maandag 24 november 2008

Boekenwurm 24

Boekenwurm 24

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg


Afgelopen dinsdag is de boekverfilming van Oorlogswinter in première gegaan. De film is gebaseerd op het boek van Jan Terlouw.

Oorlogswinter vertelt over de 14-jarige jongen Michiel in de hongerwinter van 1944. Jan Terlouw schreef het boek in 1972. Hij baseerde het verhaal op zijn eigen oorlogservaringen. Terlouw was twaalf toen de hongerwinter uitbrak.
Vanaf 27 november is de film ook in de bioscopen te zien.

Oorlogswinter is niet het eerste jeugdboek dat wordt verfilmd. Andere boeken voor 12 jaar en ouder die verfilmd zijn, en waarvan de film inmiddels op dvd is verschenen:

Kruistocht in spijkerbroek, door Thea Beckman
De klassieke jeugdroman Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman uit 1973. Ben Sombogaart verfilmde in een internationale co-productie dit tijdloze avontuur over de 15-jarige Dolf die via een tijdmachine vanuit het nu in de Kinderkruistocht van 1212 terechtkomt. 8000 kinderen zijn vanuit Duitsland op weg naar Jeruzalem om de stad te bevrijden van de ongelovige Arabieren (niet-christenen).

De bende van de Bokkerijders ( 4 delen), door Ton van Reen
Van deze jeugdboeken is een televisieserie gemaakt met als regisseur Karst van der , die in 1994 is uitgezonden en op dvd uitgebracht.
In Limburg rond 1760 hebben de mensen het zwaar onder de Oostenrijkse overheersing. Veel landarbeiders zijn door zware belastingen gedwongen in de levensgevaarlijke mijnen te gaan werken. Martijn, een veertienjarige boerenzoon, moet aan geld zien te komen om zijn zusje te helpen en komt daarbij in aanraking met de Bokkenrijders, een ondergrondse roversbende.


Afblijven, door Carry Slee
Afblijven is verfilmd door Maria Peters, die eerder De tasjesdief, Kruimeltje en Pietje Bell verfilmde. Het verhaal is gebaseerd op het boek van Carry Slee. Melissa mag meedansen in een videoclip van een bekende rapper, maar slikt pillen voor de zenuwen. Ze raakt verslaafd en haar vrienden kijken machteloos toe. Hoe kunnen ze haar helpen?


Timboektoe, door Carry Slee
Verfilming van de Timboektoe-boeken van Carry Slee De tieners Isa en Kars verhuizen naar Frankrijk omdat hun ouders in de Dordogne een camping hebben gekocht. Dat bevalt ze helemaal niet, en als ze de verwaarloosde Franse camping zien denken ze dat ze in Timboektoe zijn beland. Maar natuurlijk valt het allemaal mee en maken ze ook daar vrienden. Net als ze denken dat camping Timboektoe het zal redden, wordt er vlakbij een andere camping geopend. De eigenaar probeert op allerlei manieren Timboektoe de vernieling in te helpen.


4 vriendinnen, 1 spijkerbroek, door An Brashares
De film heet The sisterhood of the traveling pants.Vier vriendinnen, tieners, worden tijdens de zomer gescheiden, maar op hun laatste gezamenlijke winkeluitstapje, vinden ze een spijkerbroek die ieder van hen perfect past. Ze besluiten de 'magische' broek te gebruiken als bindmiddel tijdens de vakantie. Ze dragen ieder een week de broek en sturen hem door. Ondanks dat ze ver van elkaar verwijderd zijn, ervaren ze een zomer die ze nooit meer zullen vergeten.

Geen opmerkingen: