maandag 21 december 2009
Academica debutantenprijs
De vijf genomineerden voor het beste literaire fictiedebuut - de Academica Debutantenprijs 2010 - zijn bekend. De nominatiejury heeft uit de 72 ingezonden Nederlandse en Vlaamse fictiedebuten vijf kanshebbers geselecteerd. De hoofdprijs bestaande uit de Academica Award en 15.000 euro wordt in september 2010 voor de vijftiende keer uitgereikt.
Alle door de uitgeverijen ingezonden boeken in de categorie oorspronkelijk Nederlandstalig fictiedebuut, zijn uitgegeven tussen 1 oktober 2008 en 30 september 2009. De jury heeft na een voorselectie- een longlist van 16 titels - de onderstaande vijf debuten geselecteerd. Enkele eerdere winnaars van de prijs waren Anna Enquist (1994), Erwin Mortier (2000) en Marieke van der Pol (2007). Vorig jaar won Ricus van de Coevering met zijn boek Sneeuweieren.
De nominaties voor 2010 zijn:
Paul Baeten Gronda Nemen wij dan samen afscheid van de liefde (De Bezige Bij)
Ellen Heijmerikx Blinde wereld (Nieuw Amsterdam)
Stine Jensen Dokter Jazz (Anthos)
Michiel Klein Nulent De tram van half zeven (Contact)
Joost Vandecasteele Hoe de wereld perfect functioneert zonder mij (Arbeiderspers)
Publieksprijs
Vanaf heden tot en met augustus 2010 brengen lezers hun stem uit op wat volgens hen het beste debuut van Nederland is. De winnaar wordt in september 2010 bekend gemaakt. De werkwijze, waarin een vakjury de voorselectie doet en de lezers de winnaar bepalen, is uniek voor een literaire prijs. Vakjury
De vakjury bestaat uit:
* Casper Markesteijn (voorzitter) schrijver, recensent en publicist
* Marijke Arijs literair vertaler en recensent bij Standaard der Letteren
* Brigitte Raskin schrijver
* Kees Snoek schrijver en hoogleraar Nederlandse literatuur aan de Sorbonne te Parijs
* Pauline Slot schrijver
Historie
Sinds de instelling van de Academica Debutantenprijs in 1995 werd deze achtereenvolgens toegekend aan:
* Anna Enquist voor haar roman 'Het Meesterstuk' in 1995
* Russel Artus voor zijn roman 'Zonder Wijzers' in 1996
* Marco Kamphuis voor zijn roman 'De Medische Encyclopedie' in 1997
* Jessica Durlacher voor haar roman 'Het Geweten' in 1998
* Mirjam Boelsums voor haar roman 'Slangen aaien' in 1999
* Erwin Mortier voor zijn roman 'Marcel' in 2000
* Bas van Putten voor zijn roman 'Doorn' in 2001
* Joyce Roodnat voor haar roman ''t Is zo weer nacht' in 2002
* Harmen Wind voor zijn roman 'Het Verzet' in 2003
* Esther J. Ending voor haar roman 'Na Valentijn' in 2004
* Lucette ter Borg voor haar roman 'Het cadeau uit Berlijn' in 2005
* Gerbrand Bakker voor zijn roman 'Boven is het stil' in 2006
* Marieke van der Pol voor haar roman 'Bruidsvlucht' in 2007/2008
* Ricus van de Coevering voor zijn roman ‘Sneeuweieren’ in 2009
Organisatie
De Academica Debutantenprijs is een gezamenlijk initiatief van Stichting Perspektief, financieel adviescentrum Academica, Gemeente Dordrecht en de Nederlandse Bibliotheek Dienst/Biblion.
maandag 14 december 2009
Zoeken naar materialen
Zoeken in de Aquabrowser
Rechtsboven in het scherm vindt u de Aquabrowser.
Deze catalogus werkt net als Google: u typt een woord in en er komt een resultaat.
U hoeft zich hierbij vooraf niet af te vragen of u op schrijver, titel of trefwoord wilt zoeken, u begint gewoon.
In dat resultaat kunt u dan daarna wel verder gericht zoeken , door de verfijnopties rechts van de resultatenlijst te gebruiken. U klikt op een van de opties (bijvoorbeeld: Materiaal > Boek) en u krijgt dan binnen die eerste zoekopdracht alleen de boeken gepresenteerd.
U kunt hier dus direct beginnen met zoeken en daarna gericht verder zoeken naar het resultaat dat u wenst.
Deze manier van zoeken heeft als voordeel dat je in één zoekactie vele bestanden doorzoekt en dat je direct kunt beginnen met zoeken. Daarom staat het zoekscherm van deze catalogus ook prominent rechtsboven op onze homepage.
Maar er is ook nog een andere manier van zoeken, die met name voor bibliotheekmaterialen wel handig kan zijn:
Zoeken in de Bicatcatalogus
De Bicatcatalogus is onze basis-bibliotheekcatalogus. Hierin zitten de beschrijvingen van alle materialen van de bibiotheek (boeken, tijdschriften, dvd’s, etc.) en gegevens van de exemplaren. Veel van onze klanten zoeken graag in deze catalogus.
Hier moet men wel eerst een keuze maken tussen bijvoorbeeld schrijver, titel of trefwoord.
Deze catalogus is beschikbaar via onze website > bibliotheek > catalogi. Op deze pagina kunt u kiezen voor de bicatcatalogus van uw vestiging.
Voor meer informatie over onze catalogi, kijk op onze website.
Mijn gegevens / Verlengen
Vroeger kon je via de knop Mijn gegevens direct de Bicatcatalogus in. Dat kan niet meer, als u de Bicatcatalogus wilt gebruiken, kan dat via de hierboven beschreven zoekweg.
Boekenwurm 2009-34
Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg
Spannende boeken voor ongeveer 11 jaar en ouder
Serie Fluisteraars, door Hans Kuyper.
De serie heeft 4 delen: De fluisterkelders, Walviseiland, Woud van de wind, Operatie Noorderlicht
Stel je voor dat je altijd en overal gefilmd wordt. Ben je dan veilig? En ben je dan nog wel vrij? Hans Kuyper schreef een boekenreeks over een wereld vol beveiligingscamera’s. Een serie vol actie en avontuur, maar ook over onze maatschappij.
De verhalen spelen in de toekomst waarin de mensen nergens onbespied blijven. Er hangen overal camera’s en iedereen heeft een chip in zijn/haar arm en is zo overal te volgen. De enige plek waar de mensen nog vrij zijn, is in het geheime ondergrondse gangenstelsel van de fluisteraars. In het eerste boek ontdekt Lev de fluisterkelders, hij komt daar Roz tegen en samen gaan ze op zoek naar de ouders van Lev. Zij zijn fluisteraars en er wordt gezegd dat ze naar Ijsland zijn gegaan. Daar is men nog vrij.
En vanuit Ijsland willen de fluiteraars vechten tegen de camera’s en de chips in de rest van Europa. Lev en Roz krijgen in het tweede deel Walviseiland hulp om naar Ijsland te gaan. Maar wie is er te vertrouwen en wie niet? Komen ze levend en wel in Ijsland aan? Als ze eindelijk op het spoor zijn van de ouders van Lev, en dan lijkt het pas echt goed mis te gaan in Woud van de wind als Roz Lev ook nog in de steek laat.Tot op het laatste moment in Operatie Noorderlicht vraag je je af of het nog goed komt met de fluisteraars. De boeken zijn wel apart te lezen, omdat er wordt uitgelegd wat er al gebeurd is.
Bloed van de papaver, door Anneke Wiltink
Jorre en Roos zijn met oom Noud mee op een reis door Uretan. Als Roos in het Klooster van Djampha het beeldje van de godin Gilhra aanraakt, wordt ze opgepakt. De vakantiestemming slaat daarna om. Nadat ze in de bergen verdwaald zijn, komen ze terecht bij het Paleis van Dhulan. Ze worden als eregasten onthaald, maar Roos en Jorre hebben al snel door dat er iets gaande is in het paleis. Spannend detectiveverhaal, vol heldendaden, gastvrijheid, drugssmokkel en ceremonies, waarin de papaver een belangrijke rol heeft. Er zijn nog 2 spannende boeken over Jorre en Roos: Het gebarsten kompas, De verboden vallei.
Aangespoeld, door Anna Woltz
Tomas is pas een paar uur op het eiland Kavos wanneer het avontuur van zijn leven begint. Het half-Griekse meisje Nika neemt hem mee naar het strand. Ze weten niet wat ze zien als er een meisje aanspoelt.haar favoriete baai: een eenzaam strand met heftige golven en puntige rotsen. Een meisje met bloedende schrammen en gebarsten lippen. Tomas en Nika willen hulp inschakelen, maar het meisje maakt duidelijk dat ze geen dokter wil, geen ouders en zeker geen politie. In het geheim proberen Toma en Nika het mysterie op te lossen. Hoeveel is er waar van de verhalen van het aangespoelde meisje? Nog meer boeken met mysteries door Anna Woltz: Onweer, en Tien dagen in een gestolen auto.
donderdag 10 december 2009
Boekenwurm 2009-33
Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg
Leespluimen
De Leespluim van de Maand, kortweg de Leespluim, is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen, tot stand gekomen op initiatief van het vaktijdschrift Leeskraam, in samenwerking met een breed platform van kinderboekenliefhebbers en leesbevorderaars.
Een aantal leespluimen 2009 op een rijtje.
Wie?, door Guido van Genechten
“Wie?", vraagt de giraf op het omslag. "Wie heeft een neus die zo lang is als een slang?" De slang is er naast getekend. Het grootste deel van de slang staat op een pagina die je kunt uitklappen en dan zie je... een olifant. Wat is het geval? Het laatste stukje van de slang is tegelijk onderdeel van de slurf van een olifant. En wat hebben een varken en een vlinder hetzelfde? Zo maken peuters kennis met 14 heel verschillende dieren, die toch iets met elkaar gemeen hebben.
Konijn uit de hoed, door Annette LeBlanc Cate
Rob is goochelaar en Kootje het konijn helpt hem. Ze zijn dikke maatjes. Elke zaterdag treden ze op straat op voor enthousiast publiek. Op een dag raken ze elkaar bij een voorstelling kwijt. Nu is Kootje helemaal alleen. Hoe moeten hij en Rob elkaar ooit terugvinden in het lawaai en alle drukte?
Wie knipt de tenen van de reus, (samengesteld) door Jan Smeekens
Gedichtjes voor de allerkleinsten van makkelijk naar moeilijk. Van eenvoudig rijmpje tot ‘echt’ gedicht, in een boek dat meegroeit met het niveau van peuters en kleuters. Over zoemende bijtjes, het Kiele Kiele Kereltje, stampende voetjes, lichtjes in je ogen, samen in bad, gel in je haar, een schaap met slaap, de eerste veter, verstoppertje spelen, mompelversjes en de lekkerste koekjes.
Een ballon voor opa, door Annemiek Neefjes en Alice Hoogstad
De opa van Tara (ca. 4 jaar) is overleden. Tara voelt zich raar, ze moet de hele tijd aan opa denken. Ze stelt haar ouders vragen over dood zijn. De antwoorden die vader en moeder geven in het verhaal zijn goed doordacht. De gedachten van Tara zijn ook goed verwoord. Het gevoel van ontreddering, de eerste momenten nadat ze gehoord heeft dat opa is overleden, is mooi beschreven. Dit voorleesboek is bedoeld voor rouwverwerking en is daarvoor zeker goed te gebruiken. Hoe Tara zich voelt en met welke vragen ze zit, zal voor kleine en iets oudere kinderen herkenbaar zijn.
Welterusten sterren, door Anu Stohner en Henrike Wilson. Beer Bruna is overdag stukken actiever dan zijn vriendjes. Alleen 's avonds wordt hij trager en trager, dus ook met het naar bed gaan. Hij wil geen verhaaltje, maar wel het 'Welterustenspel'. Samen met papa en mama beer zegt hij alles en iedereen (op rijm) welterusten, Heerlijk 'knuffel-prentenboek' om voor te lezen voor het slapen gaan.
maandag 23 november 2009
Boekenwurm 2009-32
Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg
Leespluimen
De Leespluim van de Maand, kortweg de Leespluim, is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen, tot stand gekomen op initiatief van het vaktijdschrift Leeskraam, in samenwerking met een breed platform van kinderboekenliefhebbers en leesbevorderaars.
Een aantal leespluimen 2009 op een rijtje.
Telfeest, door Jaak Dreesen en Soetkine Aps
Groot formaat telboek voor wie van tellen en van feestjes houdt. Het gaat over een klein konijn (ik-figuur) dat altijd telt: sokken, stoeptegels, vogels, bomen, auto's, etc. Wanneer hij jarig is, telt hij uitnodigingen, ballonnen en kaarsjes. Er komt geen einde aan tellen. Een prentenboek, waarin een heleboel te zien is.
Agent en boef, door Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer
Boef is voor de zoveelste keer ontsnapt. Hij heeft alle lijm van de school gestolen en de kinderen en de juf aan het schoolplein vastgeplakt. Natuurlijk wil Agent Boef pakken. Zal hem dat lukken? Een stoer prentenboek.
Spin op sokken, door Ted van Lieshout en Sieb Posthuma
Vrolijke, grappige gedichten met bijzondere tekeningen over cijfers en tellen: over één spin, drie paarden, zeven peren etende heren, negen schelpen, dertien eendjes en zesentwintig parelmoeren knoopjes.
Stadsmuis en veldmuis, door Kathrin Schrärer
Stadsmuis komt logeren bij Veldmuis en maakt kennis met het leven op het land. Als Veldmuis een bezoek aan de stad brengt, merkt ze dat ook zij niet alles van de andere omgeving even mooi of prettig vindt. Ze leren graag elkaars wereld kennen, maar zijn blij naar hun eigen plekje te kunnen terugkeren. Een sfeervol prentenboek, waarin kinderen ook het verschil stad-platteland duidelijk gemaakt wordt.
De kleren van Sinterklaas, door Paul Biegel en Sanne te Loo
Anouk weet het zeker: Sinterklaas komt bij haar logeren! Zij heeft op de logeerkamer zijn koffer gezien en Sints kleren zaten erin. Haar klasgenootjes kunnen haar bijna niet geloven en mama wil eigenlijk geen antwoord geven op haar vragen. Anouk blijft de gebeurtenissen op de logeerkamer echter nauwgezet volgen en op een avond ontdekt ze dat Sinterklaas zich daar echt aan het aankleden is.
http://www.bibliotheekhardenberg.nl/
Boekenwurm 2009-31
“Lees en weet” is een serie boeken voor kinderen in groep 3 en 4 met boeken om te lezen, maar ook om iets te leren over een onderwerp.
Er zijn meer eenvoudig informatieve boeken voor beginnende lezers.
Piraat Graat; over piraten en de zee, door Daniëlle Schothorst
Piraat Graat is de baas op zijn schip. Hij vindt een schatkaart. Hij gaat op zoek gaat naar de schat en beleeft allerlei avonturen. Met informatie over piraten en de zee en knutseltips. (Lees en weet)
Op reis met Lot en Luuk, door Arend van Dam
De vader van Luuk en Lot gaat op reis. Luuk en Lot missen hem. Toch leren ze nu veel over reizen en andere landen. (Lees en weet)
Bah, pootjes; over kleine beestjes, door Bies van Ede
Jan speelt in de tuin en ontdekt allemaal kleine beestjes. Hij besluit ze te vangen en in een glazen bak te zetten. Deze bak zet hij dan in de kamer. Dat vindt zijn moeder echter niet zo'n goed idee. Boekje uit de serie 'Lees en weet', een serie samenleesboeken waarin een verhaal en informatie gecombineerd worden. Voor de kinderen die net beginnen te lezen is er een verhaal , voor de kinderen die al ervaring hebben, kunnen de informatie over kleine beestjes met griezelige poten, lezen.
Vandaag ben ik een …… ridder, piraat, prinses, indiaan, tovenaar, of zwarte piet, door Vivian den Hollander
Een serie boeken met informatie over ridders, piraten, prinsessen enz., maar ook met verhalen (waarvan kinderen soms zelf de afloop kunnen bedenken) en vooral ook knutsel- en verkleedtips.
Prof in de dop
Allerlei informatie over een onderwerp op een speelse wijze aangeboden.
De kinderen worden bij het onderwerp betrokken door opdrachtjes, zoals in het deeltje over water “Schrijf eens een hele dag op hoeveel water je gebruikt.”
De titels in de serie “Prof in de dop”: Water, Boom, Dino, Heelal, Insect en Vogel.
Een jaar rond … de boerderij, de bouwwerf, het piratenschip, dinosaurussen
Een serie prentenboeken en met informatie en grote zoekplaten per maand.
Zo kunnen kinderen zien en leren wat er elke maand gebeurt op de boerderij enzovoort. Er is ook een serie informatieve prentenboeken waarin kinderen per uur kunnen zien, beleven en leren wat er zoal op een dag gebeurt in bijvoorbeeld een voetbalstadion of een luchthaven: De klok rond ….. in een voetbalstadion, op een luchthaven, op een station, in een dierentuin, in een stad.
http://www.bibliotheekhardenberg.nl/
vrijdag 20 november 2009
Boekenwurm 2009-30
Voor jongeren is er een nieuwe serie boeken, de serie “Slash”.
Slash- boeken zijn boeken van bekende jeugdboekenschrijvers met het waargebeurde levensverhaal van een jongere. In nauwe samenwerking en vanuit interviews zijn de verhalen tot stand gekomen. Er zijn 5 delen verschenen.
De gelukvinder door Edward van de Vendel / Anoush Elman
Hamayun zit in Havo 4 en werkt mee aan de voorstellingen van het schooltoneel. Hij schrijft een stuk over zijn eigen verleden. Over het dagelijkse leven in Kaboel, en de grappen die hij uithaalt met zijn vriendjes. Over de nacht dat de Taliban zijn vader gevangen nemen. Over de vlucht van het gezin, over de lange tocht die hij met zijn ouders en jongere broer en zusje moet ondernemen, voordat hij in Nederland terecht komt. Hier lijkt een toekomst mogelijk. Maar mogen ze wel blijven? Dit verhaal is opgezet als een verzameling filmpjes uit het leven van een zestienjarige jongen. Vanuit de Nederlandse-en-tegelijk-niet-Nederlandse Hamayun zien we niet alleen een kindertijd in oorlogsjaren, maar ook een jeugd in het bonte Nederland.
Edward van de vendel heeft voor dit boek een prijs gekregen: De glazen globe.
Voor jou 10 anderen, door Mirjam Oldenhave/Cynthia van Eck
Tot haar twaalfde woont Cynthia in een illegaal kindertehuis, waar ze met haar halfbroer Frankie direct na haar geboorte door haar moeder is achtergelaten. In een kleine flatje woont mama Riet met haar dochter en ongeveer tien andere kinderen. Naar school mag Cynthia niet en lezen en schrijven kan ze niet. Op een dag worden de kinderen door hulpverleners weggehaald en ondergebracht bij pleeggezinnen en instellingen. Cynthia mist de andere kinderen en probeert contact met hen op te nemen.
Alles is weg, door Anke Kranendonk/Lieke Kranendonk
In een raamvertelling waarin Fae de hoofdpersoon is, staat de jongen Muis centraal, omdat hij omkomt door een noodlottig ongeval. Beiden maken deel uit van een hechte vriendengroep met kinderen die elkaar kennen van de kleuterschool en die met hen meegroeit. De tieners leiden een intens leven en vooral Muis en zijn vriend Billy zoeken steeds naar nieuwe gevaarlijke uitdagingen. Na het ongeluk gaat iedereen op zijn eigen manier met het verdriet om.
Hou van mij, door Corien Botman /Yasmine van Leur
Monisha en haar jonge moeder zijn onafscheidelijk, tot haar moeder verliefd wordt. Opeens moet Monisha de liefde delen met een stiefvader en later ook nog met twee halfzusjes. Als haar moeder duidelijk kiest voor haar nieuwe gezin, gaat ze ervandoor. Ze komt terecht in een ‘wegloopmeidenhuis’ van jeugdzorg. De liefde en aandacht die ze zoekt bij talloze jongens vindt ze vooral bij Lewis. Maar hij heeft een vriendin, een pasgeboren baby en gaat bijna trouwen. Zal hij echt voor Monisha kiezen? Of kiest Monisha voor een baby, net als haar moeder toen die zeventien was?
Als niemand kijkt, door Marjolijn Hof /Iris Kuijpers
Julia heeft bijna haar hele leven gedanst. Maar de balletopleiding die ze volgt valt haar steeds zwaarder. Doorzetten of opgeven? Ze moet een besluit nemen.
http://www.bibliotheekhardenberg.nl/
woensdag 18 november 2009
Nederland Leest
Gezellig was het die avond, de 17e november, in de Gramsberger bibliotheek! Een twintigtal lezers, de meesten lid van de plaatselijke leeskringen, kwam hier bijeen voor de jaarlijkse boekbespreekavond rond Hella Haasse's Oeroeg. Het boek, dat dit jaar centraal stond in Nederland Leest.
De discussie, aan de hand van een aantal vragen, werd gehouden in kleine groepjes , om daarna in de grote groep elkaars mening te horen. Maar eerst was er koffie met originele Indonesische spekkoek.
http://www.bibliotheekhardenberg.nl/
dinsdag 10 november 2009
Expositie cursisten Leonarda van Eijk
Wat voorop staat is dat het “kijken” wordt ontwikkeld. Als de cursist dat beheerst wordt verder gegaan met verschillende technieken, om erachter te komen wat het beste bij de cursist past.
Ieder mens is verschillend en daar probeert Leonarda zo goed mogelijk op in te spelen.
Inspiratie wordt gevonden dicht bij huis, maar bijvoorbeeld ook in andere landen, of in interesses van mensen. De eerste paar lessen geven een basis: schetsen met houtskool en pastel, waarbij het “kijken” wordt geoefend, zoals het onderscheid tussen licht en donker. Daarna is het schilderen op doek aan de beurt en is er aandacht voor de kleurenleer. Alle schildertechnieken komen aan bod en al schilderend komt men erachter waar de voorkeuren liggen.
De tentoongestelde werken geven deze variatie goed weer: zo zijn er stillevens, portretten, abstracte werken, figuratieve doeken rond mens, dier en natuur. De doeken zijn uitgevoerd in olieverf of acryl en er zijn ingelijste tekeningen in houtskool en pastel.
De schilderlessen worden gegeven in Atelier 364, gevestigd in “Huize Groot Landzicht” aan de Langewijk 364 in Dedemsvaart. Meer informatie over de lessen en over kunstenaar Leonarda van Eijk is te vinden op haar eigen website: http://www.leonardavaneijk.nl/
De expositie in de bibliotheek loopt tot en met 16 december 2009.
donderdag 5 november 2009
Boekenwurm 2009-29
Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg
Beren zijn geliefd als dieren in een prentenboek, of het nou een knuffelbeer is, een “echte” beer , of een grappig getekende beer. Beren zijn herkenbaar, aandoenlijk, lekker zacht, en soms een beetje eigenwijs of stout.
De boeken over Kleine Beer en Grote Beer zijn misschien wel bekend. Veel kinderen kennen ook Lars de kleine ijsbeer van de boeken of de films. Maar er zijn er nog meer.
Kleine Beer gaat logeren, door Judith Koppens
Kleine Beer krijgt een briefje van Big. Die vraagt of kleine Beer komt logeren. Daar heeft kleine Beer wel zin in! Hij begint meteen zijn koffertje te pakken. Kleine Beer wil van alles meenemen. Maar heeft hij dat echt allemaal nodig?
Vrolijk prentenboek dat door herkenbaarheid en herhaling goed aansluit bij de belevingswereld van een peuter. De gestileerde, zwartomlijnde tekeningen in heldere kleuren, zijn van een grappige eenvoud en nodigen uit tot aanwijzen en benoemen.
Balotje en de beren, door Yvonne Jagtenberg
Balotje heeft een heleboel beren. Dan krijgt ze van haar tante die veel op reis is, een beer uit een ver land en met maar één oog. Balotje moet tante beloven goed voor de beer te zorgen. Als Balotje hem in bed wil stoppen, blijkt dat niet te lukken. Haar hele bed ligt al vol met beren! Dan zoekt Balotje een plekje voor alle beren: bij oom Ben, bij oma, en ook tante krijgt er een aantal mee. Die avond gaat Balotje tevreden naar bed, met alleen de lieve beer met het ene oog.
Allemaal de liefste, door Sam MacBratney en Anita Jeram
Drie beertjes worden elke avond door een van hun ouders ingestopt met de woorden: 'Jullie zijn de liefste beertjes van de hele wereld.' Ze willen weten hoe hun ouders dat weten, er kan er toch maar een de allerliefste zijn? Alle drie maken ze zich zorgen: een van hen heeft een donkere snoet, de tweede is een meisje en de derde is de kleinste. Papa verzekert hen dat ze voor hem 'allemaal de liefste' zijn. De prenten stralen vooral veel gezinswarmte en geborgenheid uit.
Welterusten sterren, door Anu Stohner
Beer Bruna is overdag stukken actiever dan zijn vriendjes. Alleen 's avonds wordt hij trager en trager, dus ook met het naar bed gaan. Hij wil geen verhaaltje, maar het 'Welterustenspel'. Samen met papa en mama beer zegt hij alles en iedereen welterusten. Heerlijk 'knuffel-prentenboek' om voor te lezen voor het slapen gaan.
En nu lekker slapen, Sam, door Amy Hest en Anita Jeram
Een sfeervol vierkant prentenboek over het ritueel van het gaan slapen van beertje Sam die door zijn moeder naar bed wordt gebracht. Het bestaat uit: voorlezen, lekker instoppen, een beetje melk en vooral veel nachtzoenen. Buiten is het herfst en binnen geven de beren elkaar liefde en geborgenheid. . Er komen veel herhalingen voor in de tekst die begrijpelijk is voor het jonge kind.
http://www.bibliotheekhardenberg.nl/
Boekenwurm 2009-28
Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg
Het is inmiddels volop Herfst. Een leuk seizoen, vooral voor kleuters, om eikels, kastanjes en bladeren te zoeken. Over de herfst zijn prentenboeken gemaakt en verhalen om voor te lezen geschreven. En dan zijn er ook nog boeken met tips om te knutselen met dingen die buiten te vinden zijn.
Anton en de blaadjes, door Ole Konnecke
Anton is blaadjes aan het harken en bijna klaar. Hij ziet nog een laatste blaadje vallen. Daar moet hij achteraan. Zijn vrienden Lucas, Gina en Nina willen hem wel helpen het blaadje te pakken te krijgen.
Veel kinderen kennen Anton wel van “het prentenboek van het jaar”: Anton kan toveren.
Ook Olivier gaat een blaadje achterna:
Wat nu, Olivier, door Phyllis Root
Het is herfst en mama en papa beer zijn bezig in de tuin. Beertje Olivier speelt rondom het huis. Dan ziet Olivier een mooi geel herfstblad en rent er achteraan. Pas als hij het blad niet meer ziet, krijgt hij in de gaten dat hij verdwaald is. Eerst gaat Olivier heel hard huilen, maar als dat niet helpt, zet hij het op een brullen. Mama en papa beer brullen terug en zo vindt Olivier de juiste weg naar huis. Prentenboek met het beertje Olivier en zijn omgeving in herfsttinten.
Ik wil iets heel moois geven, door Jonathan Emmett
Als het buiten nat en koud is, blijft Mol het liefst onder de grond. Maar hij mist zijn vriendjes. Hoe kan hij bij ze komen? Mol besluit een gang naar Konijn te graven. Onderweg ontmoet hij Eekhoorn en Egel, die ook graag bij Konijn op bezoek willen. Ze nemen alle drie iets mee, maar het cadeau van Mol is wel het allermooiste!
Prentenboek met grote platen in herfstkleuren
De herfstkleuren kom je ook tegen in het prentenboek
Noten, door Paula Gerritsen
Het is herfst, en Muis gaat op zoek naar noten voor haar wintervoorraad. Dieren als Meeuw en Haas en de schapen waarschuwen dat er storm op komst is, maar Muis hoort hen niet. Als de storm op z'n heftigst is, kan Muis zich niet langer staande houden en valt onder een boom in slaap. De volgende dag zijn alle noten verdwenen en teleurgesteld en zonder noten gaat ze terug naar haar holletje, waar haar een grote verrassing wacht!
Herfst in het bos, door Vivian den Hollander
"Herfst in het bos" is een boek vol weetjes en knutselideeën over de herfst voor binnen en buiten. Tips om bladeren te drogen, een leuke herfstwandeling te maken, herfstversieringen als slingers, eikelmannetjes, informatie over eekhoorns en paddestoelen en nog veel meer.
http://www.bibliotheekhardenberg.nl/
maandag 19 oktober 2009
Nederland Leest 2009 - Programma
Speciaal voor Nederland Leest heeft de bibliotheek een aantal activiteiten georganiseerd.
23 oktober t/m 20 november: Uitdelen boekjes Oeroeg gratis aan alle leden van de bibliotheken
30 oktober: Cabaret Voorstelling ‘Heel Nederland leest Oeroeg’ door Rop Janze:
In deze cabaretvoorstelling gaat Janze in op de belangrijkste thema’s uit hett boek: op de proef gestelde vriendschappen, cultuurverschillen, ongelijkheid, volwassen worden en elkaar niet kunnen vergeten.
Rop geeft de inhoud van Oeroeg niet helemaal prijs. Het is immers de bedoeling dat zijn hele publiek Oeroeg leest of herleest! Maar ook dat lezers over het boek praten. ‘Heel Nederland leest Oeroeg’ is een programma vol humor en ontroering, herkenning en verrassing, muziek en poëzie, verhalen en interactie met het publiek. Kijk op: http://www.ropjanze.nl/
Entree: €5
Aanvang: 20.00uur
Locatie: Podiumplein LOC Hardenberg
17 november:Discussieavond in de bibliotheek van Gramsbergen
Gratis
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Voorstraat 1, 7783 AL Gramsbergen
Gratis
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Veenstraat 1, 7776 BE Slagharen
18 november:Discussieavond in de bibliotheek van Dedemsvaart
Gratis
Aanvang: 19.30 uur + filmvertoning
Locatie: Gentiaanstraat 2, 7701 ES Dedemsvaart
19 november:Discussieavond in de bibliotheek van Bergentheim
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Stationsweg 22, 7691 AR Bergentheim
20 november:Discussieavond in de bibliotheek van Balkbrug
Gratis
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Kruizingastraat 17,7707 BW Balkbrug
Gedurende de hele periode van Nederland Leest wordt de film Oeroeg in de bibliotheken van Dedemsvaart en Hardenberg gedraaid. Kom en kijk mee!
dinsdag 13 oktober 2009
Open Leer Centrum Hardenberg
deelnemers zelfstandig, in hun eigen tempo en op hun eigen niveau en onder
begeleiding kunnen werken en oefenen. Het open leercentrum is te vinden in de
studieruimte van de bibliotheek op de eerste verdieping van het LOC in
Hardenberg.
Voor alle vragen op het gebied van taal, rekenen, omgaan met de computer, opkomen voor
jezelf en voorbereidingen op examens kunt u terecht bij het OLC. De cursisten zijn voor
het grootste deel mensen die reeds één of meerdere cursussen volgen en die zich verder
willen bekwamen via het open leercentrum. Het open leercentrum is een aanvulling op
het bestaand cursusaanbod voor laaggeschoolde Nederlandstalige en anderstaligen. Er
wordt gewerkt volgens een open formule ‘deelnemers kunnen vrij komen’. Iedere cursist
volgt zijn/haar training.
Openingstijden
Het open leercentrum is open op maandag en donderdag van 9.30 uur tot 12.00 uur,
dinsdag en vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur en te vinden in het LOC Hardenberg.
Meer weten?
Voor meer informatie kunt u telefonisch of schriftelijk contact opnemen met Ingrid Visser
van het OLC via 0523-267 340 of per mail ivisser@deltion.nl . U kunt ook langskomen bij
het loket van het Deltion College op het werkplein van dinsdag t/m donderdag van 9 tot
14.00 uur.
Ook de medewerkers van de bibliotheek vertellen u graag meer over de mogelijkheden!
http://www.bibliotheekhardenberg.nl/
maandag 5 oktober 2009
Boekenwurm 2009-27
Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg
Een smakelijke kinderboekenweek, van 7 – 17 oktober, met vooral lekker leesvoer.
Piet en Riet, door Martine Letterie
Piet en Riet zijn twee koks. Zij koken soep en saus bij de vis. Als Paul komt, eet hij dit op en later eet hij ook nog pap van Piet. Als hij weg wil, past hij niet meer door de deur. Voor beginnende lezers.
Hiep hiep hiep voor haas, door Erik van Os
Haas wil een feestje bouwen voor zijn verjaardag. Het plan om daar een grote koek (= taart) voor te bakken mislukt: Kip is niet thuis, dus geen ei; Koe is er ook al niet, geen melk; enz. Thuis wacht hem gelukkig een grote verrassing! Deel uit een serie Eerste leesboekjes: 'Muis en zo'
Het geheim van de snoepfabriek, door Selma Noort
De ouders van Meda willen een oude familiefabriek nieuw leven inblazen. Maar dan moeten ze wel het recept hebben van de beroemde ´zuchtjes´, een speciaal soort snoepjes. Meda krijgt het recept in handen, maar de andere snoepfabrikanten zetten alles op alles om dat terug te krijgen!
Plaza Patatta: serie door Nanda Roep
Plaza Patatta, zo zal het restaurant heten. Een heel bijzonder restaurant, speciaal voor kinderen. Luna en Lotte verheugen zich op de opening, maar ze maken zich ook grote zorgen: hun vader is de kok, terwijl hij helemaal niet kan koken! Zo wordt verteld in het eerste deel uit de serie Een geheim luik.
Inmiddels zijn er al verschillende delen met avontuurlijke en gekke verhalen uit het speciale restaurant. Het vierde boek heet De giftige indringer. Luna en Lotte worden geconfronteerd met een onbekend persoon die het eten saboteert: konijnenkeutels in het pannenkoekenbeslag, teennagels in het bladerdeeg en een stuiterbal in de soep. Dit gebeurt sinds hun oma in het restaurant is. Zou oma dit op haar geweten hebben? Luna en Lotte gaan op onderzoek. Andere titels: De gesloten kamer, De geheimzinnige ober.
In dit achtste deel van 'De bende van De Korenwolf' over de familie Maarsen en hun hotel De Korenwolf heeft Pepijn weer flinke ruzie met zijn vader en hij loopt weg. Ondertussen organiseert de familie stiekem een feest voor meneer Goemie die al veertig jaar ober is bij het hotel. Zal de oude knorrepot iets in de gaten hebben?
http://www.bibliotheekhardenberg.nl/