maandag 24 november 2008

Persbericht 24 november 2008

PERSBERICHT
Stichting Openbare Bibliotheken Hardenberg
24 november 2008

Beelden in Balkbrug
Tot januari 2009 wordt in de vitrine van de bibliotheek in Balkbrug keramiek van Thea Dijkema tentoongesteld.
Thea maakt gebruik van steengoedklei. Haar werk is met de hand opgebouwd en ze maakt gebruik van zelf gemaakte mallen. In de klei verwerkt ze kleurpigmenten en sulfaten. Daarna worden de vormen gebakken, vaak op een primitieve stookwijze, bijvoorbeeld in een veldoven, zaagseloven of open vuur. De elementen aarde, lucht en vuur bepalen uiteindelijk de prachtige kleuren van haar werk.
Meer informatie is te vinden op: http://www.atelierwitharen.nl/

Lezen, luisteren…. of kijken?
Tegenwoordig verschijnen veel titels niet alleen in boekvorm, maar ook als luisterboek. De bibliotheek heeft inmiddels al een aardige collectie luisterboeken. Een greep uit het aanbod: voor de jeugd is er een luisterversie van het klassieke boek “Robinson Crusoë” , maar ook “Sprookjes van Andersen” of “De Kameleon op volle toeren” en de boeken over Harry Potter.
Volwassen lezers kunnen o.a. genieten van boeken van Baantjer, Nicci French, “De Vliegeraar” en het bekende “Knielen op een bed violen”, voorgelezen door schrijver Jan Siebelink zelf.
Naast lezen en luisteren kunnen boeken bekeken worden, als dvd. Verfilmde boeken zijn bijvoorbeeld “Kruistocht in spijkerbroek”, “Minoes”, “Da Vinci Code”, “Lord of the Rings”.
Vanaf 27 november draait de film “Oorlogswinter” in de bioscoop. Dit is de verfilming van het beroemde boek van Jan Terlouw, al jarenlang een veel geleend boek in bibliotheken. Informatie over de film is te vinden op http://www.oorlogswinterdefilm.nl/
Het boek is uiteraard in de bibliotheek te leen. Er is een gelijknamige televisieserie geweest, waarvan de bibliotheek de dvd-uitgave bezit.
Ook van andere televisieseries als bijvoorbeeld “Lost” en “Waking the dead” of BBC- detectives zijn dvd’s te leen. Voor boeken en luisterboeken wordt geen leengeld gevraagd. Het leengeld per dvd is €1, 50.

Tijdschriften
In deze drukke maatschappij grijpen mensen soms sneller naar een tijdschrift om even te ontspannen in plaats van een boek. Bibliotheken bieden ook hier voor elk wat wils. Populaire bladen als Libelle, Margriet, Donald Duck en De Boerderij, maar ook opinietijdschriften als Vrij Nederland, Elsevier en HP/De Tijd. Woonbladen, opvoedtijdschriften, kunsttijdschriften, auto- en motorbladen, alle interesses komen aan bod. Ook voor de allerjongsten zijn er tijdschriften als Pippo, Bobo en Sesamstraat. Het aanbod kan per vestiging verschillen.

Geen opmerkingen: