maandag 8 september 2008

Boekenwurm 14

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg


Boeken zonder woorden
Boeken zonder woorden, prentenboeken waar de platen voor zichzelf spreken of tekeningen waarop heel veel is te zien.
Boeken voor peuters, kleuters en oudere kinderen om samen te bekijken, te ontdekken, en er samen of alleen verhalen bij te verzinnen.

Monkie, door Dieter Schubert
Een peuter verliest zijn knuffelaap tijdens een fietstochtje. Knuffel Monkie maakt in het bos enge avonturen mee, maar belandt gelukkig ook weer in goede handen.
Een prentenboek dat voor het eerst verscheen in 1986, maar nog steeds een mooi boek is om te bekijken voor kinderen vanaf 3 jaar. En ook nog geschikt voor kinderen van 6 jaar, die weer heel andere dingen opvallen en er hun eigen verhaal in kunnen verwerken. Hoe zien egeltjes eruit, en hoe een ekster? Wat vind je in de sloot, onder water? Welke poppen en knuffels zie je in ‘de winkel’ van de poppendokter? Veel te zien en te beleven.





Zonnige zomer, door Rotraut Susanne Berner
Een groot hardkartonnen prentenboek om na te genieten van de zomer. Er is veel te benoemen en te zien op de grote platen: in huizen, winkels,op straat, in tuinen en parken. Iedereen geniet van het zomerweer, mensen werken, doen boodshappen, kinderen sporten en spelen. Sommige kinderen kom je steeds weer tegen. Grappige details, levendige kleuren.
Er zijn nog 3 dezelfde soort boeken over de andere seizoenen: Leve de lente,
Wat een winter, en Het is herfst.




Naar zee, door Ingrid Godon
Een dagje naar het strand: spelen, zwemmen, schelpen zoeken, een ijsje eten.
De peuter die al eens naar zee is geweest, kan veel op de platen herkennen.
Platen met veel lucht, zee en strand die zorgen voor de sfeer en dat de mensen en de dingen waar ze mee bezig zijn goed overkomen.




Waar gaat Ollie naartoe? , door Juliette de Wit
Papa krijgt op zijn verjaardag een bakfiets. Samen met zijn dochter Ollie gaat hij ermee naar de duinen. Daar vinden ze een zeehond die ze terugzetten in zee. Tekstloos prentenboek met prachtige sfeervolle, zeer gedetailleerde verfillustraties verschillend van grootte. Het verhaal is perfect te volgen. Op de illustraties is verschrikkelijk veel te zien (ze rijden door de stad en je ziet een auto in het water, een takelwagen, de politie etc.) zodat je elke keer als je het boek bekijkt weer nieuwe verhalen kunt verzinnen.
Het tweede boek over Ollie heet: Mag dat Ollie? De stoute Ollie gaat er alleen op uit op haar kleine fiets.




Waar is de taart?, door The Tjong Khing
Twee muizen stelen de taart van meneer en mevrouw Hond. Die zetten de achtervolging in, maar onderweg zijn er tal van voorvalletjes waarin allerlei dieren betrokken raken. Over talloze paadjes, door bossen en over bergen gaat de tocht van de verschillende dieren, tot alle grote en kleine problemen opgelost raken en ze samen kunnen picknicken … met taart! In dit woordenloze prentenboek geven de zoekplaten telkens een beeld van wat er met een twintigtal dieren gebeurt. De volgende plaat overlapt gedeeltelijk met de vorige, maar de situatie is telkens weer veranderd. Een aantal leuke zoekelementen geven pas laat hun geheimen prijs. Een zoekboek voor oudere kleuters.



De gele ballon, door Charlotte Dematons
In dit groot formaat prentenboek is ontzettend veel te zien. De prenten nemen je mee op een wereldreis en laten je als kijker vanuit de lucht, naast de wereld, ook een stuk van zijn geschiedenis zien. Van indianen tot ridders in een burcht, van een Afrikaans landschap tot piraten en een vliegdekschip naast elkaar op een grote oceaan. Daarnaast reizen het hele boek door vaste gasten mee: een blauwe auto, een gele ballon, een fakir op een vliegend tapijt en een boef. Het is een heel gezoek om hen steeds te vinden; dit zoeken zorgt voor nog preciezer kijken en speuren én dus voor het nog meer zien van al het moois! De kleurige, geschilderde prenten zijn gedetailleerd en zorgen voor veel kijkplezier.
In de bibliotheek in Hardenberg ligt een vloerboek van ‘De gele ballon’.

Geen opmerkingen: