maandag 9 maart 2009

Persbericht 6 maart 2009

Boswachter en valkenier vertellen in bibliotheek over roofvogels

Boswachters van Staatsbosbeheer bezoeken in de periode van februari tot april de Overijsselse bibliotheken. De boswachter vertelt kinderen van groep vijf en zes van de basisschool over het thema Roofvogels.
Donderdag 5 maart was boswachter Nico Arkes te gast in Bibliotheek Hardenberg.

Zo’n 60 leerlingen van de Waterinkschool uit Hardenberg luisterden met grote aandacht naar de presentatie van boswachter Nico Arkes. Na een algemeen verhaal over het leven op aarde en het wijzen op de verantwoordelijkheid van iedereen om hier goed mee om te gaan werd het accent gelegd op het thema waar het dit jaar om draait: Roofvogels.

Speciale verrassing

Als speciale gast was valkenier Ruud Sanders uit Stegeren meegekomen, inclusief enkele spectaculaire vogels. De valkenier vertelde over zijn beroep : “je moet hier echt heel veel voor leren, dus niet zomaar aan beginnen!” en dat hij er een dagtaak aan heeft.
Dat hij zijn vogels uitstekend heeft getraind was te merken. Zo zat een sakervalk er de hele ochtend bij op een standaard, terwijl hij niet eens was vastgezet! De kinderen keken ademloos toe hoe de valkenier de ene na de andere indrukwekkende vogel toonde. Hij had naast de sakervalk, die de prooi doodt met zijn snavel, een woestijnbuizerd bij zich en vertelde dat deze vogel de prooi met zijn krachtige klauwen doodt.

De grootste uil van Europa

De spanning werd opgebouwd: eerst was de kerkuil aan de beurt. Deze vogel met zijn prachtige verentooi en zwarte ogen jaagt ’s nachts. Een verschil met de grote Canadese oehoe, die gele ogen heeft. Dat betekent dat hij juist overdag jaagt.
Hilariteit was er wanneer de vogels af en toe wat uitwerpselen op de vloer lieten vallen.
Alsof het nog niet genoeg was kwam de grootste uil op de handschoen van de valkenier zitten: de Europese oehoe. Deze heeft oranje ogen en jaagt in de schemering. Zijn vleugels kunnen een spanwijdte bereiken van 1.80 m. Zeer indrukwekkend, vooral toen de enorme vogel zijn vleugels een paar keer uitsloeg.
Enkele leerlingen van AOC De Groene Welle schoven nog even aan en een jarige leerlinge mocht als cadeau even de enorme vogel op haar hand houden. Uiteraard met handschoen!

Doe-en kijkdag

Op 13 april is valkenier Ruud Sanders met zijn live-show te bewonderen bij de Doe- en kijkdag van Staatsbosbeheer, bij De Oldemeijer. Hij heeft ook een website: www.valkerijrsanders.nl


Ieder jaar organiseert Staatsbosbeheer in samenwerking met de Overijsselse bibliotheken de actie Staatsbosbeheer met als doel kinderen meer bekend te maken met natuur en het opzoeken van informatie in de bibliotheek. In het kader van deze actie vertelt een boswachter aan de hand van een presentatie en andere materialen over een bepaald thema. Dit jaar is het thema Roofvogels.

Voorafgaand aan de boswachterochtend in de bibliotheek hebben de docenten een lesbrief ontvangen. In de lesbrief staan verschillende opdrachten die de kinderen al van tevoren kunnen maken. Hierdoor is er in de les al aandacht besteed aan het thema.

Na de presentatie van de boswachter krijgen de kinderen een vragenlijst die ze kunnen invullen. Een aantal van de vragen kunnen ze direct invullen, voor de andere vragen zullen ze de informatie moeten opzoeken in de bibliotheek. Als ze de vragenlijst voor 8 april as. weer bij de bibliotheek inleveren maken ze kans op een middag op stap met de boswachter voor de hele klas!

Geen opmerkingen: