dinsdag 9 september 2008

NS Publieksprijs

Vanaf zondag 7 september tot en met donderdag 23 oktober kunt u stemmen voor de NS Publieksprijs 2008.

De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek heeft tot doel de lezer de mogelijkheid te geven een prijs toe te kennen aan zijn persoonlijke boekvoorkeur, teneinde de betrokkenheid tussen lezer en boek te vergroten.

De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek was van 1987 tot en met 1991 een oeuvreprijs. Sinds 1992 wordt de prijs uitgereikt aan een boek dat tijdens de verkiezingsperiode door het Nederlandse volk is gekozen. Men kan kiezen uit zes titels die zijn genomineerd door boekverkopers en bibliothecarissen, of men kiest een boek naar eigen keuze.

Het boek dat de meeste stemmen vergaart, mag zich Boek van het Jaar noemen. De schrijver ervan ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman en een geldbedrag van € 7.500,-.





Grote diversiteit genomineerde boeken


Nominaties NS Publieksprijs 2008 bekend

De genomineerde auteurs geven het startsein voor de stemperiode(foto: Gerlinde de Geus)


De boodschapper en de Koran van Kader Abdolah, De overgave van Arthur Japin, Eindeloos bewustzijn van Pim van Lommel, Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd, Blauw water van Simone van der Vlugt en Het recht op terugkeer van Leon de Winter zijn genomineerd voor de NS Publieksprijs 2008. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens Manuscripta, de feestelijke opening van het boekenseizoen. Opvallend is de diversiteit aan genres. Literaire werken, een thriller, een populair-wetenschappelijke bestseller en een autobiografisch relaas strijden met elkaar om de eretitel Boek van het jaar 2008. Het publiek kan vanaf nu stemmen tot en met donderdag 23 oktober. Op dinsdag 28 oktober wordt het winnende boek bekendgemaakt.
De zes oorspronkelijk Nederlandstalige boeken zijn gekozen uit de bestverkochte titels van het afgelopen jaar. Een selectiecomité van boekverkopers en bibliothecarissen maakte de keuze uit boeken die verschenen in de periode juni 2007 tot juni 2008. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar kan stemmen op een van de zes genomineerde titels of op een zelf gekozen, oorspronkelijk Nederlandstalig boek.
Publiek en Kernjury stemmen Naast het publiek stemt ook een Kernjury bestaande uit driehonderd, jaarlijks wisselende leden. In aanwezigheid van de genomineerde auteurs is de Kernjury 2008 vandaag geïnstalleerd. Zij brengen hun stem uit, mét motivatie. De stemmen van de Kernjury en die van het algemene publiek bepalen samen welk boek de NS Publieksprijs 2008 wint.
Stemmen via vele websites Met deze 22ste editie van de NS Publieksprijs kan het publiek niet alleen stemmen via http://www.nspublieksprijs.nl/ maar ook via de websites van boekwinkels en bibliotheken. Zo zullen de ketens AKO, Bijenkorf, Bol.com, Bruna, Selexyz en V&D hun klanten oproepen te stemmen.Het winnende boek krijgt de eretitel Boek van het jaar 2008. De auteur van het winnende boek ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500,- en een 1ste klas Jaarabonnement van NS ter waarde van € 5.349,-. Vorig jaar won het boek Het zijn net mensen van Joris Luyendijk. Geert Mak en Hella S. Haasse wonnen de prijs twee keer.

Geen opmerkingen: