maandag 6 oktober 2008

Boekenwurm 19

Boekenwurm 19
Met medewerking van de Openbare Bibliotheken Hardenberg

4 oktober is Dierendag met extra aandacht voor de huisdieren.
Er zijn veel boeken over (huis)dieren.
Informatieve boeken, ook voor de jeugd, over het omgaan met en verzorging van dieren.
Maar ook prentenboeken en leesboeken over kinderen en hun liefde voor dieren.

Drie prentenboeken over dieren:
De Kinderboerderij, door Betty Sluyzer
Voorlezen over de dieren van de kinderboerderij wordt extra leuk met de peuterraadseltjes in dit boek. Met daarnaast een tekst op rijm, diergeluiden en illustraties van volwassen én jonge dieren zorgt het boek voor veel plezier voor dreumes en peuter.

Pissebed Fred, door Imme Dros.
Bas heeft het er maar moeilijk mee. Iedereen in de klas heeft een huisdier, maar hij niet omdat hij in een flat woont. Gelukkig woont oma (omama) in een huis met een tuin. En in die tuin, onder een steen, vindt Bas een pissebed. Hij noemt hem Fred en zorgt geweldig goed voor hem. Fred mag overal mee naartoe, maar als Bas na de logeerpartij bij oma weer naar huis gaat, mag Fred niet mee. Gelukkig zorgt oma goed voor Fred. Met aandoenlijke kleurrijke tekeningen van Harrie Geelen.

Ik wil een hond, door David Larochelle
Als een jongetje zeurt om een hond, vindt mama dat niet goed, maar hij mag wel een draak mits hij die kan vinden………… Een grappig prentenboek waarin het jongetje zijn moeder te wijs af is.



Drie leesboeken voor kinderen van de bovenbouw over kinderen die met dieren kunnen “praten”:
De leeuwenjongen, door Zizou Corder
Charlie zijn ouders zijn ontvoerd. Ook Charlie wordt gepakt, maar hij weet te ontsnappen en probeert zijn ouders op te sporen. Hij belandt op een schip dat een drijvend circus is, en hij mag helpen bij de leeuwen. Charlie kan met katachtigen praten en zo komt hij er achter waar zijn ouders zijn. De leeuwen willen hem wel helpen, maar dan moet Charlie de leeuwen uit het circus bevrijden. Een spannend verhaal, dat met dit ene boek nog niet afgelopen is. Er volgen nog 2 delen:De jacht, en De waarheid.

Mokwa, de paardenfluisteraar, door Marieke Nijmanting
Niet zomaar een vrolijk paardenboek. Wel boeiend. Het indianenmeisje Kaokiti krijgt een paard cadeau, maar voor het temmen heeft ze hulp nodig. Alleen Mokwa de paardenfluisteraar zou haar kunnen helpen, maar iedereen is bang voor hem. Kaokiti gaat de berg op waar Mokwa woont. Lukt het haar contact met Mokwa te krijgen en het paard naar haar te leren luisteren?

De Olifantenjongen, door Ellen Tijsinger
Kari woont in een dorp in Kenia; hij wordt weggestuurd, omdat er niet genoeg te eten is. Hij leidt een zwerversbestaan, totdat Nyeri, een jonge vrouw zich het lot van de hongerige Kari aantrekt. Zij werkt op de markt en geeft hem af en toe wat overrijp fruit. Wanneer blijkt dat Kari met olifanten kan praten, helpt zij hem een nieuw leven uitbouwen door hem te laten opnemen in het gezin van haar broer. Daar leert hij lezen en schrijven en kan hij dromen van een toekomst bij de Kenia Wild Service. Voor het schrijven van dit boek is Ellen Tijsinger zelf naar Kenia geweest.

Geen opmerkingen: