vrijdag 23 januari 2009

Boekenwurm 2009-3

Boekenwurm 2009 nr.3

Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg


Van 21 tot 31 januari is de aandacht in de bibliotheken, op scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven extra gericht op het voorlezen aan jonge kinderen.
Veel ouders vragen zich misschien af “Kan ik al gaan voorlezen als mijn peuter nog maar anderhalf jaar is” Ja hoor, dat kan.
Samen plaatjes bekijken, benoemen wat je ziet, wat de kinderen op de foto’s of tekeningen doen. Er zijn prentenboeken met duidelijke platen over dagelijkse dingen en bezigheden. Opstaan, aankleden, boodschappen doen enzovoort. Met boeken leren kinderen de wereld ontdekken, ze leren nieuwe woorden (ook al praten ze zelf nog niet zoveel) en begrippen.
Voorlezen prikkelt ook de fantasie, en is vooral heel gezellig. Samen knus op de bank of op de rand van het bed voor het slapen gaan.
Bij de bibliotheek kunt u boeken lenen; voor kinderen is dat gratis.

Voor de voorleesdagen is een prentenboeken-toptien gemaakt.
Deze week de boeken uit de toptien voor de jongste kinderen.

Aankleden met Fien en Milo, door Pauline Oud
Konijn Fien en muis Milo willen samen buiten spelen. Fien moet zich eerst nog aankleden. Zij weet niet goed wat ze zal aantrekken. Ze kan kiezen uit drie hemdjes, drie jurkjes en drie paar schoenen. Als Fien zich heeft aangekleed en klaar is om naar buiten te gaan, heeft Milo zich intussen uitgekleed.

Mijn trui, door Audrey Poussier
Een haasje wil zijn trui niet aan: hij is te klein, hij prikt en is stom.
Elke dag komt er een dier voorbij die de trui past, en hem prima vindt: een kip, een schaapje, een ezel. Ze hebben er veel plezier om , en dan wil het haasje zijn trui toch graag terug.

Welterusten Dikkie Dik, door Jet Boeke
O, wat is Dikkie Dik moe! Maar telkens als hij zich wil oprollen in zijn mandje, hoort of ziet hij wat. En nieuwsgierig als hij is, wil hij natuurlijk wel weten wat er aan de hand is. Maar zo komt Dikkie Dik natuurlijk nooit in slaap! Pas als alle raadsels zijn opgelost, kunnen Dikkie Dik en de kinderen die dit verhaal lezen hun ogen dicht doen. Welterusten, Dikkie Dik!

Muis in het ziekenhuis, door Lucy Cousins
Muis heeft haar been gebroken en moet naar het ziekenhuis. Haar been moet in het gips en ze blijft een nachtje slapen. In het ziekenhuis vindt ze een nieuw vriendinnetje. En iedereen die op bezoek komt, neemt een cadeautje mee. Ze leert op krukken lopen en dan mag ze mee naar huis.

Anton kan toveren, door Ole Könnecke
Anton heeft een echte, zij het iets te grote, toverhoed en gaat op pad om zijn kunsten te laten zien. De boom wegtoveren lukt niet, die is te groot. Eerst maar eens oefenen met iets kleiners: een vogeltje. Anton tovert, de hoed zakt over zijn ogen, en… de vogel is weggetoverd! Daar komt Lucas aan. Lucas gelooft niet dat Anton kan toveren. ‘Kan je echt niet,’ zegt Lucas. ‘Kan ik echt wel,’ zegt Anton, ‘ik tover jou weg!’ Anton tovert, de hoed zakt over zijn ogen, en… Lucas is weggetoverd! Het allerleukste van het voorlezen van dit verhaal, naast de prachtige illustraties, is dat kinderen zien wat Anton niet ziet, namelijk dat het vogeltje wegvliegt en Lucas gewoon doorloopt. Ondertussen hebben de kinderen wel door hoe Anton tovert.
“Anton kan toveren” is het prentenboek van het jaar 2009, en staat tijdens de voorleesdagen extra in de belangstelling.

Geen opmerkingen: