vrijdag 26 september 2008

Nationale Krakercompetitie


Inschrijving open Nationale Krakercompetitie
Op 31 oktober begint de Nationale Krakercompetitie, de internetzoekwedstrijd vanuit de bibliotheken, NRC Handelsblad, Overheid.nl en Google. Wie de vraagstukken in de vier wekelijkse ronden het beste oplost via het internet, wint een weekend Istanbul. Deelnemers uit de branche zijn ook welkom! De inschrijving is geopend.

Initiatief van de openbare bibliotheek
De zoekwedstrijd op internet wordt dit jaar voor de zesde keer georganiseerd door de Vereniging van Openbare Bibliotheken in samenwerking met Overheid.nl, NRC Handelsblad en Google. De competitie trekt ieder jaar duizenden enthousiaste deelnemers uit binnen- en buitenland, die als individu of in een team kunnen deelnemen. Er zijn aantrekkelijke prijzen te winnen zoals een reis voor 2 personen naar Istanbul, geldprijzen voor teams en rondeprijzen.

Pittige vragen
Iedere wekelijkse ronde bestaat uit zeven vragen, die bedacht zijn door een team van bibliothecarissen en andere zoekprofessionals. Zij lieten zich inspireren door de vragen die ze in de praktijk tegenkomen, zowel aan de balie als via diensten als Al@din. De vragen zijn niet bepaald simpel, prikkelen de verbeelding, gaan over allerlei interessegebieden en confronteren de deelnemer met onvermoede internetbronnen.

Voorbeeld krakervraag

In 2002 werd in dagbladen melding gemaakt van een nieuw ontdekt springaapje in Zuid Amerika. De ontdekker, een bioloog, vernoemde het aapje naar Prins Bernhard. De apensoort waartoe deze aap behoort, die van de springaapjes, staat ook bekend onder een andere naam. Deze naam komt uit een taal van een volk uit de Andes. In de taal van dit volk betekent dit woord echter geen aap.
Vraag: Wat is in deze taal het woord voor aap?

Geen opmerkingen: