donderdag 8 januari 2009

Boekenwurm 2009-2

Boekenwurm 2009/2
Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

Paul van Loon is al 25 jaar kinderboekenschrijver.
Hij is bij kinderen vooral bekend om zijn boeken over De Griezelbus en Dolfje Weerwolfje.

Paul van Loon’s eerste kinderboek in 1983 was Boven op tante Agaat, een boekje voor beginnende lezers. Sindsdien heeft hij meer dan 90 boeken geschreven. Van Loon schreef eerst voor beginnende lezers, maar is later ook voor oudere kinderen gaan schrijven.



Zijn grote doorbraak komt als het eerste deel van de Griezelbus verschijnt in 1991. In de loop van de jaren verschenen zes delen in deze reeks. Het zesde deel werd ook als film uitgebracht. Nieuw is deel 7. Ondertussen verschenen er ook delen in een andere reeks: Dolfje Weerwolfje. Die werden minstens zo populair als de Griezelbusboeken.
De meeste boeken van Paul van Loon zijn griezelig, gek of humoristisch of een combinatie daarvan. Dat is precies het genre waar hij zelf ook van houdt. In zijn eigen jeugd was dit type boeken voor kinderen nauwelijks verkrijgbaar. Diverse boeken zijn inmiddels ook als luisterboek of op daisyrom verschenen.
Het werk van Paul van Loon is al jaren zeer populair bij de Nederlandse Kinderjury. Al negen keer won hij een prijs van de Nederlandse Kinderjury.

Griezelbus deel 7:
Als Onnoval op een vollemaannacht gewond raakt, wordt hij ontvoerd door de Griezelbus. Hij komt in een woonwagenkamp terecht waar vreemde figuren rondlopen. Zij noemen zichzelf de Reizigers. In zijn koortsdromen ziet hij gezichten die hem vaag bekend voorkomen: een meisje met zwart haar, kinderen met doorlopende wenkbrauwen en Ferluci. Vanuit de andere werkelijkheid echoot zijn stem in Onnovals spitse oren.

Andere boeken van Paul van Loon voor 9 tot 12 jaar: Paniek in de leeuwenkuil, De Grijpgrip, Vampier in de school en Nooit de buren bijten.

Dolfje Weerwolfje
Midden in de nacht wordt Dolfje wakker. De maan schijnt in zijn kamer. Het is een bijzondere nacht. Morgen is zijn verjaardag. Zeven, denkt Dolfje. Eindelijk ben ik zeven jaar. Dan schrikt hij zich rot. Hij krijgt opeens overal haar. Zijn handen en voeten zijn poten geworden. En hij heeft een staart. Dan komt Timmie binnen. 'Ik wil dit niet,' zegt Dolfje. 'Misschien gaat het vanzelf over,' zegt Timmie. 'Jij hebt makkelijk praten,' gromt Dolfje. 'En als het niet overgaat? Wat dan?'

Boeken in deze serie: Dolfje Weerwolfje; Volle maan; Zilvertand; Weerwolvenbos; Het nachtmerrieneefje; Dolfjes dolle vollemaannacht (prentenboek); Niet bijten, Dolfje; Boze drieling; Weerwolvenfeest; Weerwolfgeheimen; Dolfje sneeuwwolfje (bundeling). Boeken voor 6 – 9 jaar.

Meer titels van Paul van Loon voor 6 -9 jaar:
Foeksia de miniheks, Foeksia en de toverschaatsen, Meester Kikker, Sam Schoffel, meesterspeurder, en Wat ritselt daar?

Boeken voor beginnende lezers, die pas opnieuw zijn uitgegeven in de serie “Lees! Met Paul van Loon”:
Boven op tante Agaat: Tante Agaat komt op bezoek. Willie wil haar niet binnenlaten. Want tante Agaat doet altijd gemeen. Ze knijpt Willie...
Wat hoor ik daar? Beer hoort wat op het dak. Zou het een spook zijn? Hij haalt haas en muis uit bed. Ze gaan op zoek.


Bang voor een Eng? Tom en Lien lopen in het bos. In het bos zit een Eng. Tom is heel bang, maar Lien niet.


Tot slot nog een prentenboek dat past bij het winterweer:
Een zwembroek in de sneeuw. Als Benjamin beer opstaat trekt hij zijn zwembroek aan, want hij wil gaan zwemmen. Hij stapt naar buiten en ziet allemaal witte vlokken vallen. Het is erg koud! Dan komt Vikkie vos eraan: muts op, sjaal om, met zijn slee. Samen gaan ze sleeën: steeds harder en harder totdat ze op een bobbel stuiten. Benjamin vliegt van de slee en valt met zijn neus in de sneeuw. Hij vindt de winter maar niks en gaat liever zwemmen. Als Vikkie door het ijs zakt, denkt Benjamin niet langer na.





Geen opmerkingen: