maandag 22 september 2008

Boekenwurm 16

Boekenwurm 16
Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg


Plezier beleven aan lezen is heel belangrijk. Zeker als je net leert lezen. Illustraties vervullen daarbij een sterk ondersteunende rol. Ze helpen om de tekst beter te kunnen begrijpen.
In de boeken voor beginnende lezers (eerste leesboekjes) zie je ook een combinatie van plaatjes en het verhaal. Het lukt schrijvers om met weinig en makkelijke woorden toch een verhaal te maken.
Een paar voorbeelden.

In de serie Strips voor beginnende lezers zijn o.a. verschenen:
De pet van Jet, door Els van Egeraat
Jet heeft een verzameling petten, hoeden en mutsen op haar kar gelegd die door de wind worden weggeblazen. De hoofddeksels komen bij verschillende mensen terecht. Een heks vindt een toverhoed, een prinses een kroontje, een bakker een bakkersmuts, enz. Aan alle hoeden en petten hangt een label met “Jet”. Daarom brengt iedereen ze terug naar Jet.



Vuur van Tuur, door Mark Janssen
Als de draak Tuur met zijn vuur een dure vaas kapot maakt, wordt hij naar zijn hok gestuurd, maar hij is zo boos dat hij wegloopt. Als Koen en Kaat hem in het kasteel zoeken. Tuur is niet in het bos, maar ze vinden hem wel in de dierentuin. Net als alle dieren zit Tuur hier opgesloten; Koen en Kaat laten alle dieren los en Tuur mag weer mee naar het kasteel.



Het boek van de doos, door Maria van Eeden
Een samenleesboek. Op de linkerbladzijden staat een klein verhaal (om voor te lezen) over een doos waar iets leuks in zit. Ties zit op de doos en Bo moet raden wat erin zit. Rechts naast het verhaal twee losse woorden met plaatje. Het woord “doos” staat op elke bladzijde.



Het boek van het ei, door Maria van Eeden.
Het verhaal aan de linkerkant gaat over een geheimzinnig ei. Giel vindt een ei, maar van welk dier is het? Mooi vierkant boekje om samen te lezen.



Een tent in de tuin, door Vrouwke Klapwijk
Daan en Pien slapen in een tent in de tuin. Daan hoort een vreemd geluid. Hij maak t Pien wakker en samen gaan ze op onderzoek uit.
Vrouwke Klapwijk heeft ook eerste leesboekjes geschreven over Bas:
Bas en het zwem-abc, Bas gaat op voetbal, Bas vindt de schat.



Sus en Jum, door Joke van Leeuwen
Joke van Leeuwen maakt leuke gekke boeken met veel fantasie in de verhalen, boekfiguren en tekeningen. Twee kinderen, één groot en één klein gaan naar buiten op verkenning, nemen een koe mee naar huis en bouwen daar een feestje. Met woorden van een lettergreep.

Geen opmerkingen: