dit boek uit de serie Ooggetuigen wordt een kijkje genomen in de toekomst.
Over reizen, over het huis van de toekomst, over robots. Het boek gaat ook over hoe wetenschappers, kunstenaars en uitvinders van eerder de toekomst zagen en wat er van geworden is.

woensdag 19 november 2008

Tentoonstelling Bibliotheek Balkbrug

Tot januari 2009 wordt er in de vitrine van de bibliotheek in Balkbrug keramiek van Thea Dijkema tentoongesteld.






Thea maakt gebruik van steengoedklei.Haar werk is met de hand opgebouwd en ze maakt gebruik van zelf gemaakte mallen. In de klei verwerkt ze kleurpigmenten en sulfaten. Daarna worden de vormen gebakken, vaak op een primitieve stookwijze b.v. in veldoven, zaagseloven of open vuur. De elementen aarde, lucht en vuur bepalen uiteindelijk de prachtige kleuren van haar werk.
Meer informatie is te vinden op: http://www.atelierwitharen.nl/

maandag 17 november 2008

Maik Mollen vindt Gouden Gedicht

Maik Mollen van de Ireneschool heeft het Gouden Gedicht gevonden. Hij en zijn klas wonnen de provinciale prijs: een dag naar Walibi. Hieronder wat foto's van de prijsuitreiking in de bibliotheek van Gramsbergen.







Zelfbediening Slagharen

Klik hier
voor foto's opening Zelfbediening Slagharen

Deze filmpjes laten zien hoe het de eerste dag ging:


zondag 16 november 2008