donderdag 12 maart 2009

Persbericht 12 maart 2009

Boekenweek 11 t/m 22 maart : TJIELP TJIELP – De literaire zoo.

Bibliotheek deelt cadeautjes uit voor nieuwe leden

‘Call me Ishmael.’ Aldus de beroemde openingszin van een van de grote romans uit de wereldlitera-tuur waarin een hoofdrol is weggelegd voor een dier, Moby Dick. Herman Melville is slechts een van de vele literaire schrijvers die het dier een plaats hebben gegeven in hun verhalen of gedichten. Andere beroemde buitenlandse voorbeelden zijn George Orwell (Animal Farm), Julian Barnes (Flauberts papegaai) en J.M. Coetzee (Dierenleven).
Ook in het Nederlandse taalgebied ‘zwemt, draaft, kruipt en sluipt het dier de literatuur binnen’. Zoals Stine Jensen dat zo mooi verwoordt in de door haar samengestelde bundel Voor de dieren – de mooiste Nederlandstalige verhalen over dieren. Ter illustratie nam ze werk op van uiteenlopende auteurs als Hafid Bouazza, Arnon Grunberg, Mensje van Keulen en Helga Ruebsamen. Het dier steelt vaak het hart van de schrijver en de dichter. Zie ook: Mijn leven als hond van Martin Bril, Alle dierenverhalen van A. Koolhaas en Het grote beestenfeest – de beste Trijntje Fops aller tijden van Kees Stip, De geur van een pasgestoomde deken van W.F. Hermans en Dieren van Willem Wilmink.
En dan zijn er de non-fictie auteurs voor wie het dier ronduit een passie is. Denk aan Frans de Waal (Chimpanseepolitiek), Tijs Goldschmidt (Darwins hofvijver) en Midas Dekkers (vrijwel zijn complete oeuvre). Kortom, ‘het dier in proza en poëzie’ verdient het te worden verkozen als thema van de Boekenweek 2009.
Nieuwe leden vanaf 16 jaar die zich tijdens deze Boekenweek laten inschrijven als lid, krijgen een speciaal ledenwerfcadeau. Te weten een feestelijk mapje met een bon voor één exemplaar van het Boekenweekgeschenk, af te halen bij de boekhandel, en als extraatje een Boekenbon van vijf euro.
Het Boekenweekgeschenk is geschreven door Tim Krabbé, en heet “Een tafel vol vlinders”. Midas Dekkers schreef het Boekenweekessay, gettiteld “Piep – een kleine biologie der letteren”.
Extra voordelig naar de dierentuin

Tijdens de Boekenweek kunnen volwassen leden van de bieb extra voordelig naar de dierentuin. Bij het lenen van een boek is er een kortingsvoucher. Dat geeft recht op een korting van 25 % voor maximaal 4 personen bij een bezoek aan een dierentuin van 11 t/m 22 maart.
Hardenbergs Lezersfeest

Zaterdag 28 maart vindt in Theater De Vooveghter het 1e Hardenbergs lezersfeest plaats. Susan Smit presenteert het feest met bijdragen van Kader Abdolah, Marion Pauw , Rita Spijker en muziek en gedichten van Rick de Leeuw (ex-zanger van de Tröckener Keks). Het feest begint om 20.00 uur en in de foyer klink muziek van het Hardenbergs Jazzcombo. Kaarten zijn voor €15,00 incl. garderobe en koffie/thee verkrijgbaar vij boekwinkel Heinink of Theater De Voorveghter.
Het lezersfeest wordt georganiseerd door Boekwinkel Heinink, Theater de Voorveghter en Bibliotheek Hardenberg.

Geen opmerkingen: