maandag 23 maart 2009

Persbericht 23 maart 2009

Grote voorjaarsopruiming in Hardenberg

In de eerste week van april wordt in Bibliotheek Hardenberg tijdens openingsuren een verkoop gehouden van afgeschreven boeken. Omdat regelmatig nieuwe boeken worden aangeschaft, worden verouderde, kapotte of weinig uitgeleende boeken afgeschreven. Deze boeken worden verkocht voor 25 of 50 eurocent per stuk.
Naast romans, leesboeken voor kinderen en prentenboeken zijn er ook informatieve boeken te koop.

Lezing hoogsensitiviteit
Op dinsdagavond 14 april organiseert de Openbare Bibliotheek Hardenberg in samenwerking met Boekwinkel Heinink om 19.30 uur een lezing over Hoogsensitiviteit. De lezing wordt gehouden in de Bibliotheek Hardenberg, Parkweg 1-5 door Paulien Gruintjes. Het programma duurt tot 21.30 uur, entreekosten: €3,--. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Heinink aan de Markt in Hardenberg en de bibliotheek.In de lezing komen de specifieke kwaliteiten van hoogsensitieve kinderen en volwassenen, en ook de valkuilen aan bod.Hoogsensitieve personen voelen stemmingen van anderen sterk aan en raken daardoor soms sneller dan anderen ‘uit hun doen’ maar doorzien situaties en gevoelens ook sneller. Ze zijn bedachtzamer en gevoeliger, leven en beleven alles heel intens.Hoogsensitieve personen zijn gewone mensen, ze hebben alleen net even een andere benadering nodig om goed in balans te blijven. Hoogsensitieve mensen hebben specifieke talenten die ze extra kunnen inzetten in hun gezin of werk.Paulien Gruintjes geeft in haar lezing achtergrondinformatie over hoogsensitiviteit; (hoe te herkennen, hoe mee om te gaan) zowel bij volwassenen als bij kinderen, zowel thuis als in een school- of werksituatie.Zij zal ook screeningslijsten meenemen voor volwassenen en kinderen.Paulien is werkzaam geweest als trainer, gediplomeerd coach en adviseur in het onderwijsveld.

Exposities in Dedemsvaart en Gramsbergen

In de bibliotheek in Dedemsvaart zijn de wanden opgesierd met borduurwerken van de Dedemsvaartse Riek de Vries. Zij is al op haar 16e begonnen met deze hobby en nu zij gepensioneerd is beoefent zij de kunst van het borduren nog steeds. Haar eerste werkstuk, een tafelkleed met paddenstoelen en elzenkatjes, is nog steeds in gebruik.
Vroeger werden er vaak zogenaamde overhanddoeken geborduurd; deze hingen over een rek met de hand- en theedoeken. Riek heeft er verscheidene gemaakt.
Eerst werkte zij aan de hand van voorbedrukte lappen stof, later met speciale patronen. Voor de kleinkinderen borduurde ze o.a. Paddington en figuren uit Sesamstraat.
Haar huis hangt vol borduurwerken en uit de enorme keuze is voor de bibliotheek een selectie gemaakt. De komende maanden zijn merklappen, letterlappen, geboortetegels en andere kleurrijke werken te bewonderen in de bibliotheek aan de Gentiaanstraat.

In Gramsbergen kunnen mandala’s bewonderd worden van cursisten van Inge Hobers. Mandala is het sanskriet woord voor cirkel. Mandala’s zijn overal om ons heen te vinden. Bijvoorbeeld roosvensters van een kerk, een bloem of een dwarsdoorsnede van een vrucht. Het tekenen van mandala’s helpt het hoofd leeg te maken, het leert te concentreren en tegelijkertijd te ontspannen. Het kan balans brengen en rust geven. Inge Hobers geeft cursussen mandala-tekenen waarbij naast het opzetten van een mandala aandacht is voor kleurtechnieken. Voor deze cursus is tekenervaring niet nodig; ontspanning en plezier staat voorop.
De expositie in de bibliotheek geeft de diversiteit van het mandalatekenen weer: er is onder andere een mandala met stromingsbeelden, een spiegelmandala en een keizerskroon.

Geen opmerkingen: