vrijdag 3 oktober 2008

Persbericht 3 oktober 2008

De bibliotheek voor 0- tot 4-jarigen

Onlangs heeft peuterspeelzaal Madelief uit Hardenberg een bezoek gebracht aan de bibliotheek. Voor de peuters betekende dit vooral een kennismaking met het gebouw en met de prentenboeken voor hun leeftijd.
Het prentenboek "Eendje in de regen" met Kiki in de hoofdrol kreeg speciale aandacht. Stagiaires van het Alfa College hadden gezorgd voor een verteltafel rond het boek.
Na een gezamenlijke introductie, met platen van het eendje Kiki in het vertelkastje, hadden de peuters en de ouders elk een eigen programma.
De peuters keken rond in de peuterhoek, werden voorgelezen en gingen boekfiguur Kiki mooi inkleuren.
De ouders kregen elders in de ruimte voorlichting over het belang van voorlezen, juist voor deze doelgroep.

Voorlezen: plezier voor twee!

Vooral als je zelf nog niet kunt lezen, is het knus en vertrouwd om samen te genieten van een boek. Voorlezen is een activiteit waarbij kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken en hun taalvaardigheid vergroten.
Het begint al bij baby’s als zij spelen met boekjes en luisteren naar wat erbij wordt verteld. Later beginnen zij erbij te brabbelen en wijzen dingen aan. Peuters kunnen al kleine verhaaltjes aan. Zo wordt de belevingswereld van een kind steeds groter. Bovendien hebben kinderen die vroeg vertrouwd raken met boeken, een voorsprong bij het leren lezen.

Voorlezen kan altijd en overal. Niet alleen voor het slapen gaan – al is dat een goed rustmoment op de dag- maar ook in de trein, bij de kapper of in de wachtkamer van de dokter.
Als een kind ziek is, verdrietig is of andere emoties te verwerken heeft kan een verhaal daarbij ondersteunen.
In de bibliotheek kunnen ouders terecht voor deskundig advies op het gebied van geschikte kinderboeken.
Zolang de voorraad strekt is de “Voorleesgids” verkrijgbaar, met veel tips voor leuke voorleesboeken voor 0- tot 4-jarigen.

Geen opmerkingen: