maandag 10 november 2008

Persbericht 10 november 2008

PERSBERICHT
Stichting Openbare Bibliotheken Hardenberg
10 november 2008

Bibliotheek en basisschool
Momenteel doen veel Hardenbergse schoolkinderen mee aan activiteiten die de bibliotheek aanbiedt aan scholen. Er wordt druk gelezen voor de Vechtdal Kinderjury, waarbij kinderen uit groep 8 boeken beoordelen en stemmen op hun favorieten. Aan het eind van het schooljaar is bekend welk boek de winnaar is.
Leerlingen van groep 5 en 6 gaan “Op expeditie”. Dit is de titel van een leesprogramma met boeken over de natuur. Hierbij wordt het lezen beloond met een oorkonde.
Kinderen uit groep 1 en 2 zijn bezig met het project “Ik voel een voet” rond het gelijknamige prentenboek. Voor de groepen 3 en 4 is een pakket “Kennismaken met nieuwe voorleesboeken” samengesteld.
Een aantal groepen 6 gaan met de klas op bezoek bij de plaatselijke bibliotheek . Zij krijgen,naast een rondleiding door de bibliotheek, instructie over het zoeken naar informatie.
Dit is maar een greep uit het aanbod van projecten in het kader van cultuureducatie. Door het hele jaar heen zijn er leesbevorderende activiteiten.

Kunstkick
Deze week start het culturele jongerenfestival Kunstkick. Scholieren uit de derde klas van het voortgezet onderwijs maken kennis met kunst en cultuur, zowel actief als passief. Dit is een samenwerkingsproject van een aantal culturele organisaties: de Muzerie, Voorveghter, Podium, Jongerencentrum Center, de Koppel, Dansschool Erik en Bibliotheek Hardenberg. Een vast onderdeel van Kunstkick is het volgen van workshops bij de verschillende instellingen, bijvoorbeeld een kijkje achter de schermen van het theater, lessen streetdance of creatief bezig zijn.
In de Hardenbergse bibliotheek volgen jongeren workshops striptekenen onder leiding van professioneel striptekenaar Herman Roozen. Hij is o.a. bekend van de strip Opa in agrarisch tijdschrift De Boerderij en de strip Eefenement in het Algemeen Dagblad.

Expositie beelden
In november en december 2008 exposeren Bertha Hutten en Bea Venema hun stenen beelden in de bibliotheek te Hardenberg. Er zijn zowel abstracte, geabstraheerde en figuratieve werken te bewonderen. Het pronkstuk van Bertha is haar Brama kip uit Indiaas steen. Een zeer mooie abstracte vorm in prachtige rode tinten. Van Bea is de ode aan Henry Moore (1898-1986) haar laatste creatie. Zelf is ze geraakt door deze kunstenaar. Zijn prachtige vormgeving is uniek. De beelden van deze expositie staan deels in de vitrines op het Cultuurplein in het LOC tegenover de informatiebalie van de bibliotheek, en deels op de benedenverdieping van de bibliotheek, waar ze op verrassende plekken opduiken.

Bertha Hutten en Bea Venema
Voor Hardenberg en omgeving is Bertha Hutten is geen onbekende. Ze is al jaren bezig met beeldhouwen, en exposeerde precies 5 jaar geleden voor het eerst in de bibliotheek van Hardenberg. Bertha heeft les gehad van Willem Bakker en daarna heeft ze haar eigen herkenbare stijl verder ontdekt. Bea is 4 jaar geleden bij Bertha in opleiding gegaan. Deze, voor haar als hobby begonnen, bezigheid is volledig uit de hand gelopen. Waar Bertha eerst de docent was die haar op weg hielp, zijn ze nu vriendinnen / collega’s met dezelfde fascinatie voor stenen, beelden en kunst. Samen exposeren ze nu ook bij Lisharo in Veenoord en heeft Bea haar doorlopende expositie in het Van Gogh Huis te Nieuw Amsterdam. Meer informatie over Bertha Hutten, Bea Venema, de beelden en de workshops die zij geven is te vinden op de website www.beeldenberbe.nl

Geen opmerkingen: