maandag 10 november 2008

Boekenwurm 22

Boekenwurm 22

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Doe je ook mee aan de Jonge Jury?
De Jonge Jury is bedoeld voor jongeren van 12 -16 jaar.
Je kunt op 5 boeken je stem uitbrengen, en dat kan tot 1 maart 2009.
De boeken die voor het eerst verschenen zijn in 2007 doen mee.
Een paar voorbeelden vind je hier.
Wil je meer tips? Kijk dan op http://www.jongejury.nl/


Chatroom, door Heleen Vreeswijk
De vriendinnen Floor en Marcia hebben ontdekt dat ze via een chatroom op internet leuke contacten kunnen leggen. Marcia heeft zo zelfs een vriendje leren kennen. Floor, die minder handig met de computer is en minder gemakkelijk vrienden maakt, wordt door Marcia geholpen een profiel op een site aan te maken. Daardoor komen ze onder andere in contact met een modellenbureau dat hen de mogelijkheid biedt reclamefoto’s te maken. Al snel raken de meisjes verstrikt in een web van intriges en dan verandert een onschuldig avontuur in een ware nachtmerrie.

Wie is Libby Skibner?, door Daan Remmerts de Vries
Liesbeth komt uit een gezin, met een teleurgestelde moeder en overgevoelige vader die in stilte muziek componeert. Middels klasgenote Suzan krijgt zij onverwacht toegang tot de ‘grote wereld’ van mobieltjes, hippe kleding, uitgaan, obstinaat gedrag. Deze innerlijke verandering gaat gepaard met een naamsverandering. Maar wie wil zij nu zijn Libby of Liesbeth?

Ontsnapt aan de Taliban, door André Boesberg
Sohail moet voorzichtig leven in zijn stad Herat in Afghanistan. Op een dag doen de Taliban een inval in Sohails huis, maar alleen zijn zus is thuis. Zijn vader blijkt verdacht te worden van ondergrondse werkzaamheden. Het wordt het begin van een vlucht naar veiliger oorden. Maar Sohail is er niet zeker op; niemand is te vertrouwen. En net dat moet hij nu doen: vertrouwen op onbekende mensen die hen naar onbekende plaatsen brengen. Sohail wordt heen en weer geslingerd tussen angst, onzekerheid en heimwee naar vroeger.


Het parfum van Mata Hari, door Geertje Gort
Deze jeugdroman wordt verteld vanuit het perspectief van de 17-jarige Non, dochter van de wereldberoemde danseres Mata Hari, die in 1917 op beschuldiging van spionage ter dood werd gebracht. Nons ouders zijn gescheiden en het meisje heeft haar moeder na de scheiding slechts enkele keren gezien. Als ze 17 jaar is, ontvangt ze een brief: haar moeder wil haar graag ontmoeten. Non, die inmiddels op kamers in Den Haag woont, verlangt naar haar moeder, maar weet ook dat ze het moeilijk vindt om weer afscheid te nemen.

Groeten uit Londen, door Joyce Pool
Jamal (16) en zijn vriendin Sanne zijn met hun klas op werkweek in Londen. Als ze de bus gemist hebben naar hun volgende uitstapje, ontmoeten ze een stel opdringerige mannen. Jamal krijgt van hen een boek in handen gedrukt. Het blijkt een bom te zijn. Jamal wordt opgepakt en ook Sanne moet mee naar het politiebureau. Dit verhaal vertelt in wisselend perspectief (ik-verhaal) tussen Jamal en Sanne wat er gebeurt nadat ze zijn opgepakt. Terwijl Sanne snel wordt vrijgelaten, wordt Jamal nog steeds gevangen gehouden.

Geen opmerkingen: