vrijdag 28 november 2008

Boekenwurm 25

Boekenwurm 25

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg


Kind onder vuur is de titel van de tentoonstelling van het Rode Kruis over het leven van kinderen in oorlogsgebieden.
Veel kinderen uit de gemeente Hardenberg hebben de afgelopen weken de tentoonstelling bezocht. De thema’s dagelijks leven in oorlog, vluchten, gevangenschap, kindsoldaten en landmijnen geven kinderen een beeld wat er elders in de wereld gebeurt, en van hoe kinderen dat beleven.
Daar zijn ook jeugdboeken over geschreven. Geen vrolijke onderwerpen, maar het maakt wel indruk

Een boek, dat vorige week pas verschenen is, is
Ramiro, door Ineke Holtwijk
Ramiro wordt geronseld door het 'bevrijdingsleger' in Colombia. In het begin voelt hij zich belangrijk en sterk. Er wordt tegen hem opgekeken. Maar al snel begint het leven als soldaat hem zwaarder te vallen. Als het 'bevrijdingsleger' een rijk meisje ontvoert, besluit Ramiro met gevaar voor eigen leven haar te helpen en ook zelf te ontsnappen. Het meisje kan wel echt vrij komen, maar Ramiro niet.Voor War Child reisde Ineke Holtwijk naar Zuid-Amerika om als het ware in de huid van een kindsoldaat te kruipen en het leven van de door het 'bevrijdingsleger' geronselde kinderen in beeld te brengen. Een bijzonder portret van een dappere en moedige jongen.


Kind van de oorlog, door Anne de Graaf
Het 10-jarige meisje Nopi en haar twee jaar jongere broertje Lucky zitten op school als soldaten de klas binnenstormen, de kinderen oppakken, vastbinden en meenemen. Op gewelddadige wijze worden ze vervolgens klaargestoomd om mee te vechten in het leger. Tegen wie ze moeten strijden of wie ze moeten doodschieten en waarom, is onbekend. Vijf jaren gaan voorbij. Met de komst van VN-soldaten breekt er een nieuwe vrede aan. De auteur voerde in Liberia gesprekken met kinderen en jongeren die in het leger vochten, en met hulpverleners. Daarna schreef ze het verhaal over Nopi en Lucky, die in het boek model staan voor onschuldige jongeren die het slachtoffer worden van geweld.


Leven achter prikkeldraad, door Bert Wiersema
De Birmese Saw Po Poh (11) komt samen met zijn familie in een vluchtelingenkamp in Thailand terecht. De schrijver vertelt hoe het leven voor Saw Po Poh van de ene op de andere dag zo verandert. Van leven in een dorp waar zijn vader dorpoudste was, plotseling moeten vluchten voor je leven zonder ook maar iets van huis mee te kunnen nemen en dan terechtkomen in een enorm vluchtelingenkamp, waar iedereen bovenop elkaar leeft.
Net als “Kind van de oorlog” is dit ook een boek uit de serie wwkidz.
Bij deze serie hoort ook een website: http://www.wwkidz.nl/



Een leven voor een leven, door Nicole Boumaaza
De 14-jarige Tjetsjeense Sergej gaat aan het begin van het verhaal weer naar school. De Russen hebben zijn vaderland verlaten na jarenlange oorlogsstrijd. In een terugblik lezen we dat ook Sergej deel uitmaakte van het rebellenleger en zelfs een vijandelijke soldaat doodde. Halverwege het boek gaat het verhaal weer over het heden. Sergej leert zijn nieuwe klasgenootje, de Russische Ivan, kennen en dat brengt veel herinneringen naar boven. De twee jongens staan symbool voor de hoop op een betere toekomst.

Sluier over Kabul, door Deborah Ellis
Het 11-jarige meisje Parvana woont in Afghanistan als de Taliban aan de macht zijn. Verkleed als jongen probeert ze wat te verdienen, omdat haar vader gevangen is genomen.

Alle kinderen tellen mee, door Ellen Tijsinger
Een boek met veel foto’s, waarin tien kinderen uit zes landen vertellen over hun leven en hun toekomst aan de hand van tien Rechten van het Kind.

Geen opmerkingen: