zaterdag 13 september 2008

Lezen kan altijd

Heeft u moeite met lezen?
Krijgt u problemen met de kleine lettertjes?
Kost het u moeite een boek vast te houden?

Als lezen niet meer gaat biedt Bibliotheek Hardenberg materialen in aangepaste leesvorm aan.

Voor wie?

Aangepast lezen is in eerste instantie bedoeld voor iedereen die niet meer op de gebruikelijke manier kan lezen: jongeren en volwassenen met een visuele handicap of beperking. Maar ook voor mensen met (fysieke) leesproblemen bieden deze materialen mogelijkheden om te kunnen blijven lezen. Zoals voor mensen met dyslexie en afasie en voor mensen met een beperkte handfunctie als gevolg van bijvoorbeeld reuma, de ziekte van Parkinson en spierziekten. Het kan ook gelden voor senioren voor wie ‘gewoon’ lezen als gevolg van ouderdom te vermoeiend is geworden.

Waar staan de verschillende materialen in de bibliotheek?

Groot Letter Boeken
Er is een uitgebreide collectie Groot Letter Boeken, die vindt u in de kasten met Groot Letter Boeken.

Luisterboeken, daisy-roms, en daisy-romspeler lenen in de bibliotheek

Luisterboek
Een luisterboek is een gesproken versie van een boek op meerdere cd’s. Voor het afluisteren van deze luisterboeken heeft u een cd-speler nodig. Luisterboeken zijn ook verkrijgbaar bij de boekhandel. Nadelen zijn dat je er niet in kunt ‘bladeren’, dat er meer cd’s voor een boek nodig zijn en dat de weergave niet langzamer of sneller kan.

Daisy-rom
Een Daisy-rom is een speciaal soort luisterboek. Het ziet er hetzelfde uit als een luisterboek op cd. Het verschil is dat het mogelijk is om op een Daisy-rom te zoeken naar informatie zoals pagina’s en hoofdstukken. Het hele boek past op één schijfje, en het bevat alle informatie ‘van kaft tot kaft’. Ook is het mogelijk de Daisy-rom sneller of langzamer af te spelen.
De Daisy-roms zijn ook af te luisteren op uw pc met speciale Daisy software. Zoals AMIS deze is gratis te downloaden. Het afspelen kan ook met een MP3-speler of met een DVD-speler.
Het nadeel van een DVD-speler is dat het niet mogelijk is te zoeken naar pagina’s en hoofdstukken, en dat ze niet onthouden waar u bent gebleven als u stopt met luisteren.
Daisy-speler
Voor het beluisteren van een daisy-rom heeft u een daisy-speler nodig. Dit apparaat is makkelijk te bedienen.Eén van de handige toepassingen van de Daisyspeler is dat de speler onthoudt waar je bent gebleven met luisteren als je de speler uitzet en ook als je de Daisy-rom uit de speler haalt. Als u de Daisyspeler later weer aanzet of de Daisy-rom er weer in stopt, gaat deze verder op de plek waar u was gebleven! Muziek cd’s en luisterboeken (zie boven) kunt u ook afspelen met de Daisy-speler. U kunt bij de bibliotheek een daisy-speler en daisy-roms lenen om thuis te proberen. De uitleentermijn is drie weken; de borg is € 10,-.
Het apparaat is makkelijk te bedienen. De speler is te leen bij de infobalie en daar ook te reserveren. Op dit moment zijn daisy-roms en de daisy-speler alleen te leen in de hoofdvestiging van Bibliotheek Kop van Overijssel in Steenwijk.
Wilt u zelf een daisy-speler kopen, neem dan eerst contact op met uw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar vergoedt de Daisy-speler voor mensen met een visuele of motorische handicap.


Dienstverlening Landelijk Loket aangepast-lezen

Het landelijk Loket aangepast-lezen heeft boeken, kranten en tijdschriften in gesproken vorm, in braille te leen en in digitale vorm. Meer dan 50.000 boektitels en 400 kranten en tijdschriften. De materialen worden gratis per post verstuurd naar uw huisadres. Het lenen van gesproken boeken is gratis, voor gesproken kranten en tijdschriften wordt een abonnementsbijdrage in rekening gebracht.
De materialen zijn bedoeld voor blinden, slechtzienden, maar ook voor mensen met een motorische handicap, spierziekte, reuma, Parkinson, afasie, dyslexie.
Kortom voor ieder die vanwege een handicap of vanwege de gevolgen van ouder worden niet meer op de gebruikelijke manier kan lezen.
Catalogi zijn in diverse leesvormen (gesproken, braille, grote letters) beschikbaar.

Voor meer informatie over de dienstverlening van het Loket aangepast-lezen
Telefoon Loket aangepast-lezen: 070 – 33 81 500

--------------------------------------------------------------------------------
Informatie
Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met Bibliotheek Hardenberg,
Telefoon 0523 – 270271 of info@bibliotheekhardenberg.nl

1 opmerking:

Hetty Odenthal zei

Beste Jan,

Wat goed, dat je deze blogspot hebt gemaakt met jullie activiteiten. Wij nemen aan dat dit Ding 24 is. En aangezien wij niet verder gaan dan Ding 23, krijgen we graag uitleg hoe we in Wierden tot een vergelijkbaar geheel kunnen komen. Uiteraard op basis van vriendendienst ;-)

Wij willen dit ook voor Nederland Leest. Was het ook jullie bedoeling om dit ook hiervoor te gaan gebruiken?

Hartelijke groetjes van Ruud Brons en Hetty Odenthal