vrijdag 14 november 2008

Persbericht 12 november 2008

PERSBERICHT 12 november 2008
Stichting Openbare Bibliotheken Hardenberg

Expositie beelden
In november en december 2008 exposeren Bertha Hutten en Bea Venema hun stenen beelden in de bibliotheek te Hardenberg (LOC). Er zijn zowel abstracte, geabstraheerde en figuratieve werken te bewonderen. Het pronkstuk van Bertha is haar Brama kip uit Indiaas steen. Een zeer mooie abstracte vorm in prachtige rode tinten. Van Bea is de ode aan Henry Moore (1898-1986) haar laatste creatie. Zelf is ze geraakt door deze kunstenaar. Zijn prachtige vormgeving is uniek. De beelden van deze expositie staan deels in de vitrines op het Cultuurplein in het LOC tegenover de informatiebalie van de bibliotheek, en deels op de benedenverdieping van de bibliotheek, waar ze op verrassende plekken opduiken.



Bertha Hutten en Bea Venema
Voor Hardenberg en omgeving is Bertha Hutten is geen onbekende. Ze is al jaren bezig met beeldhouwen, en exposeerde precies 5 jaar geleden voor het eerst in de bibliotheek van Hardenberg. Bertha heeft les gehad van Willem Bakker en daarna heeft ze haar eigen herkenbare stijl verder ontdekt. Bea is 4 jaar geleden bij Bertha in opleiding gegaan. Deze, voor haar als hobby begonnen, bezigheid is volledig uit de hand gelopen. Waar Bertha eerst de docent was die haar op weg hielp, zijn ze nu vriendinnen / collega’s met dezelfde fascinatie voor stenen, beelden en kunst. Samen exposeren ze nu ook bij Lisharo in Veenoord en heeft Bea haar doorlopende expositie in het Van Gogh Huis te Nieuw Amsterdam. Meer informatie over Bertha Hutten, Bea Venema, de beelden en de workshops die zij geven is te vinden op de website http://www.beeldenberbe.nl/




Expositie schilderijen
Cursisten van Ria Hooijmaaijers uit Dedemsvaart exposeren vanaf 13 november in de bibliotheek van Hardenberg met schilderijen. Zij komen wekelijks in het atelier van Ria bijeen om te schilderen. Cursist Ineke daarover: In de lessen van Ria is alle ruimte, alle vrijheid om te experimenteren met kleur, met vorm, met technieken. Volgens ‘de leer’ of op je gevoel. Uitnodigend om je eigen stijl te ontdekken. Lauren Gramberg waarvan het meeste werk te zien is op de expositie, volgt al zo’n jaar of 5 schilderlessen bij Ria . Daarvoor heeft ze veel Mandala’s gemaakt, ronde spirituele tekeningen of borduursels, of met zand. Ze wilde uit die cirkel waarin ze zich veilig voelde en is begonnen met intuïtief – meditatief schilderen, dit was best eng, maar tegelijkertijd heel bevrijdend en uitdagend. Lauren over de schilderlessen: door Ria heb ik onder andere geleerd, ook op een andere manier te kijken naar schilderkunst in het algemeen, en zelf mijn eigen werk op waarde te schatten en van opbouwende kritiek te voorzien. Wanneer ik een schildersdoek voor me heb geplaatst dan weet ik niet wat ik ga doen, soms is een streep of een vlek die ik zet genoeg als aanzet. Lauren werkt met acrylverf, soms met goudverf op terpentine basis, verfkrijt in combinatie met acrylverf, houtskool. De schilderijen in de expositie zijn vrijwel allemaal met acrylverf gemaakt. De schilderijen zijn te zien op de benedenverdieping van de bibliotheek.


Meer kunst in de bibliotheken
Ook op de bovenverdieping van de bibliotheek in het LOC is nog tot eind november een expositie met schilderijen te zien van Wilna Salomons en Janneke Slot. Deze drie tentoonstellingen zijn een extra reden om binnenkort weer eens een bezoek aan de bibliotheek te brengen. De bibliotheek in Hardenberg houdt het hele jaar door exposities van kunst op verschillende plekken in de bibliotheek. Zowel op de bovenverdieping als beneden in de bibliotheek en op het Cultuurplein voor de bibliotheek, waar grote vitrines zijn. Ook in de andere bibliotheekvestigingen in Balkbrug, Bergentheim, Dedemsvaart, Gramsbergen, Slagharen zijn expositiemogelijkheden. Op de website van de bibliotheek http://www.bibliotheekhardenberg.nl/ staat informatie over alle actuele tentoonstellingen. Mensen die ook belangstelling hebben om te exposeren, en meer willen weten over de vele mogelijkheden, kunnen mailen naar redactie@bibliotheekhardenberg.nl of informeren bij de bibliotheek.

Geen opmerkingen: