vrijdag 10 oktober 2008

Persbericht 7 oktober

PERSBERICHT
Stichting Openbare Bibliotheken Hardenberg
7 oktober 2008

Nederland Leest
Van 17 oktober tot en met 14 november gaat de jaarlijkse campagne Nederland leest van start. In 2006 stond het boek “Dubbelspel” van Frank Martinus Arion centraal en vorig jaar was dat “De gelukkige klas” van Theo Thijssen.
Dit jaar draait het om het boek “Twee vrouwen” van Harry Mulisch.
In 1975 werd het boek voor het eerst uitgegeven en het is in 1979 door George Sluizer verfilmd.
De speciale editie van “Twee vrouwen” is voor bibliotheekleden vanaf 16 jaar gratis af te halen vanaf 17 oktober in elke bibliotheekvestiging.

Over Twee vrouwen
Laura is op weg naar Nice om haar moeder te begraven. Door haar man verlaten omdat ze geen kinderen kan krijgen, begint zij een relatie met een vrouw, Sylvia. Deze vrouw begint op haar beurt een stiekeme relatie met de ex-echtgenoot van Laura. Mulisch verweeft de fatale liefde tussen de twee vrouwen met de klassieke noodlotsdrama’s van Orpheus en Oidipoes.
Om dit boek en het thema op creatieve wijze onder de aandacht te brengen hebben de Overijsselse bibliotheken theatergroep Sonnevanck gevraagd een voorstelling te maken naar het boek. Deze voorstelling, getiteld “Verlaten”, wordt in twee Hardenbergse bibliotheken opgevoerd. “Verlaten” is een collage van tekst, gedichten en muziek van o.a. Mulisch, Gorter, Campert, Robert Long en Karin Bloemen. Deze drie elementen volgen elkaar in snel tempo op.
Na de voorstelling is ruimte voor discussie naar aanleiding van het boek. In drie andere bibliotheken is eveneens een discussie-avond gepland.

Lezing Rita Spijker
In het kader van “Nederland leest” organiseert Bibliotheek Slagharen op 28 oktober een schrijversavond met Rita Spijker. Zij is in 1957 geboren in Slagharen en heeft tot nu toe twee boeken geschreven die door de pers en de lezers zeer enthousiast zijn ontvangen. In 2006 debuteerde zij met “Kreukherstellend”, een boek waarvan al meer dan 50.000 exemplaren zijn verkocht. Haar tweede roman “Tussen zussen” , is inmiddels ook een verkoopsucces.


Programma Nederland leest:

Bibliotheek Slagharen 28 oktober, 20.00 u. Schrijversavond met
Rita Spijker
Bibliotheek Gramsbergen 4 november,20.00u. Discussie-avond
Bibliotheek Hardenberg 7 november,20.00u. Theater + discussie
Bibliotheek Dedemsvaart 12 november,20.00u. Theater + discussie
Bibliotheek Bergentheim 13 november,20.00u. Discussie-avond
Bibliotheek Balkbrug 14 november,20.15 u. Discussie-avond
Voor de activiteiten in Slagharen, Hardenberg en Dedemsvaart geldt een toegangsprijs van €2,-. Kaartjes kunnen vooraf worden gehaald in de bibliotheken of op de avond zelf.

Informatie-avond Mindfulness
Op 29 oktober is er in de bibliotheek in Hardenberg een informatie-avond over “Mindfulness: met aandacht leven”. Het Engelse begrip “mindfulness” is in het Nederlands het best te vertalen als “opmerkzaamheid” of “aandacht”. De term mindfulness raakt steeds meer ingeburgerd in het Nederlandse taalgebruik.
Mindfulness duidt op leven met aandacht voor het hier en nu. Dit lijkt gemakkelijk, maar we leven heel vaak “op de automatische piloot”, we zijn druk en doen de dingen met routine. Vaak zijn we vooral met het verleden bezig of met de toekomst. Daardoor glipt de dag ons soms door de vingers. Daarnaast kan ons drukke leven met veel stress allerlei klachten met zich meebrengen.
Door met milde aandacht aanwezig te zijn in het hier en nu, ontstaat een groter bewustzijn en kunnen we leren anders en beter om te gaan met de diverse “weersomstandigheden” in het leven, zoals momenten van stress, spanning, pijn en ongemak.
In samenwerking met RIAGG Zwolle organiseert de bibliotheek deze avond, die vrij toegankelijk is en start om 20.00 u. Belangstellenden kunnen zich van te voren aanmelden (telefonisch via 0523-270271, per e-mail : info@bibliotheekhardenberg.nl of bij de balie van de bibliotheek in het LOC).

Meer informatie is te vinden op de website van de Hardenbergse bibliotheken, www.bibliotheekhardenberg.nl

-einde persbericht-


Voor meer informatie:
Iena Redeker
Educatie en Maatschappij,
Bibliotheek Hardenberg
0523-280014/270271

Geen opmerkingen: