dinsdag 21 oktober 2008

Persbericht 20 oktober 2008

PERSBERICHT
Stichting Openbare bibliotheken Hardenberg

Mindfulness in de bibliotheek : een open geest tegen stress
Op woensdag 29 oktober is er in de Openbare Bibliotheek Hardenberg (in het LOC-gebouw aan de Parkweg) een informatieavond over “Mindfulness”.
Deze levensvisie, waarbij je leert gebeurtenissen en gedachten zonder oordeel te bekijken, is erg in opkomst. Menigeen zal zich afvragen waar het hier om gaat. In het Nederlands kan het begrip het best worden vertaald als “opmerkzaamheid” of “aandacht”.
Mindfulness duidt op leven met aandacht voor het hier en nu. Dit lijkt gemakkelijk, maar we leven heel vaak “op de automatische piloot” , we zijn druk en doen de dingen met routine. Vaak zijn we vooral met het verleden bezig of met de toekomst.Daardoor glipt de dag ons soms door de vingers. Bovendien kan ons drukke leven met veel stress allerlei klachten met zich meebrengen.
Wanneer we ons meer bewust zijn van het hier en nu kunnen we leren anders en beter om te gaan met de diverse weersomstandigheden in het leven, zoals momenten van stress, pijn en ongemak.

Met aandacht aanwezig zijn kan worden geleerd door training en oefening.
De inleiders Chris te Riele en Leon van der Meer van RIAGG Zwolle vertellen wat mindfulness is en zullen u informeren over de verschillende cursussen waarin het ontwikkelen van mindfulness centraal staat.

De avond begint om 19.30 uur (dus niet zoals eerder aangekondigd om 20.00 uur). Vanaf 19.15 is er koffie/thee. De toegang is gratis.

Vanuit het GIP (Gezondheids Informatiepunt) van de bibliotheek zal met enige regelmaat een activiteit als deze worden georganiseerd.

Expositie schilderijen
In de bibliotheek te Hardenberg (LOC-gebouw) is tot eind november een dubbel-expositie met schilderijen van Wilna Salomons en Janneke Slot. De expositie wordt gehouden op de 1e verdieping van de bibliotheek, die te bereiken is via de grote trap naar het Café-plein. Bovenaan links is de ingang van de bibliotheekbovenverdieping. Ook via de parkeergarage is deze bibliotheekruimte bereikbaar met de lift naar de 1e verdieping.
Wilna Salomons heeft haar hele leven al getekend en geschilderd, het is haar met de paplepel ingegoten. Ongeveer 12 jaar geleden is Wilna bij Jan Oosting lessen gaan volgen en doet dat nog steeds met veel plezier. Ook Janneke Slot is zelf begonnen met aquarelleren (in 1990), maar had na een tijdje het gevoel dat er weinig groei in haar werk zat. Ook zij is toen lessen gaan nemen bij Jan Oosting in atelier "de Bente" in Hardenberg, en doet dat nog steeds. Van beide zijn er vooral portretten te zien, met daarnaast nog wat ander werk. Bij de gezamenlijke expositie is hun werk naast elkaar gehangen. Hoewel ze ieder een eigen stijl hebben, passen de schilderijen goed bij elkaar. De schilderijen zijn eventueel te koop en tot eind november tijdens de openingsuren van de bibliotheek te bekijken.
Wilna Salomons
Wilna Salomons werkte als freelance etaleur, waarvoor zij een opleiding heeft gevolgd. Daarnaast is zij in het bezit van een diploma voor binnenhuisarchitect. Op dit moment is Wilna fulltime thuis bij haar gezin met een tweeling van bijna 5 jaar. Wilna schildert momenteel voornamelijk portretten, waarvan er nu een aantal in de bibliotheek tentoongesteld worden. Daarnaast schildert ze graag landschappen aan de hand van vakantiefoto’s. Tevens heeft ze een serie kinderschilderijtjes gemaakt onder de naam ‘ieniemienekes’, waarbij de boerderij centraal staat.
Janneke Slot
Janneke Slot is werkzaam in het onderwijs. De meeste schilderijen die zij momenteel maakt zijn in acryl. De laatste tijd heeft ze veel (fragmenten van) bloemen geschilderd op vrij groot doek, maar ze schildert ook portretten, stillevens of gebouwen. Haar inspiratie haalt ze uit de natuur, mensen, en kijken naar kunst.


.

Geen opmerkingen: