maandag 22 september 2008

Boekenwurm 15

Boekenwurm 15
Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Van plaatjes naar letters met plaatjes: abc-boeken.



Het letterwinkeltje, door Marianne Busser
Opa Brom heeft een winkeltje vol letters in alle soorten en maten, waar iedereen, van bakker tot koningin, letters koopt voor winkelramen, naam- en uithangborden. Aan een meneer, die totaal geen idee heeft, wat je met letters kunt doen, legt opa geduldig uit hoe je woordjes kunt maken. Vierkant prentenboek op rijm (abcb) met speelse elementen zoals 'het letterschildertje', dat kinderen naar bepaalde woorden laat zoeken.
In het letterwinkeltje wordt gespeeld met woorden die kinderen aan het begin van groep 3 hebben gehad.







Er was eens een aapje;….over letters van aap tot zee, door Gitte Spee
Een aapje is op zoek naar de zee, "maar hoe moest hij gaan en wie ging er mee?. Hij gaat op bezoek bij big die juist een boek leest en terwijl aap wacht, neemt hij cola en chocolade. Big heeft geen tijd, dus gaat aap langs bij onder meer eend, gans en leeuw om uiteindelijk een richtingaanwijzer naar zee te vinden. Aan het strand is ook big, met een taxi is gekomen, met wie aap een ijsje eet, kijkend naar een boot vol met letters van het alfabet.
Geen gewoon abc-boek, maar alle letters van het alfabet komen in de tekeningen en de versjes voorbij.




Het abc van Tuk, door Betty Sluyzer
Het abc van Tuk is een letterboek en een cijferboek, met heel veel plaatjes en gekke voorleesversjes.Het boek is bedoeld voor alle kinderen en grote mensen die (leren) lezen en schrijven en willen weten welke letters bij welke klanken horen in het Nederlands.



Het abc van Kikker, door Max Velthuys
Heel veel kinderen en hun ouders kennen Kikker en zijn vriendjes haas, eend, rat en varkentje. In dit abc boek staan tekeningen uit de prentenboeken van Kikker. Op elke bladzijde staat een letter, een woord dat begint met die letter, een zinnetje waarin dat woord gebruikt wordt en een daarbij passende plaat van Kikker en/of zijn vriendjes.









Geen opmerkingen: