dinsdag 3 maart 2009

Voorleeswedstrijd 3 maart Dedemsvaart en Hardenberg

Justin Lambers en Kaylee Groen gaan samen met Daniëlle Meijerink naar de regiofinale van de Nationale Voorleeswedstrijd

Vorige week vond de eerste aflevering plaats van de Hardenbergse ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd 2009.
Daniëlle Meijerink was toen de beste voorlezer volgens de jury.
Dinsdagmiddag 3 maart waren er de resterende twee rondes van de Voorleeswedstrijd binnen de gemeente Hardenberg: één in Hardenberg, in de balletzaal van de Muzerie bij de bibliotheek in het LOC-gebouw, en in één in Dedemsvaart, in het theaterlokaal van Scholengemeenschap “De Zeven Linden”.

Justin Lambers wint in Hardenberg
Justin Lambers van CBS De Bloemenhof heeft in Hardenberg gewonnen. Hij las voor uit “Blauwe plekken” , geschreven door Anke de Vries. Een moeilijk verhaal over een meisje dat door haar moeder mishandeld wordt.
De jury, bestaande uit Janny Hombrink (oud-medewerkster van de bibliotheek),
Ton Rijghard (verhalenverteller) en Cor van Dalen (journalist De Stentor) heeft voor hem gekozen, omdat hij heel duidelijk en op een indringende manier voorlas, waardoor het goed overkwam. Hij had zich goed ingeleefd in het verhaal.
Negen andere leerlingen uit groep 7 of groep 8, die op hun school al kampioen waren geworden, hebben deze middag op hun best voorgelezen: Josefien van der Laan (De Marsweijde), Eva Spijker (De Kastanjehof), Hermke Hamhuis (De Vlinder), Hermienke Mulder (De Morgenster), Leonie Hofsink (Ds. Doekesschool), Tessa Kikkert (OBS Baalder), Jorinda Schoenmaker (‘t Spectrum), Leonie Helthuis (De Kern) en Maaike Palstring (Het Palet).

Foto's Hardenberg:


Kaylee Groen wint in Dedemsvaart
In het theaterlokaal van De Zeven Linden in Dedemsvaart luisterde het publiek aandachtig naar 11 schoolkampioenen. De jury werd gevormd door Jan Uythof (Omroep Reest en Vecht), Leonarda van Eijk (CKV-docent) en Betsy Büter (oud-medewerkster van de bibliotheek). Voorzitter Jan Uythof gaf aan dat het niveau van het voorlezen erg hoog was en het daardoor voor de jury een zware taak was om de voorlezers te beoordelen. Kaylee Groen, leerlinge van De Ark in Dedemsvaart, werd unaniem verkozen tot de beste voorlezer van deze middag. Zij las voor uit het boek “Hoe overleef ik (zonder) liefde” , geschreven door Francine Oomen. De jury was van mening dat zij een inleiding had die goed aansloot bij het verhaal, en dat zij zelf ook echt helemaal “in het verhaal” zat; ze las het voor alsof ze het zelf beleefde. Haar intonatie en voordracht was ook uitstekend.
De 10 andere voorlezers waren : Eva Eker (CNS, Balkbrug), Lian Rosman (Prinses Margriet, Balkbrug), Kimberley van den Berg (Oud Avereest), Marloes Franken (De Langewieke, Dedemsvaart), Svenja de Greef (Groen van Prinsterer, Dedemsvaart), Mendel Nieuwdorp (’t Kompas, Dedemsvaart), Jeffrey Feddema (Het Talent, Dedemsvaart), Puck Oude Velthuis (Rheezerveen), Emmely Kosse (Anton Geerdes, Slagharen) en Ronald Kosse (Wegwijzer, Schuinesloot).
Alle 11 voorlezers kregen een groot compliment van de jury want ,zoals de voorzitter zei: “lezen is een kunst!”

Justin en Kaylee gaan samen met Daniëlle door naar de volgende (regionale) ronde die op 25 maart in Ommen wordt gehouden. Daar strijden de Hardenbergse winnaars om een plaats in de provinciale finale, samen met de winnaars van de gemeenten Dalfsen, Ommen en Twenterand.

De rondes volgend op de wedstrijd op school worden georganiseerd door de bibliotheken. Het is het 16e jaar dat de voorleeswedstrijd wordt gehouden. In 2008/2009 hebben in heel Nederland maar liefst 80.682 kinderen op school deelgenomen.

In Hardenberg deden 31 van de 44 basisscholen mee.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met Stichting CPNB en de Vereniging van Openbare Bibliotheken.



Geen opmerkingen: