maandag 16 maart 2009

Boekenwurm 2009-6

Boekenwurm 2009; nr. 6

Kinderen en echtscheiding
Het zijn niet altijd vrolijke onderwerpen die het thema zijn van kinderboeken.
Soms kunnen boeken helpen om te lezen over iets moeilijks dat je zelf meemaakt. Naar aanleiding van een boek is het soms ook gemakkelijker om er met anderen over te praten. Ook voor kinderen die bijv. niet met echtscheiding te maken hebben, kan het interessant zijn om erover te lezen en daardoor kunnen zij zich soms beter voorstellen hoe vriendjes, vriendinnen, klasgenootjes zich voelen.

Boeken over echtscheiding voor kinderen om voor te lezen of samen te lezen:

Julia heeft twee huizen, door Nicoline Wisse Smit
De ouders van de 6-jarige Julia zijn gescheiden. In dit boek wordt in zes voorleesverhalen uiteengezet wat dit voor haar betekent en hoe zij zich er bij voelt. Ze heeft twee huizen, vindt het moeilijk om soms te kiezen omdat ze de andere ouder geen verdriet wil doen, krijgt te maken met de vriendin van papa en een halfbroertje. Door de opzet van de verhalen en de directe vragen aan de lezer bieden ze veel handvatten om een gesprek met het kind te starten. De gescheiden ouders gaan erg goed met elkaar om en zijn los van elkaar. Zo gunnen ze elkaar een nieuwe relatie en vieren ze gezamenlijk de verjaardag van Julia. De situatie is erg rooskleurig en zal voor veel kinderen en ouders anders zijn.

Ik woon in twee huizen, door Claire Masurel
Stijn woont soms bij zijn pappa (in een riant, oud huis aan het water) en soms bij zijn mamma (in een flat in de stad). Elke keer wordt de situatie bij beide ouders naast elkaar gezet; ook al is die verschillend, het is fijn bij allebei. Prentenboek om voor te lezen en samen te bekijken in de kleuterleeftijd. Goed bruikbaar bij het thema scheiding.

Weekendpapa, door Nelleke Scherpbier
Jesse merkt dat het niet zo goed gaat tussen zijn vader en moeder en dat ze steeds vaker ruzie hebben. Op een avond vertellen zijn ouders dat vader ergens anders gaat wonen. Jesse probeert de scheiding nog tegen te houden door zijn spaargeld beschikbaar te stellen, maar het mag niet baten. Jesse gaat afwisselend bij zijn vader en moeder wonen en praat met ze over zijn gevoelens. Ook op school praat hij met de juf. Prentenboek waarin het thema echtscheiding en de gevolgen voor het kind beschreven worden. Korte vragen bieden een goed hulpmiddel om over het verhaal te praten met kinderen.

Kamil, de groene kameleon, door Daniëlle Steggink
Als de ouders van een kleine groene kameleon gaan scheiden, is hij erg van streek, maar een grote wijze groene kameleon helpt hem om te gaan met de gele wereld van zijn moeder en de blauwe wereld van zijn vader.


Een kleine greep uit de boeken om zelf te lezen over het thema “kinderen en echtscheiding” voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar.

De reis van Lena Lijstje, door Francine Oomen
Lena (12, ik-figuur) gaat op reis omdat ze geen G.N.G. (gelukkig nieuw gezin) wil, iedereen de baas over haar speelt en niemand ooit iets aan haar vraagt. Vanaf ca. 9 jaar.

Boy, een jongen zoals ik, door Camila Fialkowski
In de ik-vorm vertelt de 9-jarige Cas over zijn "stomme" leven sinds zijn ouders zijn gescheiden. Niemand begrijpt zijn (vaak bizarre) grappen en iedereen is boos op hem. Gelukkig kan hij heel goed tekenen en dat troost hem. Als de vriend van zijn moeder hem daarin stimuleert, verandert alles ten goede.

Dumper, door Anke de Vries
Dumper is een zwerfhond wiens leven totaal verandert als hij meegenomen wordt door Lucas. Hij krijgt liefde, verzorging en aandacht. Als de ouders van Lucas gaan scheiden, gaan de dingen veranderen. Alle spullen worden verdeeld. Samen met Lucas woont Dumper doordeweeks bij de moeder van Lucas en in het weekend bij zijn vader. Hij maakt van alles mee: verhuizingen, nieuwe vriendinnen van Lucas’ vader en allerlei ruzies. Via Dumper maak je kennis met de grote problemen die een echtscheiding voor een kind met zich meebrengt. Vanaf ca. 10 jaar.

Het Drakenpad, door Carry Slee
Floortje moet nog erg wennen: zij woont met haar moeder in een nieuw huis en haar vader woont nog in het oude huis. Als troost stuurt hij haar een knuffel, maar deze wordt ontvoerd door een heuse draak. Vanaf ca. 8 jaar.

Mijn ouders gaan scheiden, en ik dan? Door Jacqueline van Swet
Wanneer je ouders gaan scheiden, kun je te maken krijgen met allerlei problemen, In dit boek wordt verteld wat je kunt doen om die problemen op te lossen of minder vervelend te maken. Vanaf ca. 13 jaar.

Ik wil niet kiezen tussen papa en mama, door Daniëlle Vogels en Leo Timmers In dit boek vertellen jongens en meisjes uit negen gezinnen in Nederland en Vlaanderen hoe hun leven veranderde door de echtscheiding van hun ouders. Een bijzonder verslag van een aantal openhartige gesprekken. Voor ouders, opvoeders en kinderen vanaf ca. 12 jaar die te maken krijgen met een scheiding.

Geen opmerkingen: