donderdag 20 november 2008

Boekenwurm 23

Boekenwurm 23

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Informatieve boeken, m.n. die voor de jeugd, verschijnen vaak in series.
Een zo’n serie is de Serie Ooggetuigen. Niet alleen interessant voor de jeugd, maar ook voor volwassenen.
Deze serie bestaat uit boeken, maar er zijn ook dvd’s van gemaakt.

De tekst is misschien wat moeilijk, maar de (mooie) foto’s maken veel duidelijk.
Dat maakt deze boeken ook zo interessant als informatieve kijkboeken.
De dvd’s geven dezelfde informatie als in het boek alleen dan met filmmateriaal en een verteller. Ook voor kinderen en volwassenen die lezen lastig vinden en wel geïnteresseerd zijn in diverse onderwerpen.
Er zijn veel boeken over onderwerpen die met natuur en landschappen te maken hebben, maar ook over geschiedenis, godsdiensten, landen en bijv. algemene onderwerpen als de toekomst. 39 hiervan (vooral onderwerpen die met de natuur en de geschiedenis van de aarde te maken hebben) zijn ook op dvd te krijgen.

Een greep uit de serie Ooggetuigen:

Olifanten
Dit boek uit de serie Ooggetuigen gaat over de geschiedenis van de olifant, het gedrag en over hoe de mens hun leven heeft veranderd.

Reptielen
Ontdek de wereld van de reptielen, hun ontstaan, hun gewoonten en hun levenswijze. Veel gegevens, bekende maar ook vrij onbekende, over hagedissen, slangen, krokodillen, tuatara's, zee- en landschildpadden worden op een speelse doch duidelijke manier weergegeven.


Dinosauriërs
In korte hoofdstukken worden thema’s behandeld: het landschap waarin ze leefden, de soorten, hun verdediging, voedsel enz.


Gesteenten/rotsen en mineralen
Hoe stenen een verslag bijhouden van de geschiedenis van onze planeet, kun je zien op de dvd en bekijken/lezen in het boek.

Afrika
Het boek belicht aan de hand van vele gekleurde afbeeldingen van voorwerpen (uit de geschiedenis van) het traditionele Afrika. De afbeeldingen hebben betrekking op vele aspecten en culturele uitingen van het leven in het traditionele Afrika, zoals kleding, voeding, religie, mythen, handel, ambacht, vrijetijdsbesteding, oorlog, enz. Niet alle volken en culturen komen aan bod; er is een keuze gemaakt.


Middeleeuwen
Een kennismakeing met de middeleeuwen.. Aan de orde komen o.a. Het leven van de boer, Van de keuken naar de tafel, Het koninklijk hof, Religieuze orden, De islamitische wereld en Markten en feestdagen.

Toekomst
In dit boek uit de serie Ooggetuigen wordt een kijkje genomen in de toekomst.
Over reizen, over het huis van de toekomst, over robots. Het boek gaat ook over hoe wetenschappers, kunstenaars en uitvinders van eerder de toekomst zagen en wat er van geworden is.

Geen opmerkingen: