zaterdag 24 januari 2009

Boekenwurm 2009-4

Boekenwurm 2009 nr.4

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

De voorleesdagen zijn inmiddels voorbij.
Maar het voorlezen blijft gezellig en van belang voor de ontwikkeling van kinderen, ook als ze nog niet kunnen lezen.
Daarom: Voorlezen, doe het elke dag.

Deze week uit de prentenboeken-toptien de boeken voor kinderen vanaf ongeveer 3 tot 4 jaar:

De Lamboeroe, door Diana Kimpton
Een eenzaam lammetje wil een 'maaa' en wordt prompt gevonden door een kinderloze kangoeroe. Ze zijn helemaal gelukkig met elkaar tot het lammetje merkt dat het er anders uitziet dan de kangoeroes. Maar als hij springveren onder zijn poten doet en zijn 'maaa' een witte, wollen deken omslaat, herkennen ze elkaar niet meer als moeder en kind. Nadat ze springveren en wollen deken afgelegd hebben, "zien ze er weer uit zoals ze eruit horen te zien".
Het lammetje is bij dat hij de enige LAMBOEROE in de wereld is.

Eén muisje kan geen optocht zijn, door Lida Dijkstra
Willemijn wil een optocht zijn, maar dat kan niet in je eentje. Boos gaat ze een blokje om op haar step. Ze heeft niet in de gaten dat steeds meer dieren aansluiten in haar optocht. Als ze thuiskomt en tegen haar moeder klaagt dat ze zich verveeld heeft, zien we op een uitklappagina de feestelijke optocht van alle dieren. Een grappig telboek, ook te gebruiken bij optocht-feesten als carnaval.

Broertjes, door Mylo Freeman
In dit prentenboek vertelt de ik-figuur, een bruin jongetje, over zijn kleine broertje.
Dat broertje pakt zijn speelgoed af, aapt alles na en begrijpt nog niet van zijn spelletjes. Bovendien mag hij bij mama op schoot en krijgt alle aandacht. Toch kan grote broer hem niet missen en vindt hij hem best lief.

Balotje op vakantie, door Yvonne Jagtenberg
Als Balotje met haar ouders op vakantie gaat naar een ander land, maakt ze zich zorgen of daar wel een vriend voor haar is om mee te spelen. Onderweg op een parkeerplaats ontmoet ze een jongetje dat een andere taal spreekt. Toch spelen ze fijn samen en begrijpen ze elkaar prima. Blij verrast is Balotje als blijkt dat het vriendje in hetzelfde vakantiepark verblijft.

Waar is papa? Door Marianne Witvliet
Elke dag doen papa en Lotje dit leuke spelletje. Maar… op een dag vergeet papa het. Hij gaat zomaar naar zijn werk! Lotje is boos. Ze gaat op zoek naar papa om het spelletje te doen. Ze gaat naar het grote gebouw waar hij werkt en stapt de kamer binnen waar papa aan het vergaderen is en roept: “Koekoek”

Geen opmerkingen: