maandag 3 november 2008

Boekenwurm 21

Boekenwurm 21

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Deze keer drie opvallende boeken met verhalen en achtergronden over wat kinderen meemaken. Voor kinderen van ongeveer 10 tot 14 jaar.
Boeken die kinderen vertellen over andere kinderen.
Boeken die kinderen stof geven om over na te denken, of om met anderen
(vrienden, ouders, mensen die ze vertrouwen) over te praten.

Mieren in je buik;over weerbaarheid, door Priscilla van Lierop
De 10-jarige Sissy en haar 11-jarige vriendje Sam beleven tijdens de vakantie allerlei avonturen. Ze ontmoeten de oude dame Maitilde en vinden een medaillon. Maitilde vertelt de kinderen een groot aantal wijze levenslessen.
Op deze manier zijn in de 43 korte verhalen veel adviezen en praktische tips verweven over onder andere zelfvertrouwen, weerbaarheid en eigenwaarde. Wat kun je als kind bijvoorbeeld doen wanneer jij of iemand anders gepest wordt, of wanneer iemand je achtervolgt?
'Mieren in je buik' is geschreven voor kinderen. Het boek bevat handige tips en weetjes (bijna ongemerkt verwerkt in het verhaal) over weerbaarheid en zelfverdediging. Het is heel goed te gebruiken als preventief (voorlees)boek. En uiteindelijk is het gewoon een heel erg leuk, spannend en grappig boek voor iedereen die van lezen houdt!
Bij het boek is een handleiding voor ouders/verzorgers verschenen met theoriebeschrijvingen, 'praatvragen' en aanvullende tips om weerbaarheid, veiligheid en pesten met kinderen bespreekbaar te maken. Het boek bevat theoretische achtergronden en praktische tips. Om samen met je kind te lezen en te bespreken.

De schrijfster, Priscilla van Lierop, (1972) trainde jarenlang karate en behaalde op haar negentiende de zwarte band. Op dat moment startte ze met lesgeven in karate. Al snel had ze door dat de ‘eigenlijke’ vraag van kinderen en volwassenen ging over thema’s als weerbaarheid en zelfvertrouwen. Zij is officiëel docente “weerbaarheid”

Bij de boeken hoort ook een website: http://www.miereninjebuik.nl/

Hoe voelt dat?: wat je wilt weten over emoties.
Waarom kun je beven als een rietje? Waarom krijg ik buikpijn van het lachen? Hebben dieren dezelfde emoties als mensen? Beïnvloeden emoties ook je gezondheid? Kun je emoties verbergen? In Hoe voelt dat?! geven hoogleraren van de Kinderuniversiteit van Tilburg uitleg over wat emoties (gevoelens) zijn en hoe ze werken. Aan de hand van aansprekende voorbeelden worden zes basisemoties uitgebreid besproken: angst, blijdschap, verbazing, verdriet, walging en woede. Maar ook spijt, schaamte en jaloezie komen aan bod. En hoe komt het dat je niet alleen van verdriet, maar ook van geluk in huilen uit kan barsten? Of dat je soms een gigantische eetbui hebt en dan weer geen hap door je keel krijgt? Hoe voelt dat?! is een vrolijk makend boek voor iedereen vanaf 10 jaar.
Er is nog een zelfde soort boek, maar dan over een ander onderwerp:Mag dat?! Wat je wilt weten over recht & rechtvaardigheid.
In november verschijnt: Wat kost dat?! Wat je wilt weten over geld en economie.

Erwtensoep in augustus; kinderen en armoede, door Kees Opmeer
Vijftien waargebeurde verhalen van kinderen en jongeren die met honger naar bed gaan, nooit op vakantie kunnen en tweedehands kleding dragen.
De verhalen bieden vaak een indringende kijk in de belevingswereld van het kind; wat armoede doet met hun dagelijkse leven, hun dromen en verwachtingen. Alle verhalen zijn opgetekend uit de monden van kinderen zelf, en geïllustreerd met een niet altijd herkenbare foto. Acht kinderen komen uit Drentse gezinnen en zeven uit diverse plaatsen door heel Nederland.
Voor kinderen om te lezen, maar ook voor volwassen om te begrijpen hoe het voor kinderen is om met weinig geld te moeten rondkomen.



Geen opmerkingen: