vrijdag 3 oktober 2008

Boekenwurm 17


Boekenwurm 17
Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg


Ieder maand wordt er een Leespluim toegekend aan een boek voor kinderen tot 6 jaar.

De volgende Leespluim gaat naar het prentenboek
Schatje en Scheetje, het 100e boek van Erik van Os en Elle van Lieshout.
Schatje en Scheetje zitten samen opgesloten in de donkerste kerker van Katta Kombe, omdat ze een paar blauwe sokken hebben gestolen bij de sokkensuper! Gelukkig hebben ze elkaar, maar verder is er niets te zien in de grauwe kerker! Scheetje gaat hier, voor zijn Schatje, verandering in brengen: hij haalt (letterlijk) een stukje van de zee en de zon, hij vangt een halve maan en een hele sterrenhemel, en hij ‘plukt’ een appelboom, zodat ze eens wat anders te eten hebben. Hij gaat elke dag uit stelen, brengt iets moois mee en samen hebben ze het goed. Totdat ze worden vrijgelaten! De illustraties in het boek zijn van Mies van Hout.


Andere boeken door het duo Erik van Os en Elle van Lieshout:

Deze dag kan niet meer stuk
Fredje Frot gaat met een vrolijk gezicht naar zee met een kist vol ijzer. Zijn moeder zegt dat hij beter brood en drinken mee kan nemen. Onderweg brengt de kist hem alleen maar geluk om zichzelf te helpen, maar ook andere mensen en zelfs dieren. Zo zit er een sleutel in waarmee hij een deur kan openen, een stang waarmee hij een woeste wolf wegjaagt, een pan waarmee een man soep kan koken waarvan hij ook wat krijgt, etc. Prentenboek met een sprookjesachtig verhaal op vlotlopend rijm. De platen zijn getekend door Mark Janssen.

Marije Tolman heeft de “schilderijtjes” gemaakt in de prentenboekjes van Erik en Elle over Mejuffrouw Muis:
Mejuffrouw Muis aan de Costa del Sol
Mejuffrouw Muis is toe aan een vakantie en gaat samen met haar poedel Lucebert en een koffer vol spullen met de bus naar de Costa del Sol! Daar krijgt ze te maken met veel regen, een prachtig zwemparadijs en gelukkig ook zon en heel veel lekker eten. Mooi verhaal op rijm over vakantie voor kinderen, voor volwassenen zijn de grapjes over de Costa del Sol, de volle bus en de regen.




Mejuffrouw Muis en haar heerlijke huis
In dit prentenboekje vindt mejuffrouw Muis samen met haar poedel Lucebert een huis dat ze helemaal naar haar zin inricht.




Mejuffrouw Muis in het ziekenhuis
Klein prentenboek over Mejuffrouw Muis die bijna in een muizenval loopt. Nu is haar staart gebroken en moet ze een weekje in het ziekenhuis blijven.






Erik en Elle hebben samen ook boekjes voor de lezers in groep 3 gemaakt:
Boer Jan in de pan
Boer Jan maakt soep en wil er vlees in. De big, kip, vis en koe willen niets afstaan. Net als boer Jan zelf, als reus Rein soep komt eten. Met ui, biet, peen, tijm, kaas en wijn maken ze een smakelijke soep.





Wee wee wee punt muis punt en el
Muis wil een man en zoekt er een via 'ie meel'.

En nog 93 boeken met originele verhalen en versjes, waar kinderen en hun ouders, oppassen, meesters en juffen veel plezier mee kunnen beleven.




,

Geen opmerkingen: