maandag 5 januari 2009

Databanken

Digitale info

De bibliotheek beschikt over meerdere internet pc's. Hiermee kunt u het internet op en de catalogi raadplegen, maar de pc's geven ook toegang tot digitale databestanden:

LiteRom
De LiteRom biedt bijna 65.000 recensies die vanaf 1900 zijn verschenen in Nederlandse en Vlaamse dag-en weekbladen. LiteRom is HET medium bij uitstek voor wie snel en adequaat achtergrondinformatie zoekt over Nederlandse literatuur.
Alleen in te zien in de bibliotheek.

LiteRom Wereldliteratuur
De LiteRom Wereldliteratuur is een unieke verzameling recensies en interviews over niet-Nederlandstalige literatuur. Deze zijn eerder gepubliceerd in diverse Nederlandse en Vlaamse dag –en weekbladen, van Margriet tot Vrij Nederland.
Alleen in te zien in de bibliotheek.

FictieRom
De FictieRom biedt een overzicht van ruim 65.000 Nederlandse, in het Nederlands vertaalde en buitenlandse romans en verhalen die sinds 1983 zijn verschenen. Bij elke titel is een beknopte beschrijving en een korte recensie opgenomen. Zoeken is mogelijk op onderwerp, genre, auteur, willekeurige woorden en combinaties daarvan.
Alleen in te zien in de bibliotheek.

UittrekselBank
De UittrekselBank bevat ruim 1400 uittreksels van voornamelijk Nederlandse literaire werken en meer dan 150 schrijversportretten. Deze databank biedt tevens 4000 verwijzingen naar uittreksels in uittrekselboeken.
Daarnaast bevat de UittrekselBank ruim 450 “snuffelteksten”. Dat zijn beknopte samenvattingen van literaire werken en informatieve teksten over Nederlandse en buitenlandse auteurs.
Alleen in te zien in de bibliotheek.

UittrekselBank jeugd
De UittrekselBank jeugd bevat uittreksels van jeugdboeken en auteursportretten van jeugdschrijvers. Deze zijn speciaal voor jongeren geschreven.
De uittreksels bevatten een samenvatting, een bespreking van onderwerp, titel, opbouw, personages en stijl. Het bevat een schat aan informatie voor werkstukken en leesdossiers.
Alleen in te zien in de bibliotheek.

Actuele DocumentatieBank Jeugd
De Actuele DocumentatieBank Jeugd biedt informatie over meer dan 250 onderwerpen voor spreekbeurten en werkstukken. Van Barbie tot allerlei diersoorten. De informatie bestaat uit: artikelen uit kranten en tijdschriften, foto’s, fragmenten uit een boek, links naar websites en verwijzingen naar boeken, cd’s, dvd’s en video’s in de bibliotheek.
Alleen in te zien in de bibliotheek.

Krantenbank
De Krantenbank biedt full text artikelen van de Volkskrant, NRC Handelsblad,Trouw, Het Parool, Algemeen Dagblad (vanaf 1991), De Telegraaf en Het Financieele Dagblad.
Alleen in te zien in de bibliotheek.

Tijdschriftenbank
De Tijdschriftenbank biedt full text artikelen van Vrij Nederland, Opzij, Quote, Elsevier, FEM Business en Psychologie Magazine.
Alleen in te zien in de bibliotheek.

Consumentengids
Deze site bevat alle tests vanaf 1998 tot en met de voorlaatste consumentengids.
Alleen in te zien in de bibliotheek.

Zorg en Welzijn Almanak
De Zorg en Welzijn Almanak is een fulltext databank met ruim 1100 medische onderwerpen en zo’n 300 algemene onderwerpen als voorzieningen, wet -en regelgeving en praktische informatie over het dagelijks leven. Verder worden ruim 15.000 organisaties beschreven en zijn duizenden literatuurverwijzingen opgenomen.
Alleen in te zien in de bibliotheek.

Keesings Historisch Archief
Keesings Historisch Archief vormt een zeer compleet naslagwerk van de hedendaagse wereldgeschiedenis. In maandelijkse afleveringen worden de belangrijkste gebeurtenissen en feiten in alle landen systematische gepresenteerd. Het bestand bevat artikelen vanaf 1946.
Alleen in te zien in de bibliotheek.

Publiekwijzer
In de Publiekwijzer kunt u zoeken naar boeken, tijdschriften en andere bronnen. Er kan o.a worden gezocht in de PiCarta en de Nederlandse Centrale Catalogus. De NCC bevat de bibliografische gegevens en de vindplaatsen van circa 14 miljoen boeken en bijna 500.000 tijdschriften in meer dan 400 bibliotheken in Nederland.
Alleen in te zien in de bibliotheek.

De Overheid
Deze site is de wegwijzer naar informatie en diensten van alle overheden.

De Telefoongids
Zoeken naar de telefoonnummers van zowel particulieren als bedrijven.

Gemeente Hardenberg
De site van de gemeente zelf.

Het Financieele Dagblad
Hier kunnen de artikelen van het Financieele Dagblad online worden ingezien.
Alleen in te zien in de bibliotheek.

Levende Boeken
Levende boeken zijn geanimeerde en in sommige gevallen ook interactieve prentenboekenfilms. Leuk en ook leerzaam voor kleine kinderen, die kijkend naar Levende Boeken opvallend veel nieuwe woorden leren, zoals onderzoek van de Universiteit Leiden heeft uitgewezen.
Alleen in te zien in de bibliotheek.

NS Reisplanner
Het digitale spoorboekje.

Van Dale Woordenboeken
Hier zijn online de Nederlandse, Engelse, Franse, Duitse en Spaanse woordenboeken van de Van Dale in te zien.
Alleen in te zien in de bibliotheek.

Wet Werk en Bijstand
Alle informatie over de algemene bijstand, bijzondere bijstand en de langdurigheidstoeslag.

WMO
Wmo-INgang geeft u een overzicht van het totale aanbod van wonen, zorg, welzijn en vrije tijd in de gemeente Hardenberg. Hier kunt u instanties en voorzieningen vinden die op genoemde terreinen actief zijn.

Geen opmerkingen: